Смекни!
smekni.com

Органи правосуддя, суди присяжних, кримінально-процесуальні функції (стр. 3 из 3)

У стадії попереднього розслідування здійснюється також функція прокурорського нагляду за точним і однаковим виконанням законів органами дізнання і попереднього слідства.

На відміну від попереднього розслідування суб'єкти обвинувачення і захисту, підтримки цивільного позову і захисту проти нього виконують у судовому розгляді свої функції в процесуальному положенні учасників судового розгляду, чи сторін, наділених рівними процесуальними правами.

Поняттям сторін (учасників судового розгляду) охоплюються парні суб'єкти карного процесу, що переслідують у справі протилежні по своїй спрямованості інтереси, що виконують згідно з ними протилежні за своїм характером процесуальні функції і які для успішного здійснення їх користуються рівними процесуальними правами.

Як сторона,, прокурор, продовжуючи карне переслідування, підтримує перед судом державне обвинувачення.

Як державний обвинувач, він викриває підсудного в скоєнні злочину, доводить його провину, домагається застосування до нього справедливого покарання, а якщо обвинувачення не знаходить підтвердження на судовому слідстві, відмовляється від його підтримки.

Державне обвинувачення займає основне місце серед інших видів обвинувачення в судовому розгляді — суспільного обвинувачення, підтримуваного суспільним обвинувачем, і частково (цивільного) обвинувачення, підтримуваного потерпілим.

Таким чином, функція обвинувачення в судовому розгляді виконується державним обвинувачем, суспільним обвинувачем і потерпілим.

Обвинувачення — обов'язкова передумова правосуддя. Без нього не виникає не тільки функції захисту, але і функції правосуддя. Правосуддя здійснюється не інакше як у відношенні осіб, обвинувачених у здійсненні злочину.

Функцію захисту в судовому засіданні здійснюють підсудний, його захисник і суспільний захисник.

Як і в стадії попереднього розслідування, у судовому розгляді знаходять вираження функції підтримки цивільного позову і захисту від нього. Цивільний позивач і його представник діють в інтересах відшкодування матеріального збитку, а цивільний відповідач і його представник — в інтересах захисту від цивільного позову, користаючись усіма правами сторони.

Справу, власне кажучи, вирішує суд, що здійснює функцію правосуддя. Як уже відзначалося, основний зміст функції правосуддя складається в безпосередньому дослідженні доказів, представлених сторонами, і вирішенні справи, тобто в рішенні про винність (чи невинність) обвинувачуваного і призначенні покарання у випадку визнання обвинувачуваного винним.

Джерела.

1. Конституція України.

2. Закон України “Про судоустрій”.

3. Закон України “Про статус суддів”.

4. “Науково-практичний коментар Кримінально-процесуального кодексу України”. М. Михеєнко.

5. “Проблеми правосуддя в Україні і шляхи їх вирішення”. Бойко В.Ф. // Право України № 3. 2002 р.

6. “Судові системи України та світу” В. Шишкін.

7. “Кримінально-процесуальне право”. В. Тертишник.