Смекни!
smekni.com

по национална икономика на тема: основни икономически проблеми на китай (стр. 1 из 2)


МЕЖДУНАРОДЕН СЛАВЯНСКИ ИНСТИТУТ

РЕФЕРАТ

ПО

НАЦИОНАЛНА ИКОНОМИКА

НА ТЕМА: ОСНОВНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ НА КИТАЙ

РАЗРАБОТИЛ

АНЕЛИЯ ЛЮБОМИРОВА ТОДОРОВА

НАПРАВЛЕНИЕ: ИКОНОМИКА

ФАКУЛТЕТЕН НОМЕР: 411732

І УВОД

Китай е древна страна с най-многобройно население на планетата. Тя е народна република, състояща се от 21 провинции, пет автономни района на националните малцинства и три града на централно подчинение – Пекин, Шантай и Тянцзин.

През 20-те години на реформиране и отваряне на Китай, китайската икономика привлече вниманието на целия свят. Китай е все още страна, в която се влагат инвестиции, в развити технологии в областта на телекумуникациите, промишлените домакински ел. уреди и др., като възможностите на промишлените високи технологии в Китай е на високо световно ниво, една част от придприятията са способни да инвестират в чужбина. Предприятията “Дунсин” и “Хуауей” участват в търгове за изграждането на мрежа от стационарни телефони и мобилни комуникации. “Джунсин” участва и в търг за доставка на дизелови мотриси.

До края на месец юли 2004 г. чуждестраните предприятия в Китай са общо 490 000. Чуждестраните капитали са вложени в промишлеността, услугите, селското стопанство, инфраструкрурата.

От 1979 г. Китай следва политика на “семейство с едно дете”, често налагана със силови мерки. Последствията й са: чувствително спадане на раждаемостта, създаването на поколение от разглезени единствени деца в семейството, заплаха от демографска деформация на обществото в бъдеще, когато броят на младите хора ще бъде недостатъчен, за да поемат те икономическият товар и грижата за по възрастното поколение.

Китай от полуколониална и полуфеодална страна се превърна в индустриално-аграрна държава със значителни възможности. Изглаждането на различията в ръзвитието на приморските и на вътрешните й провинции е един от важните проблеми на страната.

ІІ ГЕОГРОФСКО ПОЛОЖЕНИЕ, НАСЕЛЕНИЕ, ОБИЧАЙ И ИСТОРИЯ

Китайската народна република, често наричана просто Китай е държава, разположена в Източна Азия. По площ е на трето място в света след Русия и Канада, а по население е първа. Столица е град Пекин.

Републиката граничи с Жълто, Източнокитайско и Южнокитайско море – периферните части на Тихия океан. Най-големи заливи са Западнокорейски, Ляодунски, Бохайуан, Бакбо, полуострови – Ляодунски, Шандунски, острови – Тайван, Хайнан.

Китай е предимно планинска страна с характерно стъпаловидно понижение на релефа от запад на изток. В западната част преобладават високи планини и плата, на юг е Цинхай – Тибетското плато. По периферията се издигат високи от 7000-8000-метрови планински системи – Хималай, Каракорум, Кунлун, Наншан, Памир и др.

Китай е разположен в умерения, субтропичния и тропичния климатичен пояс. Освен това голямо значение за климата имат обширната континентална площ, голямата височина на вътрешните райони и крайокеанското положение на Източен Китай.

Източен и Южен Китай имат гъста речна мрежа. Реките са многоводни и плавателни. Там текат най-големите реки на Китай – Яндзъ, Хуанхъ, Амури др. Западен Китай е беден на реки. Там риките са маловодни, а една част от тях имат епизодично течение. Най-големите са Тарим, Черен Иртиш, Или, Едзингол.

Китай е заобиколен от Великата китайска стена, Която е най-дългата в света.Дължината й е 6000 км, направена е от камъни и пръст и е висока колкото една къща. Върху стената по цялата й дължина има павиран път, който е толкова широк, че по него могат да минат 5 коня наредени в редица. Тази забележителност е направена преди повече от 2000 години при първия китайски император Цин Шъ Хуанди, за да служи като защита на империята му от нашествията на хуните. Един милион войници и работници били принудени да работят на строежа. Този, който оставя разстояние между отделните камъни, колкото в него да се вмъкне покът, бил осъждан на смърт. За окончателното й изграждане били необходими повече от десет години.

Името Китай произхожда от Цин. Той превърнал Китай в могъща империя, но бил много жесток и не познавал никаква милост към враговете си. Заповядвал те да бъдат разрязвани на две или зарявани живи. Императорът Цин наредил на поданиците си да му построят огромна гробница в една местност, Си Ан Шиан. Искал и след смъртта си да бъде охраняван от жестоки войници и затова заповядал да направят войска, която да е вечна. Наредил да бъдат направени повече от 7000 войници, 600 коня и 125 бойни колесници. Императорът искал мястото на гробницата му да бъде запазено в тайна и затова погребвали много хора живи при изграждането й. Неговата войска останала скрита под земята, докато през 1974 г. няколко селяни я открили, копаейки кладенец.

