Смекни!
smekni.com

Основи економічної теорії Былети і відповді (стр. 14 из 21)

Важливими правовими документами по створенню механізму зовнішньоекономічних зв'язків України стали договори та угоди з молодими незалежними державами, що утворилися на території колишнього СРСР, та ба­гатьма країнами Європи, Північної й Південної Амери­ко, Азії, Африки.

З колишніми республіками СРСР Україна прова­дить переговори щодо розв'язання економічних і фінан­сових проблем, питань паливно-енергетичного комплек­су, транспорту і зв'язку, правонаступництва новостворених держав. Водночас основою розширення економічного простору є горизонтальні зв'язки між безпосередніми виробниками товарів, а також між державами. При цьому тільки за умови безмежності економічного про­стору складаються ефективні господарські зв'язки. До того ж стабілізація економіки, радикальні зміни інституціональних структур, збалансованість товарної і грошо­вої маси більше ймовірні, якщо їх провадити в масшта­бах держав. Між процесами введення вільних цін, де­централізації системи прийняття рішень і фінансовою дисципліною існує найтісніший зв'язок, який і зумовлює формування внутрішніх ринків молодих держав, що є передумовою створення справді ринкового міждержав­ного середовища, а не навпаки.

Для України важливими є двосторонні угоди і дого­вори з державами—колишніми республіками СРСР;

за цими угодами держави мають надавати своїм підпри­ємствам можливість самим встановлювати господарські зв'язки, обумовлювати порядок розрахунків, форми ма­теріальної відповідальності за невиконання поставок. Загалом угоди мають виробляти економічний механізм реалізації інтересів України та її партнерів, а не бути політичними деклараціями на економічну тему.

Процес формування національних грошових систем країн, що входили до колишнього Союзу РСР, породжує об'єктивну необхідність і водночас створює можливість фундації міждержавної валютної угоди, яка б стала інституціональною ланкою налагодження цивілізованих та рівноправних валютних відносин.

Перехід у розрахунках на ВКВ неминуче поставить питання про нову організацію співробітництва. Вихід на прямі економічні зв'язки між підприємствами по­глибить, але вже на новій основі, торговельні зв'язки, бо торгувати повинні товаровиробники. Але сьогодні жодна з республік-держав не готова відразу перейти на поточ­ні світові ціни в усьому обсязі товарооборотів і взаємні розрахунки у ВКВ. Потрібний певний перехідний пері­од, протягом якого у взаєморозрахунках за товари та послуги сторони мають виходити з цін світового ринку, а для погашення заборгованостей, що виникатимуть, надавати одна одній довгострокові кредити на пільгових умовах.

У процесі створення нових основ співробітництва важливо не тільки не допустити неконтрольованого роз­паду кооперативних зв'язків, а й знайти нових партнерів (адже нерентабельні підприємства і неконкурентоспро­можна продукція випадуть з усталених господарських зв'язків), спрогнозувати кон'юнктуру товарообміну з ме­тою розбудови економіки відкритого типу, інтегрованої в європейський та світовий економічний простір.

Розробка і послідовне втілення в життя єдиної на­ціональної геополітичної стратегії сприятиме збережен­ню старих економічних зв'язків України і розширенню прямої участі її в системі економічних і політичних сто­сунків на глобальному рівні.

Колишні зв'язки України зі східноєвропейськими країнами відбивали лише міждержавний обмін продук­цією. Перехід до вільної торгівлі на основі світових цін і конвертованої валюти природно випливає з курсу країн Східної Європи й України на переведення економіки на ринкові рейки і ставить розв'язання всіх проблем взаєм­них зв'язків у залежність від економічного інтересу. Пе­редбачається, що спочатку існуватимуть два взаємоза­лежних сегменти. По-перше, це визначення параметрів співробітництва на міждержавній основі через пого­дження між урядами контингентів взаємних поставок. Це будуть форми торгівлі, очевидно, стратегічними то­варами (металом, газом, нафтою тощо), форми, пов'я­зані з централізованими рішеннями. Міждержавні роз­рахунки вестимуться за валютним клірингом, проте сальдо розрахунків, якщо воно утворюватиметься, слід погашати за домовленістю сторін (валютними товарами або ВКВ).

По-друге, це розвиток відносин на рівні прямих зв'яз­ків підприємств, об'єднань, кооперативів, бірж, асоціа­цій, консорціумів, спілок тощо. Перехід до подібних від­носин можливий за умови поступового звуження сфери дії державних органів у визначенні взаємних поставок і надання свободи підприємницької діяльності виробни­чим ланкам. Останні погоджують не тільки предмет співробітництва, а й сферу ціноутворення, поставок, кредитів, інші фінансові питання. Широкий вихід това­ровиробників на ринок, наповнення його товарною ма­сою створить передумови для функціонування східно­європейської зони вільної торгівлі.

Очевидно, що в розрахунках застосовуватимуться не тільки ВКВ, а й національні валюти країн-партнерів. Ко­ли будуть встановлені реальні курси національних ва­лют і буде введено часткову, а потім повну конвертованість їх, тоді зросте потреба в створенні спільних бан­ків, які збалансовуватимуть торговельні операції між партнерами. Одні лише бартерні операції та компенса­ційна торгівля, навіть якщо вони й відповідатимуть ін­тересам України, обмежуватимуть можливості співро­бітництва.

