Смекни!
smekni.com

Підприємство як суб єкт та об єкт ринкової економіки (стр. 15 из 16)

Це по­ви­нно бу­ти ма­лі під­при­єм­с­т­ва із ши­ро­ким ді­а­па­зо­ном со­ці­а­ль­ної орі­є­н­та­ції, роз­мі­рів і ро­ду ді­я­ль­но­с­ті. Це мо­жуть бу­ти під­при­єм­с­т­ва з мі­ні­ма­ль­ною чи­се­ль­ні­с­тю на­й­ма­них ро­бі­т­ни­ків і без на­й­ма­них ро­бі­т­ни­ків уза­га­лі ( сі­мей­ні під­при­єм­с­т­ва. Ма­лі під­при­єм­с­т­ва мо­жуть спе­ці­а­лі­зу­ва­ти­ся на ви­го­то­в­лен­ні що­до не­скла­д­них еле­ме­н­тах ви­ро­бів, склад і но­ме­н­к­ла­ту­ра яких змі­ню­ють­ся від­по­ві­д­но до ви­мог ри­н­ку. Не­об­хід­ні Укра­ї­ні та­кож під­при­єм­с­т­ва, що на до­го­ві­р­ній ос­но­ві здій­с­ню­ють тех­ні­ч­не об­слу­го­ву­ван­ня і ре­мо­н­ти уста­т­ку­ван­ня, об­чи­с­лю­ва­ль­ної тех­ні­ки, при­ла­дів і апа­ра­ту­ри.

Уся ця ве­ли­ка зо­на ма­ло­го бі­з­не­су по­ви­нна бу­ти та­кий, щоб усі під­при­єм­с­т­ва, і в пе­р­шу чер­гу ве­ли­кі і се­ре­д­ні, ма­ли мо­ж­ли­вість ви­бо­ру по­ста­ча­ль­ни­ків і пар­т­не­рів, про­ду­к­ція і по­слу­ги яких від­рі­з­ня­ють­ся ви­со­кою які­с­тю, на­дій­ні­с­тю і ста­бі­ль­ни­ми ці­на­ми, до­во­дя­чи тим са­мим пе­ре­ва­ги да­ної си­с­те­ми в по­рі­в­нян­ні з по­руч під­при­ємств за­мкну­то­го ком­пле­к­су, що ді­с­та­ли­ся в спа­д­щи­ну від ко­ман­д­но-­ад­мі­ні­с­т­ра­ти­в­ної си­с­те­ми. При­ро­д­но, ство­рен­ня та­кої ме­ре­жі ма­ло­го бі­з­не­су ви­ма­гає ви­зна­че­них ма­те­рі­а­ль­но-­те­х­ні­ч­них, фі­нан­со­во-­кре­ди­т­них і ор­га­ні­за­цій­них пе­ре­д­у­мов.

До­дан­ня про­це­су ство­рен­ня ма­лих під­при­ємств ма­со­во­го ха­ра­к­те­ру ве­де до ви­ни­к­нен­ня зо­ни ма­ло­го бі­з­не­су, зда­т­ної ус­пі­ш­но вхо­ди­ти в ін­фра­стру­к­ту­ру під­при­ємств. Тим ча­сом, в Україні цей про­цес зі­што­в­ху­єть­сяз ба­га­ть­ма тру­д­но­ща­ми і про­бле­ма­ми.

За остан­ні ро­ки, зо­к­ре­ма, тут від­бу­ли­ся в ці­ло­му спри­я­т­ли­ві змі­ни в ме­ха­ні­з­мі ство­рен­ня но­вих під­при­ємств, у то­му чи­с­лі ма­лих. Зна­ч­но спро­ще­ний по­ря­док про­хо­джен­ня до­ку­ме­н­тів, зв'я­за­них з оде­р­жан­ням до­зво­лів на під­при­єм­ни­ць­ку ді­я­ль­ність. Це при­ве­ло до іс­то­т­но­го ско­ро­чен­ня не­об­хід­них для цьо­го те­р­мі­нів. Як­що ра­ніш бу­ли по­трі­б­ні чи­с­лен­ні ві­зи по­са­до­вих осіб, що за­тя­гу­ва­ло час офо­р­м­лен­ня до­ку­ме­н­тів на ба­га­то ти­ж­нів і на­віть мі­ся­ці, то те­пер цей час ско­ро­ти­в­ся до де­кі­ль­кох днів, а гра­ни­ч­ні те­р­мі­ни офо­р­м­лен­ня прак­ти­ч­но об­ме­же­ні ли­ше ча­с­то­тою за­сі­дань ко­мі­сій ви­ко­нав­чих ор­га­нів вла­ди, що да­ють ос­та­то­ч­не рі­шен­ня. Пра­в­да, слід за­зна­чи­ти за­ви­ще­ні тру­д­но­щі і скла­д­ність за­по­в­нен­ня не­об­хід­них до­ку­ме­н­тів. Але ці тру­д­но­щі лег­ко пе­ре­бо­р­ні, оскі­ль­ки ви­ни­к­ли фі­р­ми, за по­рі­в­ня­но не­ве­ли­ку пла­ту, що бе­руть на се­бе весь про­цес офо­р­м­лен­ня.

