Смекни!
smekni.com

Зміст та особливості управління органами розслідування ОВС (стр. 1 из 3)

Реферат на тему;

"Зміст та особливості управління органами розслідування ОВС"


ПЛАН :

Вступ

1.Організація інформаційної роботи в слідчих апаратах і органах дізнання

2. Організація аналітичної роботи в слідчих апаратах і органах дізнання

3. Організація планування в слідчих апаратах і органах дізнання

4. Організація контролю в слідчих апаратах і органах дізнання

5. Організація надання допомоги слідчим апаратам і органам дізнання

6. Організаційне забезпечення дотримання законності в слідчих апаратах і органах дізнання

7. Організація профілактичної роботи слідчих апаратів і органів дізнання

Висновок

Список використаної літератури

ВСТУП

Важлива роль у боротьбі зі злочинністю приділяється розкриттю і розслідуванню злочинів. Під розслідуванням злочинів розуміється як регламентована законом діяльність слідчого, органа дізнання, індивідуальний процес чи акт розслідування конкретного злочину, так і державна функція.

Індивідуальний акт розслідування злочинів полягає в діяльності органів досудового слідства і дізнання по виявленню, закріпленню, перевірці й оцінці доказів, а також по ухваленню рішення про направлення кримінальної справи в суд.

Державна функція розслідування злочинів містить у собі безліч, масу індивідуальних процесів, актів розслідування окремих злочинів у країні і управління цими процесами.

Розслідування злочинів є однієї з функції системи карної юстиції, функцією держави. Необхідність самостійної державної функції розслідування злочинів порозумівається потребою забезпечення об'єктивності здійснення даної й іншої функцій системи карної юстиції, тобто ефективності системи в цілому.

Розслідування злочинів у суспільстві - соціальна і спільна діяльність, а тому вона має потребу в управлінні. Розслідування злочинів у країні неможливо без управління, тому останнє входить до складу державної функції розслідування злочинів. Управління забезпечує цю функцію людськими і матеріальними ресурсами, з'єднує її елементи в одне ціле.Від управління багато в чому залежить ефективність розслідування злочинів, тобто досягнення цілей при найменших зусиллях і витратах. Зниження керованості відразу ж негативно позначається на результатах роботи слідчого апарата й органів дізнання.

У самому загальному виді під керуванням розуміється вплив на яку-небудь систему з метою збереження її якісної специфіки, удосконалювання і розвитку. У зміст поняття управління входять його функції: збір і перетворення інформації; підготовка й ухвалення управлінського рішення; організація, регулювання і коригування, облік і контроль, а також кадрове, матеріально-технічне й інше забезпечення.

Боротьба зі злочинністю вимагає максимального використання можливостей усіх правоохоронних органів, науково обґрунтованих дій їхніх структурних служб і підрозділів. Поряд з цим необхідна також чітка організація, що забезпечила б високу ефективність дій з метою реалізації принципу невідворотності покарання. До числа основних галузевих служб, що вирішують дану задачу, у першу чергу відносяться слідчі апарати й органи дізнання, на які покладена процесуальна функція, функція розслідування злочинів.

Відповідно до кримінально-процесуального закону досудове розслідування являє собою правоохоронну діяльність органів досудового слідства і дізнання, спрямовану на збирання доказів, розкриття і припинення злочинів шляхом установлення чи наявності відсутності злочинного діяння, викриття і притягнення до кримінальної відповідальності винних у цьому осіб. Закон також ставить за обов'язок даним органам виявляти всі істотні обставини в справі і вживати заходів, спрямованих на попередження злочинам.

Ця діяльність в остаточному підсумку є основою наступних судових дій по розгляду і вирішенню кримінальних справ, оскільки в процесі судового розгляду суд, незважаючи на його незалежність і самостійність, при дослідженні доказів використовує дані, отримані в ході досудового розслідування.

1. Організація інформаційної роботи в апаратах слідства та органах дізнання

Інформаційна робота - самостійна функція управління слідчими апаратами й органами дізнання. Це сукупність строго регламентованих операцій, вироблених над інформацією і її носіями. До складу таких операцій входять збір, підготовка, обробка даних. У свою чергу, збір містить у собі фіксацію і передачу даних. Підготовка поєднує приймання, редагування, формалізацію даних. Обробка складається з введення, збереження даних, обробки масивів інформації.

Інформаційна робота має потребу в її організації. Організація інформаційної роботи - це вплив на дану роботу з метою її оптимізації, тобто одержання більшого корисного ефекту при найменших зусиллях і витратах. Інформаційна робота плюс її організація складають поняття інформаційного забезпечення.