Отже, перехід України на нові умови господарювання і форми зовнішньоекономічних зв'язків сприятиме зміцненню зони взаємного економічного тяжіння східно­європейських держав і України.

Співвідношення вищезгаданих сегментів складати­муться для країн-партнерів по-різному, в залежності від прийнятих систем господарського управління, їхньої спроможності засвоювати нові форми співробітництва. Цілком ймовірно, що практика породжуватиме й інші сегменти. Можливо, за нових умов центр ваги переміс­титься на двосторонні зв'язки.

Якщо Україна прийме відповідне законодавство, можливі й нові напрями взаємного співробітництва. Йде­ться про інвестиційну сферу, створення спільних під­приємств за кордоном і, особливо, в прикордонній смузі, спільну діяльність на ринках третіх держав, оскільки угорські, польські, чеські, словацькі фірми вже завою­вали там певні позиції.

Щодо розвитку торгівлі та інших форм зовнішньо­економічних зв'язків України з державами розвинутої ринкової економіки та країнами, що розвиваються, до­цільно було б спрогнозувати платіжний баланс нашої країни, беручи до уваги залежність від імпорту з третіх країн держав, що входили до складу колишнього СРСР, сальдо в міждержавному обміні з ними та експортний потенціал. При цьому динаміка платіжного балансу України залежатиме, по-перше, від створення умов для поступового, без різких соціальних потрясінь, розв'язан­ня проблем виробництв, що працюють на привізній сировині, і від спроможності самих товаровиробників перепрофільовувати виробництво, наприклад, шляхом ди­версифікації, щоб позбутися вузької галузевої спеціалі­зації; по-друге, від власних матеріальних і золотого за­пасів та резервів ВКВ; по-третє, від співвідношення курсів національних валют, що залежатиме, в свою чер­гу, не тільки від емісійної політики Національного бан­ку та товарного наповнення споживчого ринку, а й від глибини економічної реформи в Україні.

Розробка програм стабілізації й розвитку зовнішньо­економічних зв'язків повинна включати оцінку можли­востей сучасного експортного потенціалу України і пер­шочергових імпортних потреб. У цьому контексті засну­вання й функціонування спільних підприємств вбачає­ться більш надійною формою, ніж створення спільних економічних зон.

З урахуванням потреб наших партнерів за кордоном та можливостей диференційованого стимулювання тих виробництв, що становитимуть основу експортного секто­ра економіки України, доцільно було б заохочувати вкладення іноземного капіталу у вже Існуючі господар­ські об'єкти та створення іноземними інвесторами фірм на території нашої держави. При цьому слід брати до уваги, що іноземний капітал віддає перевагу організа­ційно-економічним відносинам високого рівня, а не лібе­ралізації умоп для залучення іноземних інвестицій.

Подібні форми економічних відносин сприяли б за­провадженню у виробництво сучасних технологій, нада­ли б імпульс прогресивним зрушенням у господарській структурі України, забезпечили б вихід на світовий ри­нок з конкурентоспроможною продукцією. Що стосуєть­ся контролю іноземних інвесторів, то диференційований підхід до оподатковування і видавання ліцензій, конт­роль за додержанням санітарних та інших умов, ство­рення національного агентства сприяння залученню іно­земних інвестицій та інші заходи, успішно застосовувані в цивілізованих країнах світу, були б прийнятними і для України.

Сприятливе географічне розташування, значний по­тенціал обробної промисловості й перспективний екс­порт сільськогосподарської продукції слід враховувати під час розробки програми стабілізації та розвитку зов­нішньоекономічних зв'язків України. Треба також па­м'ятати, що 1) торгівлю готовою продукцією на світо­вому ринку витісняє обмін науково-технічними досяг­неннями; 2) питома вага взаємного обміну деталями, компонентами, вузлами у міжнародній торгівлі зростає;

3) матеріально-технічне забезпечення виробництва фір­ми не обмежується національним ринком. Отже, одним із стратегічних напрямів доцільно передбачити пріори­тетне залучення іноземного капіталу до науково-техніч­ної та виробничої кооперації, взаємовигідного обміну на ліцензійній основі винаходами, розробками, “ноу-хау”, промисловими зразками тощо.

Розвиток міжнародної кооперації потребує стимулів з боку держави — звільнення окремих категорій товаро­виробників від митного оподаткування та ліцензування чи квотування, надання кредитних пільг тощо. Слід роз­ширити імпорт комплектуючих для експортної продук­ції, практикувати застосування імпортних технологій та новітнього устаткування для легкої промисловості й га­лузей АПК, електротехніки, зв'язку тощо. Науково-тех­нічний прогрес за природою своєю інтернаціональний, і розв'язати завдання розвитку передових технологій без зв'язків із зовнішнім світом, без залучення світового ка­піталу практично неможливо навіть у галузях, які вва­жаються благополучними.