При всім цьо­му, од­нак, за­ли­ша­ють­ся чи­с­лен­ні фа­к­то­ри, що пе­ре­шко­джа­ють роз­ви­т­ку ма­ло­го під­при­єм­ни­ц­т­ва як осо­б­ли­вої бу­фе­р­ної зо­ни ри­н­ко­вої еко­но­мі­ки. При­чо­му в пе­р­шу чер­гу це від­но­сить­ся до сфе­ри ви­ро­б­ни­ц­т­ва і ті­єї її ча­с­ти­ни, що зда­т­на ви­ко­ну­ва­ти фу­н­к­ції ін­фра­стру­к­ту­ри під­при­ємств. Зо­всім не­до­ста­т­ня ін­те­н­си­в­ність цьо­го про­це­су. Ра­зом з тим у йо­го на­пря­м­ках спо­сте­рі­га­ють­ся яв­ні де­фо­р­ма­ції, що не від­по­ві­да­ють по­тре­бам фо­р­му­ван­ня су­час­ної ри­н­ко­вої еко­но­мі­ки.

Ді­ю­чий по­ря­док ство­рен­ня під­при­ємств но­сить (як і ко­лись) до­зві­ль­ний ха­ра­к­тер. У за­ко­но­да­в­чих ак­тах пе­ре­ра­хо­ва­ні ви­ди ді­я­ль­но­с­ті, що­до яких до­зво­ле­не ство­рю­ва­ти під­при­єм­с­т­ва. У ре­зуль­та­ті, як­що той чи ін­ший вид ді­я­ль­но­с­ті не пе­ред­ба­че­ний у пе­ре­лі­ку до­зво­ле­них, тоб­то він єне­ор­ди­на­р­ним, апа­рат ви­ко­нав­чих ор­га­нів вла­диоде­р­жує ши­ро­кі мо­ж­ли­во­с­ті для не­об­ґру­н­то­ва­них за­бо­рон. Тим ча­сом, сут­но­с­ті ри­н­ко­вої еко­но­мі­ки від­по­ві­дає та­ка фо­р­ма но­р­ма­ти­в­них ак­тів, ко­ли пе­ре­лі­чу­ють­ся за­бо­ро­не­ні ви­ди ді­я­ль­но­с­ті.

Ство­рен­ню но­вих під­при­ємств, у то­му чи­с­лі і ма­лих, пе­ре­шко­джає прак­ти­ка стя­гу­ван­ня збо­рів, зв'я­за­них з офо­р­м­лен­ням до­ку­ме­н­тів і до­зво­лів. Пла­та за до­зво­ли но­сить рі­з­но­ма­ні­т­ний ха­ра­к­тер. Не­об­хід­но пла­ти­ти як за до­звілза­йма­ти­ся під­при­єм­ни­ць­кою ді­я­ль­ні­с­тю вза­га­лі, так і за пра­во за­йма­ти­ся ко­ж­ним ви­дом ді­я­ль­но­с­ті осо­б­ли­во. Усі ці вне­с­ки в ос­та­то­ч­но­му під­су­м­ку збі­ль­шу­ють ви­тра­ти під­при­ємств, ско­ро­чу­ють їх­ні до­хо­ди і при­бу­ток.

