Смекни!
smekni.com

Основи економічної теорії Былети і відповді (стр. 13 из 21)

Функціонують організації по створенню спільних проектів. Напр., Адміністрація басейну ріки Нігер, Амазонський пакт, Комітет по Меконгу і т. п. →спільне створення крупномасштабних іригаційних, енергетичніих й інших об'єктів.

В різних районах земної кулі діють валютні союзи, напр., Азіатський кліринговий союз (7 країн), Арабський валютний фонд (16 країн). У рамках союзів ведуться грошові розрахунки на основі клірингу (без фактичного перекладу валюти), використовуються національні грошові одиниці, іноді використовуються колективні грошові кошти (в Азіатському кліринговому союзі, наприклад, азіатська валютна одиниця - АМЮ). З метою сприяння розв'язанню ключових економічних проблем відповідних регіонів створені інвестиційні інститути: Азіатський банк розвитку (45 країн-учасниць). Арабський фонд економічного і соціального розвитку і інш.

Координувати політику обсягів виробництва відповідних товарів і цін на них покликані товарні асоціації: ОПЕК,Альянс виробників какао-бобів, Міжурядова рада країн-експортерів міді, Союз країн-експортерів бананів і інш.

Розгортаються інтеграційні зв'язки країн СНД. Концепція взаємодії базується на основних положеннях договору про створення Економічного союзу, угодах про створення зон вільної торгівлі, Митного і Платіжного союзів, спільного науково-технологічного простору. Країни-члени СНД визнали, що п'ятирічний пошук напрямів нової економічної стратегії розвитку держав доки не приніс задоволення жодній країні. Немає і очікуваної допомоги із-за кордону. Інвестиції не ростуть, внутрішні ринки перенасичені товарами з дальнього зарубіжжя, свої ж виробничі потужності використовуються слабко. Погіршилася структура економіки СНД загалом. За оцінками Міждержавного економічного комітету, промисловий потенціал країн СНД становить приблизно 10% світового, запаси основних видів природних ресурсів близько 25 %, експортний потенціал 4,5 %, тоді як в ЄС частка міждержавної торгівлі до загального обсягу експорту перевищує 60%, в країнах Північноамериканської асоціації вільної торгівлі 40%. Пріоритети інтеграційного співробітництва: структурно-інвестиційна політика, науково-технічний потенціал, машинобудування, паливно-енергетичний, агропромисловий комплекси. У цих структурах насамперед будуть створюватися фінансово-промислові групи як центри інтеграції.

Білет 34,2

1. Об'єктивні основи зовнішньоекономічних зв'язків України

Розбудова незалежної України об'єктивно потребує входження її у світове господарство на організаційно-економічних засадах ринкових відносин на принципах рівноправності і взаємної вигоди у співробітництві.

Дипломатичне визнання молодої Української держа­ви більшістю країн світу прискорює й урізноманітнює розвиток її зовнішньоекономічних відносин. Однаковою мірою це стосується як молодих незалежних країн, що утворилися на основі колишнього СРСР і переходять до ринкового типу відносин, так і держав розвинутої ринкової економіки та країн, що розвиваються.

Об'єктивна необхідність інтеграції України у світове господарство і розвитку її міжнародних відносин безпо­середньо випливає передусім з потреб використання у національній системі відтворення міжнародного поділу праці для прискорення розбудови народногосподарсько­го комплексу. Така необхідність уможливлює формуван­ня ефективної структури економіки країни. Зовнішньо­економічні зв'язки в процесі інтеграції України у світове господарство охоплюють і комплекс екологічних проб­лем, що розв'язуються спільними зусиллями людства. Нарешті, розвиток зовнішньоекономічних відносин від­криває додаткові можливості у створенні належних умов для задоволення життєвих потреб народу України.

Поряд з об'єктивною необхідністю інтеграції Украї­ни у світове господарство та розвитку її зовнішньоеко­номічних відносин існують і об'єктивні можливості для таких процесів. До них передусім належить економічний потенціал нашої країни, що дає підставу для належної участі у міжнародному поділі праці.

Об'єктивною можливістю для інтеграції у світове господарство є вироблення механізму зовнішньоеконо­мічних зв'язків, по-перше, на макрорізні загальнодер­жавному, по-друге, на мікрорівні підприємств; по-третє, на глобальному та регіональному макрорівні через участь у спеціалізованих і багатоцільових економічних міжнародних організаціях 0011 та регіональних еконо­мічних об'єднаннях типу Чорноморської зони співробіт­ництва. Поєднання об'єктивної необхідності та об'єктив­них можливостей входження України у світове госпо­дарство робить цей процес закономірним.

