Смекни!
smekni.com

Поняття функції та система інвестиційного права (стр. 2 из 2)

Регулятивна функція полягає у врегулюванні нормами інвестиційного права інвестиційно-правовідносин.

Охоронна функція забезпечує захист порушених прав суб'єктів інвестиційної діяльності.

Попереджувально-виховна функція тісно пов'язана з охоронною і забезпечується нормами відповідальності за порушення інвестиційного законодавства.

Стимулююча функція полягає у формуванні необ­хідної ддя держави і суспільства поведінки суб'єктів інвес­тиційної діяльності шляхом створення матеріальних та нематеріальних стимулів.

Системою інвестиційного права є структура, що складається із норм інвестиційного права, розміщених у певній послідовності.

Норми інвестиційного права можна поділити на за­гальні та особливі (спеціальні).

Загальні норми становлять загальну частину ін­вестиційного права, до якої входять положення про пред­мет і метод інвестиційного права, його джерела, суб'єкти та об'єкти, інвестиції, їх форми, інвестиційну діяльність, її види та порядок її здійснення.

До особливої (спеціальної) частини інвестиційного права можна віднести положення про особливості здій­снення інвестування громадянами, юридичними особами, державою, іноземними інвесторами, державне управління інвестиційною діяльністю, особливості інвестиційної діяльності у різних галузях економіки, у виробничій і не­виробничій сфері, правове регулювання інвестиційної діяльності в спеціальних (вільних) економічних зонах, га­рантії прав суб'єктів інвестиційної діяльності та захист інвестицій, міжнародно-правове регулювання інве­стиційної діяльності.