Смекни!
smekni.com

Основи економічної теорії Былети і відповді (стр. 6 из 21)

Інтенсивний тип економічного зростання — це розширення виробництва на основі якісного поліпшення його функціонуючих факторів при вдосконаленні організаційно-економічних відносин виробництва (поділ праці, спеціалізація та кооперування виробниц­тва тощо). Таке зростання досягається за рахунок підвищення ква­ліфікації працівників, розвитку їх професіоналізму, застосування принципово нових засобів і предметів праці, раціональнішого ви­користання виробничого потенціалу. При цьому зростають про­дуктивність праці та її ефективність.

Кожне суспільство прагне до економічного зро­стання, повної зайнятості населення та уста­леного рівня цін поруч з іншими цілями, які важко або неможливо виразити кількісно. Наприклад, протягом всієї історії США простежується значне зростання економіки. Науково-технічний прогрес, швидке зростання виробничих потужностей і життєвого рівня на­селення, одного з найвищих у світі, є основни­ми гранями динамічного розвитку американсь­кої економіки. Однак, економічне зростання США упродовж тривалого часу не було рівномірним і пере­ривалося періодами економічної нестабільності. Періоди швидкого еко­номічного зростання інколи затьмарювала ін­фляція. В інші періоди зростання поступалося місцем спадові і депресії, тобто низькому рівню зайнятості і виробництва. У певні періоди, зокрема у 70-ті роки та на початку 80-х років, США зазнали одночасно зростання рівня цін та небувалого зростання безробіття. Коротше кажучи, довгострокова тенденція до еконо­мічного зростання переривалася і ускладню­валася безробіттям та інфляцією.

Термінекономічний цикл стосується періодич­них піднесень і падінь рівня економічної актив­ності протягом декількох років. Окремі еконо­мічні цикли істотно відрізняються один від од­ного за тривалістю та інтенсивністю. Проте всі вони містять однакові фази, які різні еконо­місти називають по-різному. На графіку по­казано традиційний діловий цикл.

Час

1. Вершина. Почнемо наше пояснення з вер­шини, або піку циклу, в якому ділова актив­ність досягає тимчасового максимуму, такого, як показано на графіку 8-2. У цій фазі циклу в економіці досягається повна зайнятість і виробництво працю» на повну або майже повну потужність, а рівень цін, як правило, зростає.


2. Спад. За піком настає фазаспаду, період, в якому загальний обсяг виробництва, доходи та зайнятість зменшуються. Спад фіксується тоді, коли реальний ВВП знижується не менше шести місяців підряд. Таке падіння зумовлене звуженням ділової активності в багатьох секто­рах економіки. Оскільки багато цін є негнуч­кими і втратили властивість знижуватися, то рівень цін може знизитися тільки тоді, коли спад серйозний і тривалий, тобто якщо виникає депресія.

3. Дно.Найнижча точка спаду, або депресії, називається дном. В ній виробництво і зайня­тість досягли найнижчого рівня. Ця фаза може тривати коротко, але може бути й досить довгою.


4. Піднесення. У фазі піднесення обсяг вироб­ництва зростає, а зайнятість прямує до повної зайнятості. В міру того, як піднесення набирає силу, рівень цін може почати зростати ще до того, як досягнуто повної зайнятості і повного використання виробничих потужностей.

Незважаючи на спільні для всіх циклів фа­зи, окремі ділові цикли суттєво відрізняються один від одного тривалістю та інтенсивністю. Тому деякі економісти говорять не про цикли, а проекономічні коливання, бо цикли, на відміну від коливань, мають певну періодич­ність. У різний час економісти пропонували немало теорій для пояснення коливань ділової актив­ності. Одні економісти твердять, що такі важ­ливі нововведення як залізниці, автомобілі або синтетичні волокна справили величезний вплив на інвестиційні й споживчі видатки, а отже, на виробництво, зайнятість і рівень цін. Проте такі важливі нововведення відбуваються нерегулярно і тим самим зумовлюють нестабіль­ність економічної системи. Інші економісти пояснюють економічні цик­ли політичними і випадковими подіями. Є економісти, які розглядають цикл як чис­то монетарне явище. Коли уряд випускає надто багато грошей, виникає інфляційний бум; по­рівняно невелика кількість грошей прискорює падіння виробництва і зростання безробіття .

Не всі коливання ділової активності зумовлені діловими циклами. В економіці існують сезонні коливання ділової активності. Різке збільшен­ня закупівель перед Різдвом і Великоднем спри­чиняє значні щорічні коливання в темпах ді­лової активності, особливо у роздрібній торгів­лі. Сільське господарство, автомобільна про­мисловість і будівництво деякою мірою також підпадають під сезонні коливання. Ділова активність також залежить віддов­гострокової тенденції в економіці, тобто від підвищення або зниження економічної актив­ності у тривалому періоді, наприклад, 25, 50 або 100 років. Довгостроковою тенденцією аме­риканської економіки є значне її зростання . Важливо зазначити, що для економічного циклу характерні коливання ділової активності при наявності довгострокової тенденції до економічного зростання.