Значення інформаційної роботи визначається важливістю інформації. У слідчих апаратах і органах дізнання інформація — це зведення, знання про стан злочинності, практику розслідування, організацію роботи слідчих апаратів і органів дізнання, слідчих і працівників дізнання.

Без інформації неможливе здійснення усіх функцій управління: аналітичної роботи, планування, надання допомоги, контролю, кадрового забезпечення. Інформаційна робота приводить інформацію до виду, придатного для використання при здійсненні цих функцій управління. Організація інформаційної роботи підвищує її ефективність.

Інформаційна робота - складова частина інформаційної системи, який притаманні наступні компоненти: люди (персонал), інформація, технічні кошти, методи, процедури збирання і перетворення інформації. Сукупність інформаційних систем складає систему інформації.

Існують різні класифікації інформації. У слідчих апаратах і органах дізнання інформація класифікується по методу формування і функціональному призначенню на обліково-звітну, оперативну, аналітичну, директивно-планову нормативно-довідкову.

2. Організація аналітичної роботи в апаратах слідства та органах дізнання

Аналітична робота в слідчих апаратах і органах дізнання – пізнавальна, дослідницька діяльність, спрямована на вивчення явищ, процесів, що відбуваються в цих апаратах і органах.

До основних напрямкам чи видам аналітичної роботи відносяться:

1. Прогностичний аналіз — являє собою виявлення і вивчення стійких тенденцій у діяльності слідчих апаратів і органів дізнання і факторів, що впливають на цю діяльність, з метою одержання прогнозу про можливі зміни положення справ і виробленню стратегічних заходів. Наприклад, у зв'язку зі зміною підслідності слідчих апаратів чи органів дізнання підраховується кількість кримінальних справ, перехідних у ту чи іншу підслідність, і визначається кількість слідчих, що додатково буде потрібно для розслідування цих справ.

2. Комплексний аналіз, здійснюваний за звітні періоди (півріччя і рік) за всіма показниками слідчої роботи і діяльності органів дізнання.

Основними критеріями аналізу й оцінки діяльності слідчих підрозділів є:

— навантаження на одну штатну одиницю по справах, що знаходилася у виробництві;

— навантаження на одну штатну одиницю по розслідуваних справах;

— навантаження на одну штатну одиницю по закінчених справах;

— навантаження на одну штатну одиницю по справах, спрямованим у суд;

— кількість осіб, притягнутих до кримінальної відповідальності в розрахунку на одну кримінальну справу;

— питома вага справ, повернутих на додаткове розслідування, до числа справ, спрямованих прокурору;

— питома вага справ, закінчених у термін більший ніж передбачений КПК, до числа закінчених справ;

— додатково виявлені чи розкриті в ході розслідування інші злочини, що не перебувають на обліку, на тисячу закінчених справ;

— додатково виявлені і розкриті в ході розслідування злочини по раніше припинених справах на тисячу закінчених справ;

— число осіб, у відношенні яких кримінальне переслідування припинене за реабілітуючими підставами, і виправданих судом, з них містилося під вартою;

— відсоток відшкодованого збитку по закінчених справах;

— спрямовано представлень по усуненню причин і умов, що сприяють здійсненню злочинів (% до закінчених справ).

Діяльність підрозділів дізнання оцінюється по таких же критеріях.

3. Поточний, безупинний аналіз оперативної обстановки, проведений на основі оцінки добової, тижневої, декадної, місячної інформації. Він провадиться на підставі добових оперативних зведень про злочини і надзвичайні події, тижневої, декадної інформації, місячної статистичної звітності.

4. Цільовий аналіз, що представляє собою дослідження окремих питань функціонування слідчих апаратів і органів дізнання, включаючи стан взаємодії слідчих і оперативних працівників кримінальної міліції; використання техніко-криміналістичних засобів і методів; якість і терміни розслідування; дотримання законності; відшкодування збитку; профілактичну роботу; розслідування окремих видів злочинів і т.д.

3. Організація планування в слідчих апаратах і органах дізнання

Планування в слідчих апаратах і органах дізнання є одночасно і принцип, і функція управління. Як принцип, планування є основою, правилом організації діяльності аналізованих апаратів і органів. Як функція, планування полягає у виробленні цілей управлінської діяльності, а також у визначенні конкретних дій, спрямованих на їхнє досягнення. Підготовка і складання плану припускають деталізацію загальних цілей, що постають перед слідчими апаратами й органами дізнання, стосовно до конкретних умов їхнього функціонування, тобто приведення у відповідність із загальними приватних цілей.