Смекни!
smekni.com

Основи економічної теорії Былети і відповді (стр. 15 из 21)

Обгрунтована стратегія розвитку зовнішньоекономіч­них зв'язків України підпорядковується раціональному розв'язанню найгостріших проблем оздоровлення еконо­міки — подоланню численних дефіцитів на внутрішньо­му ринку, прискоренню НТП, нагромадженню валютних ресурсів для сплати нашої частки в колишньому загаль­носоюзному зовнішньому боргу, покращенню якості то­варів, підвищенню збалансованості бюджету і платіжно­го балансу.

Подальшу децентралізацію зовнішньоекономічного комплексу, вихід на світовий ринок численних дрібних учасників (кооперативів, малих підприємств тощо) галь­мує відсутність спеціальної підготовки у значної части­ни персоналу. Щоб забезпечити ефективність зовнішньо­економічних зв'язків, треба оперативно формувати де­мократичні політичні структури, соціальну базу демократії, високу загальну, політичну культуру, під­приємницьку етику, розвивати ринок, сприяти тому, щоб психологія радикальних реформ оволоділа суспільною свідомістю. Однією з актуальних є проблема створення широкої системи професійної підготовки і перепідготов­ки працівників для підприємств і організацій, зайнятих зовнішньоекономічною діяльністю. Всілякі зволікання з розв'язанням її можуть спричинити примноження наших втрат через некомпетентність персоналу. Фірми та на­вчальні заклади зарубіжних країн нагромадили корис­ний і вартий вивчення досвід. Цілком виправданим вба­чається у зв'язку з цим направлення за кордон на на­вчання громадян України і запрошення з інших країн спеціалістів з маркетингу, валютно-фінансових операцій, міжнародного права.

Отже, розвиток зовнішньоекономічних відносин є не самоціллю, а одним з перевірених досвідом багатьох розвинутих країн способів подолання кризового стану економіки, виведення виробничого потенціалу на сучас­ний технічний і технологічний рівні, підвищення добро


\білет 35.2

БІЛЕТ №35(1)

За товарно-галузевою ознакою (класифікація ООН) світові ринки діляться на ринки машин і устаткування (загальне машинобудування, електротехніка і приладобудування, транспорт), ринкимінеральної сировини і палива (вугілля, нафта і нафтопродукти, природний газ, уран, чорні і кольорові метали, боксити, хімічна сировина, сільськогосподарські добрива) і ринки сільськогосподарської сировини, продовольчих і лісових товарів (бавовна, шерсть, натуральний каучук, деревина, пиломатеріали, целюлоза, зерно, цукор, тварини і рослинні олії, м'ясо, риба, кава, фрукти та ін.).

Новий етап НТР призвів до чіткого розмежування ринку готових виробів на три групи ринків, із яскраво вираженими особливостями, пов'язаними з технологічним рівнем (низьким(вироби чорної металургії, текстиль, швейні вироби, взуття, продукти харчування, напої, металовироби, текстиль і ін.), середнім(верстати, хімікати, автомобілі, транспортне устаткування, пластмасова і гумовотехнічна продукція, кольорові метали) та високим(аерокосмічне, офісне й електроустаткування, інформаційна техніка, комп'ютери, електроніка, ліки, вимірювальні прилади)).

Сучасний світовий ринок товарів складається з ринку товарів базових галузей і ринку готових виробів. Причому кожний має свою структуру. Особливо це характерно для другої групи ринків. Кожна група ринків відрізняється одна від одної, з одного боку, характером конкуренції, а з іншого боку - ступенем витрат на дослідження і розробки (рівень технологічної ємності) в обсязі виробництва продукції, що є об'єктом торгівлі.

Об'єктивні підвалини саморегулювання пропорцій міжнарод­ного економічного обміну формуються на основі реалізації на світовому ринку інтернаціональної вартості товарів та послуг, її вплив на розвиток світогосподарських зв'язків здійснюється зав­дяки інтернаціоналізації всієї сукупності структурних ланок рин­кових відносин товарної форми продукту праці, ціни виробни­цтва, оптових і роздрібних цін, системи грошових відносин. На цій основі створюються необхідні передумови формування про­порцій міжнародного обміну—досягаються внутрішня єдність складових світового ринку, їхня взаємна порівнюваність і конвертованість. У цьому розумінні інтернаціональна вартість вико­нує функцію системоутворюючої ланки, за допомогою якої скла­дові елементи економічних відносин світового господарства по­в'язуються в єдине ціле.

Інтернаціональна вартість — продукт високорозвиненої струк­тури міжнародних економічних відносин, що грунтуються на функціонуванні світового господарства як структурно цілісної системи. Глибокі базисні зміни відбуваються безпосередньо у відтворювальних структурах національних господарств, які через міжнародний поділ праці та інтернаціоналізацію основних фак­торів виробництва — капіталу і робочої сили, інтеграцію грошо­вих ринків, фінансових систем — уже не можуть економічно функціонувати відокремлено.

