Смекни!
smekni.com

Мобилни терминали (телефони) (стр. 2 из 2)

850/1900 MHz (използва се в САЩ, Канада, отделни страни от Латинска Америка и Африка) [редактиране]

Характеристики GSM-850 GSM-1900
Честоти на предаване на MS и на приемане на BTS, MHz 824 - 849 1850 - 1910
Честоти на приемане на MS и на предаване на BTS, MHz 869 - 894 1930 - 1990
Дуплексна разлика между честотите на приемане и предаване, MHz 45 80

Производители на мобилни телефони

Някои от най-големите световни производители на мобилни телефони са

· Алкател (Alcatel)

· Аудиовокс (Audiovox)

· БенКю-Сименс (BenQ-Siemens)

· ЕлДжи (LG)

· Киосера (Kyocera)

· Моторола (Motorola)

· НЕК (NEC)

· Нокиа (Nokia)

· Панасоник (Panasonic)

· Пантек (Pantech)

· САЖЕМ (SAGEM)

· Самсунг (Samsung)

· Санио (Sanyo)

· Сименс (Siemens)

· СК Телетек (SK Teletech)

· Сони Ериксон (Sony Ericsson)

· Тошиба (Toshiba)

· Филипс (Philips)

· Фуджицу (Fujitsu)

Нокиа (Nokia) е финландска компания, един от световните лидери в областта на мобилните комуникационни технологии, водещ доставчик в областта на мобилните, фиксираните широколентови и IP-мрежи. Най-известна е със своите мобилни телефони и смартфони. Щабквартирата на компанията се намира в Еспоо, предградие на Хелзинки. За последните 10 години на световния пазар на мобилните телефони Нокиа държи пазарен дял в размер на приблизително 35 процента. Едни от последнияте 3 нови модела телефонни апарати, са: в момента може да се закупи само единият от тях, а другите две ще излязат до края на годината или в началото на другата годика. Това са :

Нокиа N95 8GB

Операционна система: Symbian OS ver. 9.2, S60 3rd Edition, Feature Pack (S60 3.1) Дисплей: 2.8-инчов TFT (320 х 240 пиксела, 16 млн. цвята)

Камера: 5.0 мегапиксела, светкавица, оптика Carl Zeiss Vario-Tessar, автофокус Допълнителна камера: CIF

Вградена памет: 100MB + 8GB

Bluetooth 2.0, A2DP

Wi-Fi (802.11 b/g)

miniUSB 2.0 (mass storage)

TV-Out изход FM радио

GPS с поддръжка на A-GPS

Стендбай: до 280 часа

Размери: 99 x 53 x 21 мм

Тегло: 128 грама

Nokia 8800 Arte и Sapphire Arte

Освен всички останали екстри новите 3G телефони имат специално покритие срещу отпечатъци от пръсти.Със сигурност трябва да сте ценител, за да си купите някой от новите модели на Nokia, защото цената им (1000 евро за Nokia 8800 Arte и 1150 евро за Nokia 8800 Sapphire Arte), красноречиво подчертава, че това не е телефон за всеки. Срещу тези пари получавате 2-инчов QVGA OLED дисплей, 3,2 мегапикселна камера, 1 гигабайт вградена памет и специално покритие на стъклото и метала, върху което не остават отпечатъци от пръсти. Ако телефонът ви притеснява прекалено, само трябва да го обърнете с дисплея надолу, за да го накарате да млъкне. Телефоните ще се продават в комплект с Nokia BH-803 шумоизолиращ bluetooth хедсет. Ще трябва да почакате обаче още малко, защото Nokia 8800 Arte ще излезе на пазара до края на годината, а Nokia 8800 Sapphire Arte – през първата четвърт на 2008 година.

Сони Ериксон“ е съдружие, създадено през 2001 година от японската фирма за електроника „Сони“ и шведската телекомуникационна компания „Ериксон“ с цел разработка на мобилни телефони. И двете компании спират собствените си разработки на мобилни телефони след учередяването на новата компания. Целта е да се слеят възможностите на двете компании. Един от последните модели телефонни апарати, които предлава Сони Ериксон е :

Sony Ericsson W960i

Tелефон с великолепен дизайн и още по-великолепни функции, а те са: вградена 8GB памет, touch-screen дисплей, 3.2мг камера и т.н.

Най-новите тенденции в производството на мобилни телефонни е най-големите фирми в сферата на комуникациите да правят съвместни проекти със световно известни марки, пример за това са LG Shine, LG PRADA и SAMSUNG P520 ARMANY.

Сферата на телефонните терминали е толкова бързоразвиваща, се че вече е факт ще межем да пазаруваме през мобилните си телефони. След успеха на мобилното плащане в Япония и САЩ, България е третата страна в Европейския съюз, която чрез СЕП ще превърне мобилния телефон от средство за комуникации в защитен електронен терминал.СЕП стана първият банков оператор на публични електронни услуги в България, който получи лиценз от Българската Народна Банка за системен оператор на платежна система, работеща с електронен платежен инструмент “мобилно разплащане”. След успеха на мобилното плащане в Япония и САЩ, България е третата страна в Европейския съюз, която чрез СЕП ще превърне мобилния телефон от средство за комуникации в защитен електронен терминал. Потребители на услугите ще бъдат, както българският бизнес, така и всяко физическо лице, което желае да ползва по-сигурни, модерни, спестяващи време и допълнителни усилия електронни услуги. При използването на електронните услуги е гарантирано по-високо ниво на сигурност основаващо се на използване на ново поколение „смарт” чип карти с личен електронен подпис и ПИН код, съвместими с всеки GSM телефон. Потребителят управлява своите електронни операции с помощта на софтуерно приложение за „мобилен портфейл” записано в защитен сектор на чип картата. Обмена на цялата информация между чипа в телефона на потребителя и банковите сървъри е изцяло криптиран и защитен с електронен подпис от опити на 3-ти лица за четене и промяна. Допълнително предимство е, че в телефона не се пази каквото и да е финансова информация. СЕП, като оператор на новата услуга ЕПИ «мобилно плащане», не оперира с парите на клиентите, които както и досега остават в банковите им сметки. СЕП предлага защитения канал и инфраструктурата, които са проводник, през които ще минава информацията за плащания и сметки. Банковият сектор ще запази ключовата си роля на доставчик на финансови услуги, при осъществяването на разплащания чрез мобилни телефони, и включва мобилните оператори като доставчици на телекомуникационните услуги от ново поколение. Услугите на СЕП ще позволят на потребителите да разполагат по всяко време с парите си, без ограничения във времето и мястото.
Услугите на СЕП

· ЕПИ „Мобилно плащане”:

· Мобилно плащане в магазин (чрез потвърждение с ПИН код);

· Мобилно плащане при Интернет търговци с възможност за предварителна защитена идентификация на участниците в плащането;

· Мобилно плащане на електронни месечни сметки и фактури;

· Мобилни преводи на пари между физически лица.

· Електронно портмоне (плащане на сметки за малки суми, без въвеждане на ПИН код за изключително бързина)

· Електронно представяне на фактура (получаване на е-известие и е-фактури за комунални услуги, като алтернатива на обмена на информация за финансови задължение чрез хартиени фактури)

· Защитена идентификация с електронен подпис чрез мобилни пароли: (еднократни и многократни пароли за достъп до Интернет и корпоративни системи).

Сферата на мобилните терминали е постоянно развиващата, се защото според изследване на националната статистика за 2006 г. мобилен телефон имат 75.2% от домакинствата а това е едно огромно разрастване на пазара на мобилни услуги и технологии в България спрямо предходните години.