Осо­б­ли­во слід за­зна­чи­ти, що на шля­ху роз­ви­т­ку під­при­єм­ни­ц­т­ва в Укра­ї­ні ко­ш­тує ді­ю­чий по­ря­док опо­да­т­ко­ву­ван­ня під­при­ємств. Фо­р­ма­ль­но від­по­ві­д­но до цьо­го по­ряд­ку по­да­т­ком об­кла­да­єть­ся ли­ше при­бу­ток під­при­ємств. При­чо­му роз­мір по­да­т­ку скла­дає 30%, що від­по­ві­дає при­йн­я­то­му в ри­н­ко­вій еко­но­мі­ці пред­ста­в­лен­ню про оп­ти­ма­ль­ний рі­вень опо­да­т­ко­ву­вань при­бу­ли. Але це ( ли­ше оман­на ви­ди­мість. Під­при­єм­с­т­ва зо­бо­в'я­за­ні вклю­ча­ти у свої ви­тра­ти від­ра­ху­ван­ня в рі­з­ні фо­н­ди (їх­ній п'ять), що, по су­ті, є ча­с­ти­ною до­да­ної ва­р­то­с­ті. Тим са­мим рі­вень ви­трат іс­то­т­но за­ви­щу­єть­ся, а при­бу­ток від­по­ві­д­но ско­ро­чу­є­ть­ся.

Та­кий по­ря­док опо­да­т­ко­ву­ван­ня мі­с­тить у со­бі гли­бо­ке вну­т­рі­шнє про­ти­річ­чя. Во­но при­пу­с­кає від­су­т­ність кон­ку­ре­н­т­но­го се­ре­до­ви­ща, мо­но­по­ль­не по­ло­жен­ня су­б'єк­тів ри­н­ко­вої еко­но­мі­ки, їх­нязда­т­ність уста­но­в­лю­ва­ти ці­ни на ви­тра­т­ній ос­но­ві, тоб­то, по су­ті,( по­ява не­пра­цю­ю­чих ме­ха­ні­з­мів ри­н­ко­во­го ці­но­у­т­во­рен­ня. Як­би ті ж під­при­єм­с­т­ва ді­я­ли в но­р­ма­ль­них ри­н­ко­вих умо­вах, у яких ці­ни вста­но­в­лю­ють­ся не на ви­тра­т­ній ос­но­ві, а як рі­в­но­ва­ж­ні ці­ни ме­ха­ні­з­му ри­н­ко­вої кон­ку­ре­н­ції, то на­пе­в­но ве­ли­ка ча­с­ти­на під­при­ємств ста­ла б зби­т­ко­вої, утра­ти­ла б го­ло­вний мо­тив і ос­но­ву сво­єї ді­я­ль­но­с­ті ( при­бу­ток. У ре­а­ль­них еко­но­мі­ч­них умо­вах Укра­ї­ни мо­но­по­ль­не за­ви­щен­ня цін не сті­ль­ки роз­оряє ді­ю­чі під­при­єм­с­т­ва, скі­ль­ки пе­ре­шко­джає ство­рен­ню но­вих і, що осо­б­ли­во іс­то­т­но, не­ми­ну­че ве­де до ско­ро­чен­ня ви­ро­б­ни­ц­т­ва че­рез не­від­по­ві­д­ність ку­пі­ве­ль­ної спро­мо­ж­но­с­ті на­се­лен­ня рі­в­ням цін.

При­йн­я­та в Укра­ї­ні си­с­те­ма опо­да­т­ко­ву­ван­ня при­бу­т­ку і від­ра­ху­вань, що вклю­ча­ють­ся у ви­тра­ти, не тіль­ки га­ль­мує роз­ви­ток під­при­єм­ни­ц­т­ва, але і де­фо­р­мує йо­го на­пря­м­ку. Ві­ль­ний ка­пі­тал яв­но уни­кає сфе­ри ви­ро­б­ни­ц­т­ва то­ва­рів і по­слуг, де не­об­хід­ні від­но­с­но ве­ли­кі пе­р­ві­с­ні ка­пі­та­ль­ні вкла­ден­ня з про­бле­ма­ти­ч­ни­ми пе­р­с­пе­к­ти­ва­ми оку­п­но­с­ті. Він спря­мо­ву­єть­ся го­ло­вним чи­ном у то­р­го­во-­по­се­ре­д­ни­ць­ку ді­я­ль­ність. По­ка­зо­во, що в цю же сфе­ру пе­ре­ва­ж­но ки­ну­ла­ся і за­ре­є­с­т­ро­ва­на ін­ди­ві­ду­а­ль­на тру­до­ва ді­я­ль­ність, зна­ч­на ча­с­ти­на якої має у сво­їй ос­но­ві во­я­жі так зва­них “чо­в­ни­ків”.

