Смекни!
smekni.com

Комунальні проблеми. Сутність проблеми вивезення сміття та її правове підґрунтя (стр. 2 из 2)

Зважаючи на все, в "сміттєвої енергетики" велике майбутнє в Пекіні. Експерти затверджують: на сьогодні сміття є самим популярним і найбільш використовуваним у світі серед освоєних людством альтернативних джерел енергії. По показниках обсягу виробленої за його рахунок енергії сміття уступає лише "традиційним" видам палива: вугіллю, нафті й природному газу.

Популярність "сміттєвій енергетиці" принесла її економічна ефективність - підприємство одержує гроші не тільки за продажі електрики. Сміттєвим електростанціям також платять за утилізацію міських відходів муніципальні влади. Так, у місті Ханчжоу утилізація тонни сміття коштує 11 доларів, а в Шанхаєві - 30. Сучасні сміттєві генератори можуть працювати на більш, ніж 200 видах відходів - це й автомобільні покришки, і дерев'яні ошурки, і старе ганчір'я.

Деяке сміття доводиться спалювати без якої-небудь економічної віддачі. Мова йде про безпечну утилізацію медичних відходів, що є важливим аспектом забезпечення епідеміологічної безпеки. Щодня пекінські госпіталі провадять 40 тонн таких відходів. Якщо раніше їхньою утилізацією займалися самі клініки, то зараз це важливе завдання покладене на три спеціальних центри, які спалюють всі використані бинти, шприци, катетери та інші лікарські інструменти у величезних печах при вкрай високій температурі. У зв'язку з тим, що щорічно обсяг виробництва медичних відходів у Пекіні росте на 2%, у місті побудовані ще два центри по утилізації сміття з лікарень. Кожний з них здатний спалювати по 65 тонн відходів у день.

У цілому на будівництво нових і модернізацію існуючих потужностей по переробці твердого сміття Пекін виділив 365 мільйонів доларів. До участі в цих проектах запрошуються не тільки вітчизняні, але й закордонні компанії. Оскільки заводи по утилізації сміття виходять на самооплатність досить довго, компаніям, які їх будують, надаються значні фінансові преференції. У проектах по утилізації відходів у Пекіні вже беруть активну участь італійські корпорації. Вони, зокрема, займаються спорудженням станцій по спалюванню медичних відходів.

Одночасно зі створенням нових потужностей по утилізації сміття, у Пекіні вводяться підвищені штрафи за скидання відходів у неналежних місцях. Викриті в такій діяльності компанії обкладаються штрафом у розмірі більше 6 тисяч доларів.

Важливий аспект рішення "сміттєвої" проблеми - це робота зі зниження обсягу сміття, що викидається. Найбільш помітною мірою в цьому напрямку стала проведена серед пекінських готелів кампанія "Зелений готель". У рамках цієї акції готелі призивають відмовитися від використання одноразових зубних щіток, гребінців і тапочок, від розповсюдженої практики впаковувати кожний дріб'язок у фірмову коробочку або пакет. Така, здавалося б, дріб'язкова міра може привести до значного зниження обсягу виробленого в місті сміття.

По статистиці, щорічно Пекін позбувається від 500 тонн зубних щіток, тисячі тонн тюбиків з під зубної пасти, 10 тисяч тонн пакувального паперу й пластикових пакетів. Левова частина із цієї купи сміття провадиться саме готелями - близько 4 тисяч тонн. Зобов'язання в рамках кампанії "Зелений готель" взяли на себе 109 великих столичних готелів. Однак пізніше багато хто з них відмовилися від участі в цій акції. Справа в тому, що вони почали втрачати клієнтів, які були сильно незадоволені, не виявивши одним прекрасним ранком на своїх туалетних столиках свіжої зубної щітки або гребінця. Рішення дилеми між потребами відвідувачів готелів і необхідністю позбавити Пекін від зайвого сміття поки не знайдено.

Втім, набагато сложней обстоит ситуація з утилізацією не твердих, а рідких відходів. Зокрема, вода із четвертого по величині в Пекіні резервуара Гуаньтин була визнана непридатної навіть для поливу сільгоспугідь. У цей час три найбільших резервуари залишаються досить чистими, однак якщо не приділяти підвищену увагу збереженню чистоти води, те й там можуть виникнути проблеми, попереджають екологи.

Влади Пекіна прислухалися до рекомендацій природоохоронних організацій і виділили гігантську суму на будівництво нових водоочистных споруджень. У період з 2006 по 2010 рік у столиці КНР з'явиться до 35 нових заводів по очищенню каналізаційних і промислових стоків. На їхнє зведення виділена 1,6 мільярда доларів.

Уже в 2008 році в Пекіні попередньому очищенню будуть піддаватися 90% всіх каналізаційних і промислових стоків. Особлива увага буде також приділятися забезпеченню екологічної безпеки в пригородах Пекіна на території 362 квадратних кілометрів, де розташовуються основні джерела води, що надходить у мегаполіс.

Правове підґрунтя проблем сміття в містах України.

Усі проблеми пов’язані з вивезенням сміття та встановленням смітників регулюються Наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства «Про затвердження Правил утримання житлових будинків і при будинкових територій» №76 від 17.05.2005

Згідно із п.3.6.6. зазначених правил, сміттєзбірники необхідно розміщувати не ближче 20 м від вікон та дверей житлових будинків, але не далі ніж 100 м від вхідних під`їздів.

Якщо смітник Вашого будинку знаходиться далі ніж 100 м, ви можете письмово звернутись до начальника комунального відділу районної адміністрації з вимогою встановити сміттєзбірник на відстані, встановленій законодавством.

Санітарне обслуговування прибудинкових територій проводиться спеціалізованими підприємствами з обслуговування житла або приватними особами, згідно з технологічними рекомендаціями і нормами.

ЛКП зобов`язані на договірній основі надавати послуги:

- з вивезення побутових відходів за погодженим графіком;

- з утримання в робочому стані контейнерів для побутових відходів і сміттєзбірників без їх переповнення та забруднення території;

- з вивезення з прибудинкових територій металобрухту, сміття та ін.

- за своєчасне вивезення з прибудинкової території побутових відходів з дотриманням графіку, який не повинен допускати переповнення контейнерів і сміттєзбірників та забруднення території, ви платите.

- якщо ви незадоволені санітарним станом прибудинкових територій, зверніться до свого ЛКП з клопотанням про направлення спеціалізованому підприємству, яке на договірній основі з ЛКП здійснює вивезення побутових відходів, листа про те, що ви незадоволені якістю їх роботи.

- в разі не вжитих відповідних заходів з боку ЛКП щодо контролю за графіком вивезення, вимагайте перерахунку квартирної плати.

Винести сміття з власного помешкання мало, маєте обов`язково заплатити за його вивіз, інакше, знайте, ви порушуєте Закон. Кожен громадянин нашої країни зобов`язаний відповідати за санітарний стан. Якщо він наносить шкоду засміченням, то таким чином наносить шкоду і навколишньому середовищу, а отже, порушує Закон.

Втім, визначити розмір цієї шкоди надто складно, тож і відповідне покарання, яке можна застосувати до злісних неплатників, відсутнє.


Використані джерела:

1) Вивіз сміття було і залишається однією із найактуальніших комунальних проблем. http://www.misto-tv.poltava.ua/

2) Як змінилася ситуація з вивезенням сміття після підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги? http://www.kreschatic.kiev.ua/

3) Коли заважають смітники… http://city.lviv.ua/

4) Демонополізація комунальної інфраструктури вирішить проблему сміття. http://h.ua/

5) Влада Китаю прийняли закон про сміття. http://ukrchina.cn/