Смекни!
smekni.com

Політична модернізація Теорії Проблеми перебігу (стр. 4 из 4)

Якщо , скажімо взяти піпдприємницький клас , то на початку першого етапу складали підприємці з неконтрольованого сектора економіки , які займалися торгово -посередницькою та фінансовою діяльністю , то зараз його основу складає керівництво заснованих на державній власності та приватизованих підприємств і банківських структур . Це вже краще ніж у першому випадку , але чи добре це ? Нові підприємницькі групи створюють в органах влади політичне і господарське лобі , формують замість господарського політичний ринок , в якому вбачають найбільш ефективні можливості захисту своїх інтересів . Такі приклади не поодинокі . Але попри все зміни у суспільстві відбуваються .

На даному етапі , на нашу думку, модернізацію в Україні можна характеризувати як відображену й часткову . Відображену , тому , що наша країна лише нещодавно стала на шлях самостійної державності , тому їй доводться долучатися до досвіду тих , хто проходив цим шляхом . Часткову тому , що на даний момент у суспільно-політичній системі переплетено доволі супуречливі елементи , та й нажаль деякі кроки уряду залишаються не зовсім , м'яко кажучи , зрозумілі . Наприклад нещодавнє розформування однієї з силових структур - Національної Гвардії залишає питання : оскільки вивільнено з її лав було лише аппарат керівництва , а інші частини було переведено до МО та МВС , то чи багато від цього виграв бюджет ? А от престиж країни відчутним чином постраждав , оскільки для розбудови демократичної держави потрібно децентралізовувати силові структури , що зумовить прозорість правоохоронної системи та посилить контроль одне за одним з боку її суб'єктів .

Отже , спираючись на вищезазначене , наголосимо що осмислення проблем проходження процесів політичної модернізації на теоретичному рівні , дозволить запобігти багатьом можливим помилкам у державному будівництві . Трансформація в Україні сьогодні не має певної спрямованості. Трансформація - це процес зміни форми , виду , характеру суспільно - політичних відносин . Залишається відкритим питання про мету та ідеальний образ цих змін .

Література

1. Політологія .Посібник для студентів ВУЗів./ За ред. О.В.Бабкіної , В.П.Горбатенка .- К. , Академія , 1997.

2. В.П.Пугачёв , А.И.Соловьёв . Введение в политологию .-М . 1999.

3. Ю.І.Павленко .Трансформація суспільства та проблеми соціальної політики.- К. НІСД . 1997.

4. В.Кремінь , В.Ткаченко . Україна : шлях до себе . Проблеми суспільної трансформації .-К.1998 .

5. АСАхиезер , Н.И.Козлова , С.Я.Матвеева . Модернизация в Росии и конфликт ценностей.- М .1991.

6. Б.Гаврилишин . Дороговкази в майбутнє .Доповідь римському клубові.- К. Основи .1993 .

7. В.Горбатенко . АВ ОVО: друге народження ідеї модернізації або синтагма постмодернізації . // Людина і політика № 1 , 1999.

8. С.Катаєв . Трансформація сучасного українського суспільства : постмодерністьський контекст .// Людина і політика № 3 , 1999 .