2)Мультиплікатор державних витрат


Зростання державних витрат призводить до збільшення обсягу ЧВП, а отже, і ВВП. Скорочення цих витрат, навпаки, зменшує рівноважнийобсяг ЧВП. Графічно це можна представити як рушення точки макрорівноваги по бісектрисі: в першому випадку вона переміщаєтьсявгору, у другому вниз. Виникає, питання: в якій мірі відбувається таке збільшення або зменшення обсягу ЧВП або ВВП?

Оскільки державні витрати в принципі нічим не відрізняються по своїй дії від інших видів сукупних витрат, наприклад, від інвестицій, остільки до них в повній мірі відносяться всі міркування, які ми вели раніше про мультиплікатор інвестицій. Це означає, що державні витрати на закупівлю товарів і послуг володіють мультиплікаційним, або розмножувальним, ефектом. Але щоб відрізняти мультиплікатор державних витрат від інвестиційного, ми визначимо перший тією ж буквою, але додамо індекс м. Тоді аналогічно ми можемо визначити цей мультиплікатор як відношення приросту ЧВП до приросту державних витрат (ДВ):

Оскільки валовий внутрішній продукт відрізняється від чистого урахуванням витрат на амортизацію, для нього відповідний мультиплікатор визначається як приріст ВВП повідношенню до державних витрат:

З цих формул слідує:


Графічно мультиплікаційний ефект можна представити у вигляді збільшення розмірів ЧВП або ВВПпризсувівгору прямої сукупних витрат на споживання, інвестиції і державну закупівлю. Припустимо, що макрорівновага встановлюється в точці перетину цієї прямої з бісектрисою в точці Е. Тоді мультиплікатор державних витрат діє анологічно до мультиплікатора інвестицій. Тому його можна визначити по аналогії з ним:

Кг=1:ГСЗ

У нашому випадку ми прийняли ГСС(гранична схильність до споживання), що дорівнює ¾, звідки визначили мультиплікатор

Знаємо, що ГСС + ГСЗ = 1. Звідси випливає, що Кг=1:(1-ГСС).

Білет 21.2

Валютний ринок – це система фінансово-економічних відносин, пов'яза­них зі здійсненням операцій купівлі-продажу (обміну) чужоземних валют і платіжних документів у чужоземних валютах. Валютний ринок – це збірне поняття, що охоплює значну кількість окремих локальних ринків у певних регіонах, центрах міжна­родної торгівлі і валютно-фінансових зв'язків, зокрема на міжнародних валют­них біржах.

На валютних ринках здійснюється широке коло операцій щодо зовнішньоторго­вельних розрахунків, страхування валютних ризиків, диверсифікації валютних резервів, переміщення валютної ліквідності тощо.

За своїм режимом валютні ринки поділяються на вільні (без валютних обмежень) та обмежені, коли валютні операції дозволяються уповноваженими органами або здійснюються за офіцій­ним валютним курсом.

Валютні ринки представлені сукупністю банків, бірж і фінансових компаній, які здійснюють валютні операції. Найбільші міжнародні валютні ринки функціонують у Лондоні, Нью-Йорку, Токіо, Франкфурті-на-Майні, Сінгапурі, Сянгані (Гонконзі), Бахрейні, Цюриху.

Біржова торгівля валютою – це торгівля за посередництвом бірж. Біржа тут виступає установою, призначеною для систематичних операцій з купівлі-продажу. Торгівля валютою відбувається на валютних біржах.

Валютна біржа – це організаційно оформлений і регулярно функціонуючий ринок, на якому реалізують угоди щодо купівлі-продажу чужоземних валют і формуються курси цих валют за фактичним співвідношенням попиту і пропози­ції. Покупцями та продавцями на валютних біржах є переважно банки, що здійснюють угоди за свій рахунок або за дорученням своїх клієнтів.

Валютні біржі здебільшого не мають самостійного місця функціонування і діють при фондових і товарних біржах.

Валютні біржі можуть здійснювати такі операції:

- укладати угоди зі своїми членами та організовувати двосторонні угоди між ними на купівлю і продаж чужоземної валюти за ринковим курсом;

- визначати поточний ринковий курс чужоземної валюти щодо національної;

- організовувати операції центрального банку з метою підтримки ринкового курсу національної валюти.

Білет 22

1Довгі хвилі. Еволюція теоретичних уявлень про їх природу

Довгострокові циклічні коливання в економіці були виявлені вченими економістами ще у другій половині XIX ст. Англійський економіст У. С. Джевонс у 1879 р. опублікував статистичний ана­ліз, в якому була обґрунтована наявність поряд із середніми та короткостроковими циклами довготривалих коливань ділової ак­тивності. Про існування довготривалих циклів писали в своїх роботах М. І. Туган-Барановський, К. Каутський, В. Парето та ін. Ство­рення наукової теорії д.хв. пов'язане з ім'ям російського вченого М. Д. Кондратьєва, який на початку 20-х років XX ст. опублікував ряд важливих теоретичних досліджень з цієї проблеми. У наступні роки теорія д.хв. отримала своє продовжен­ня в роботах таких видатних учених, як Й. Шумпетер, С. Кузнець, К Кларк, П. Самуельсон, П. Боккаро, Л. Фонтвейєн, Т. Кучинський.