Много от нещата, които улесняват живота ни, са открити от китайците преди хиляди години. Най-впечатляващо е откриването на барута още преди хиляда години. Употребявали го за направата на фойверки, но най-вече по време на бойни действия. Войниците го възпламенявали и шумната експлозия всявала ужас у неприятеля. 200 години по-късно китайците направили първите ракети, с които подпалвали враженския лагер. Измислили бомбите и първи са използвали барута за зареждане на оръдия.

Китайците започнали да правят коприна преди около 3500 години. Запазили тайната на производството й в продължение на 2000 години. Осъждали на смърт всеки, който бил заловен да изнася ноя или копринени буби извън страната. Коприната била толкова ценна, че я използвали като средство за заплащане и я разменя ли срещу злато, сребро, когато търгували с други страни.

Днес китайските градове са много гъсто населени, а на полето селяните обработвали всяка педя земя. Всеки ден се ражда повече от 35 000 деца. Китайчетата ходят на училище по шест дни в седмицата. Започват учебните занятия в 8 сутринта и се прибират в 16 часа. Въпреки, че Китай е трета по площ в света изхранването на населението е голям проблем.

Китайската писменост съществува от преди 4000 години. Те имат отделна азбука както нас, а използват 50 000 йероглифи, всеки един от които има самостоятелно значение. По-голямата част от китайците научават само около 5000 йероглифа, една десета от всичките 50 000.

Китайските празници са много пищни. Винаги има представления с участието на животните, в които китайците вярват, че носят късмет – драконите и лъвовете. Посрещането на Новата година е наистина забавно. Всяка година носи името на едно от 12 животни. Има година на кучето и на дракана. Китайците вярват, че всеки носи характера на животното, в чиято година е роден. Празненствата за посрещането на Новата година продължават цял месец. Най-весел е празникът на фенерите. Хората украсяват домовете си с различна по големина и форма фенери и организират шествия с фойеверки. Огромен дракон е начело на процесията. Той е направен от бамбуков скелет, покрит с коприна или хартия. В него влизат до 20 души, които го карат да танцува по улиците. На китайските празници има и танцуващи лъвове. Понякога има и танцьор, коъто се закача с лъвау за да демострира неговата сръчнаст.

Едно от най-редките животни в света се намира в Китай – пандата. Пандите живеят в китайските гори. Китайците ги наричат бейшунг, което означева бяла мечка. Козината на гиганстката панда е черно и бяло. Тя е гъста, непропоскаема и пази животните от студа и влагата. Хората убивали пандите заради козината им. Вярвали, че притежават магическа сила за закрила от злите духове. Днес пандите се срещат само в няколко района с гъсти бамбукови гори. Тези живатни изяждат огромни количества бамбукови листа и клони. На ден поглъщат около 30 кг бамбук. На свобода има около 500 панди. В Китай за тях са създадени специални резервати. В зоологическите градини по света живеят още около 100 панди.

Сегашният брой на населението е резултат от неговия естествен прираст през втората половина на ХХ век. Още през 50-те години се прие програма за ограничаване на раждаемастта. В резултат на финансово поощряване на семействата с едно дете годишният прираст бе чувствително намален и сега той е между 12 и 15 млн. Души. Средната гъстото на населението е около 125 д./км.км.

Характерна особеност на населението на Китай е неговото неравномерно териториално разположение. Около 90% от него е в източните провинции. Близо 2/5 от населението на страната са в подтрудоспособна възраст.

От общия брой на населението китайците представляват 93%. В страната живеят още 60 други националности. В религиозно отношение преобладаващата част от населението изповядва будизъм и конфуцианство.

Китай е слабо урбанизиран. Само около 1/3 от неговото население е градско. Независимо от това около 40 градаве имат милионно население. Неравномерното териториално разположение на големите градски центрове създава проблеми за цялостното икономическо и социално развитие на страната.

ІІІ СТОПАНСТВО, ПРОМИШЛЕНОСТ, ЗЕМЕДЕЛИЕ

Страната е с промишлено-аграрен характер. През последните 40-50 години икономическото й развитие е твърде неравномерно поради сложни вътрешнополитически и стопански причини. По редица показатели – най-вече на човек от населението, земеделие, наука и техника, отбрана. Нейното реализиране даде сравнително добри резултати. През паследните години ролята на Китай в световната икономика бързо расте, което е свързано с дълбоките промени в обществения им живот и с икономическите реформи отначало в селските райони, а по-късно и в различните сфери на икономиката. Вече почти напълно е решен проблемът с осигуряване на населението с продоволствени продукти.

В миналото основа на китайската индустрия са били отраслите на леката промишленост. Днес се развиват нови отрасли като нефтохимия, електротехническа и атомна промишленост, самолетостроене. Страната е първа в света по добив на въглища, по производство на цимент, велосипеди, шевни и перални машини, памучни тъкани. Постепенно развитие получи туризмът.