Відомо, що енергетичне самозабезпечення є ^однією з головних умов незалежності. Досягти його Україна може, якщо візьме курс на модернізацію наявних і спо­рудження нових сучасних екологічно чистих вугільних та газотурбінних електростанцій, на розвиток власного енергетичного машино- та котлобудування, скористав­шись вітчизняними науковими та виробничими здобутка­ми й досягненнями високорозвинутих країн. Без розвит­ку відповідних форм зовнішньоекономічних відносин зробити це буде практично неможливо.

В умовах формування сучасної моделі МПП, основу якої має становити якісно оновлена технологічна база виробництва, Україна повинна поступово, цілеспрямова­но розв'язувати проблеми ефективної участі у МПП, ви­користовуючи зовнішньоекономічні зв'язки для реаліза­ції національних економічних інтересів.

Україна має як природні та історичні, так і техніко-економічні, соціально-економічні й організаційно-еконо­мічні основи для участі в МПП. Слід зауважити, що в геологічному і гідрогеологічному аспектах територія України слабо вивчена, зокрема її глибинну будову до­сліджено лише на 10 % території.

З історичних джерел відомо, що організовані суспіль­ства, які існували на нинішній території України, зав­жди підтримували економічні зв'язки з зовнішнім сві­том. Тож з огляду на власні культурні та історичні тра­диції Україна має всі можливості для того, щоб стати рівноправним членом Європейської Співдружності.

Рівень розвитку продуктивних сил є одним з тих техніко-економічних чинників, які найбільше сприяють ак­тивній участі України у сучасному МПП. Видобуток залізної руди, вугілля, виробництво сталі, чавуну, міне­ральних добрив, цементу, електроенергії, цукру, тракто­рів і металоріжучих верстатів становлять значний еко­номічний потенціал нашої країни. За кількісними харак­теристиками і потужностями продуктивних сил Україна може бути гідним партнером у світових економічних зв'язках. Наявний науково-технічний потенціал дасть змогу Україні за сприятливих умов втримати передові позиції у світовій науці з цілого ряду науково-технічних напрямів і, найголовніше, провадити незалежну еконо­мічну політику на включення в систему світових госпо­дарських зв'язків.

Складність та розмаїтість соціально-економічних факторів включення України в систему світових госпо­дарських зв'язків детермінується перехідними виробни­чими відносинами з притаманними їм формами та ме­тодами ведення господарства. На міжнародному рівні вплив соціально-економічних чинників країн-партнерів визначається їх адекватністю та відповідністю загально­світовим тенденціям.

Нерозвинутість ринкових відносин і форм господарю­вання в Україні посилює необхідність значного підви­щення економічної культури населення та ділової етики підприємців, оволодіння принципово новою культурою ринку, високого професіоналізму поряд з такими понят­тями, як честь, достойність, порядність, які знадоблять­ся Україні для визнання її розвинутими країнами як рівноправного партнера.

Особливості об'єктивних основ зовнішньоекономіч­них зв'язків України пояснюються насамперед трива­лою відсутністю національної державності та можливос­ті провадити незалежну економічну політику.

Єдиний народногосподарський комплекс колишнього СРСР видавався за такий, що забезпечує тільки пере­ваги для всіх республік — незалежність від коливань кон'юнктури світового ринку, планомірність і взаємови-гідність. Мав поширення міф про високий ступінь коопе­рації між республіками. Насправді ввіз-вивіз товарів коливався в межах від 12 % в Росії до ЗО % у Вірме­нії.

Державно-монопольна структура зовнішньої торгівлі колишнього СРСР, переважно сировинний характер екс­порту, негнучкий відомчий підхід до імпорту були вкрай несприятливими передусім для тих республік, економіка яких не так сильно залежала від міжреспубліканських поставок і які володіли експортним потенціалом.

Нині етапною правовою базою для розбудови зов­нішньоекономічних зв'язків незалежної України стали Декларація про державний суверенітет України (16 лип­ня 1990 p.) та Акт проголошення незалежності України (24 серпня 1991 p.). Серед спеціальних законів з питань економіки слід відзначити Закони України про економіч­ну самостійність (3 серпня 1990 p.); про зовнішньоеконо­мічну діяльність (16 квітня 1991 p.); про створення дер­жавного експортно-імпортного банку (3 січня 1992 p.);

про іноземні інвестиції (13 березня 1992 p.), Декрет Ка­бінету Міністрів України “Про режим іноземного ін­вестування” (20 травня 1993 p.) та інші законодавчі та нормотворчі акти.