У су­час­ній ри­н­ко­вій еко­но­мі­ці по­да­т­ко­ві ва­же­лі вва­жа­ють­ся най­більш ефе­к­ти­в­ним ін­стру­ме­н­том її ре­гу­лю­ван­ня. В Укра­ї­ні ж ці ва­же­лі, по су­ті, прак­ти­ч­но не ви­ко­ри­с­то­ву­ють­ся ні для роз­ви­т­ку під­при­єм­ни­ц­т­ва, ні для ре­гу­лю­ван­ня йо­го на­пря­м­ків. В да­ний час но­ві під­при­єм­с­т­ва, у то­му чи­с­лі ма­лі, не оде­р­жу­ють прав на по­да­т­ко­ві піль­ги. Від­су­т­ні ди­фе­ре­н­ці­а­ція рі­в­ня по­да­т­ків із при­бу­т­ку і роз­мі­ру від­ра­ху­вань у за­ле­ж­но­с­ті від ви­дів і на­пря­м­ків під­при­єм­ни­ць­кої ді­я­ль­но­с­ті, а та­кож від ви­ко­ри­с­тан­ня при­бу­ли. Не­має зни­жок з по­да­т­ків, як­що при­бу­ток ви­ко­ри­с­то­ву­єть­ся для ство­рен­ня но­вих ро­бо­чих місць, тех­но­ло­гі­ч­но­го від­но­в­лен­ня ви­ро­б­ни­ц­т­ва і т.д. (від­зна­чи­мо, що ці й ін­ші по­да­т­ко­ві піль­ги бу­ли ска­со­ва­ні на по­ча­т­ку 1995 р.). Від­су­т­ня та­ка фо­р­ма дер­жа­в­ної під­три­м­ки ма­лих під­при­ємств, як піль­го­ві умо­ви їх­ньо­го кре­ди­ту­ван­ня (на­при­клад, шля­хом за­без­пе­чен­ня дер­жа­в­них га­ра­н­тій ба­н­кам, що на­да­ють кре­ди­ти на ство­рен­ня під­при­ємств і роз­ви­ток під­при­єм­ни­ць­кої ді­я­ль­но­с­ті).

Ши­ро­кий, і при­тім ре­гу­льо­ва­ний про­цес роз­ви­т­ку під­при­єм­ни­ц­т­ва, осо­б­ли­во в сфе­рі ма­ло­го бі­з­не­су, стає мо­ж­ли­вим у йо­го син­хро­нно­му зв'я­з­ку з ви­хо­дом на­ці­о­на­ль­ної еко­но­мі­ки з кри­зо­во­го ста­ну на ос­но­ві при­бо­р­кан­ня ін­фля­ції і вве­ден­ня ста­бі­ль­ної на­ці­о­на­ль­ної гро­шо­вої оди­ни­ці. Ли­ше на та­кій ос­но­ві роз­ви­ток під­при­єм­ни­ц­т­ва зда­т­ний зу­пи­ни­ти па­дін­ня ви­ро­б­ни­ц­т­ва і ва­ло­во­го на­ці­о­на­ль­но­го про­ду­к­ту, до­мо­г­ти­ся їх­ньої ста­бі­лі­за­ції, а по­тім і ро­с­ту.

Ма­со­ве під­при­єм­ни­ц­т­во ви­ма­гає під­го­то­в­ки лю­дей, зда­т­них до цьо­го ро­ду ді­я­ль­но­с­ті. Та­ка за­да­ча по­ви­нна зва­жу­ва­ти­ся на всіх рі­в­нях утво­рен­ня і на­вчан­ня. По­ви­нна фо­р­му­ва­ти­ся і за­ко­но­да­в­ча ба­за, що ре­гу­лює від­но­си­ни, зв'я­за­нізі ство­рен­ням і фу­н­к­ці­о­ну­ван­ням ма­ло­го бі­з­не­су, що за­без­пе­чує йо­го за­хист від мо­но­по­ль­них стру­к­тур, сва­во­лі чи­но­в­ни­ків і ре­ке­ту.