Смекни!
smekni.com

Таємниці СНУ (стр. 2 из 2)

Негативно діє на дихальну систему, роз­слабляючи мускулатуру гортані, і спиртне. То­му на градусні напої також варто накладати та­бу за кілька годин до сну. Педанти можуть вирахувати навіть точний відрізок негативної дії. Бо відомо, що печінка людини переробляє 10— 15 мл чистого спирту за годину. А, наприк­лад, у ста грамах горілки його 40 мл. Отже, 40-градусний напій не варто пити за 2,5 години до нічного відпочинку, а якщо відрізок часу розтягнеться до чотирьох годин це взагалі ідеально. Потрібно уникати також вживання транквілізаторів і снодійних препаратів. І в жод­ному випадку не поєднувати їх з алкоголем.

Досить часто легка форма хропіння та ап­ное проявляється лише тоді, коли людина спить на спині. Пояснюється це западанням язика. А щоб зняти проблему з розпорядку но­чі, варто елементарно не спати на спині. Але, виявляється, людині не так просто звикнути до іншої пози. Тому лікарі радять, на перший погляд, дещо деспотичний спосіб, як позбу­тися такої звички. Потрібно нашити на піжаму на спині спеціальну кишеньку, куди б поміщав­ся м'яч для великого тенісу. Коли людина на­магається лягти на спину, відразу ж прокида­ється і повертається на бік. Звичайно, з м'ячиком спочатку не виспишся, однак, стверджують лікарі, протягом 3—4тижнів виробля­ється стійкий умовний рефлекс не спати на спині.

З нехитрих порад хропунам—спати з тро­хи піднятою головою. Щоб досягти такого ефекту, не варто класти голову на туго набиті подушки — з них вона, як правило, сповзає і западає вперед, від чого хропіння ще більше посилюється. Найліпше з допомогою спеціальних брусків під ніжки поставити ліжко з невеликим нахилом донизу. Взагалі, коли лю­дина спить, її голова має розміщатися макси­мально прямо.