У процесі поглиблення міжнародного поділу праці та форму­вання на цій основі світового господарства як цілісної системи відбувається інтернаціоналізація не лише самого виробництва, а й витраченої в ньому суспільної праці. Відображенням цього є формування на світовому ринку середньої одиниці праці, яка становить об'єктивну основу інтернаціональної вартості. Така одиниця відображає суспільне необхідні витрати праці на вироб­ництво товару при середньосвітових суспільне нормальних умовах виробництва, рівні продуктивності та інтенсивності праці.

Разом з тим слід ураховувати, що суспільне необхідний робочий час, який складається на основі інтернаціоналізації процесу відтворення і відповідає середній одиниці праці, регулюється ви­робничими витратами на виробництво лише тих товарів, які без­посередньо беруть участь у світовому обміні. В умовах глобаліза­ції економічного простору розподіл національного виробництва на частину, яка має забезпечувати потреби внутрішнього ринку, і на частину, пов'язану з відтворенням експертної продукції, втрачає реальний економічний зміст. Це призводить до того, що відтворю-вальна структура національних господарств у всьому обсязі, гли­бині та широті поступово набуває за своїм реальним економічним статусом інтернаціонального змісту.

Відповідно змінюється співвідношення між інтернаціональною вартістю певного товару чи послуги та його національними вар­тостями —витратами виробництва та обігу на рівні економічних структур окремих країн. Інтернаціональна вартість набуває пріо­ритетної функції по відношенню до національних вартостей. Остан­ні втрачають своє самостійне значення. Вони перетворюються на своєрідний різновид індивідуальної вартості. В результаті інтер­національна та національна вартості співвідносяться, виходячи з принципів взаємодії загального і особливого.

Слід застерегти, що розглядаючи зміст зазначених процесів, не треба їх абсолютизувати. Процес інтернаціоналізації виробни­чих відносин здійснюється на занадто суперечливій основі. Він

зумовлюється взаємодією двох протиборствуючих тенденцій — до­центрових та відцентрових. У зв'язку з цим формування інтер­національної вартості, як і інтернаціоналізація всієї системи вар­тісних відносин, може розглядатися лише в динаміці, лише як розвиток певної суперечливої тенденції.

Сьогодні в найбільш завершеній формі функціонує лише особ­ливий різновид інтернаціональної вартості — регіональна інтер­національна вартість, яка формується в межах окремих інтеграль­них структур світового господарства. Разом з тим інтенсивний процес становлення економічної структури всесвітнього господар­ства, який відбувається в останні роки, дає змогу говорити і про тенденції формування інтернаціональної вартості на цьому рівні. В результаті загальна структура вартісних відносин світогосподарських зв'язків може бути подана у вигляді складного механіз­му взаємодії на різних рівнях національних вартостей, регіональ­них інтернаціональних вартостей і, нарешті, інтернаціональної вартості світового ринку.

Інтернаціональна вартість реалізує себе на світовому ринку через механізм ціноутворення, а також через 'інтернаціоналізацію системи грошових відносин.

Розглядаючи це питання, слід мати на увазі, що функціону­вання цінового механізму світового ринку є основною ланкою са­морегулювання економічних пропорцій світогосподарських зв'яз­ків. Світова ціна являє собою грошове вираження інтернаціональ­ної вартості товарів і послуг, що реалізуються на зовнішньому ринку. Разом з тим слід зважити й на те, що світова ціна відби­ває зміст інтернаціональної вартості опосереднено — через про­міжні ланки. У цілісній системі світового господарства створю­ються об'єктивні умови для виявлення стійкої тенденції до фор­мування середньої норми прибутку на виробництво ідентичних та взаємозамінюваних груп товарів і послуг, а також відповідного утворення інтернаціональної ціни виробництва. Остання розгля­дається в економічній теорії як модифікована форма вартості, що є безпосереднім фундаментом для цін світового ринку.

Об'єктивний процес формування цін світового ринку може бу­ти представлений як наступна ланка взаємопов'язаних вартісних структур: формування середньої одиниці праці світового ринку — формування інтернаціональної вартості товарів — формування ін­тернаціональної ціни виробництва —формування ринкової ціни світового ринку. Засновані на таких взаємозв'язках ціни світового ринку, як й інтернаціональна вартість, набувають функ­ції першості по відношенню до цін національних ринків. Вони ви­ступають як своєрідний епіцентр, до якого пристосовуються ціни внутрішнього обміну. При цьому сила зв'язку між національними (внутрішніми) і світовими цінами зростає в міру того, як економіка країни все активніше бере участь у міжнародному поділі праці.