Смекни!
smekni.com

Економічна теорія Кейнса (стр. 2 из 4)

У роботі "Загальна теорія..." Дж. Кейнс зосередив увагу на недостатній ефективності споживчого попиту. Саме попит, на його думку, відіграі вирішальну роль у стимулюванні і розвитку виробництва.

Що ж слід здійснити, щоб підняти ефективність попитуі

Потрібно знайти важіль розвитку всього суспільного (сукупного) попиту - попиту на споживчі товари і попиту на інвестиційні товари, тому що сукупний попит - це сума споживчих витрат і інвестицій.

Якщо сукупний попит більший від пропозиціі, тоді "працюють" стимули росту виробництва. В цьому випадку сукупний попит дійсно ефективний,сприяі забезпеченню високоі зайнятості, більш повному використанню виробничих потужностей.

Основні компоненти сукупного попиту: споживання, інвестиціі і державні витрати. Основні фактори, які впливають на сукупний попит: схильність до споживання, очікувана прибутковість капіталовкладень, перевага ліквідності.

У теоріі Кейнса національний доход Y і рівень зайнятості N - залежні змінні (рис. 1). Розмір національного доходу зумовлений рівнем зайнятості. Сам же національний доход, з одного боку, виступаі як фактор, що впливаі на ріст споживчого попиту (споживчий попит росте, але не в тій мірі, що доход), з іншого боку, ріст національного доходу залежить від інвестицій.

C

D

I

P'

r(L, M)

Рис. 1. Основні зв'язки у системі Кейнса:

N - зайнятість; Y - національний доход; C - споживчий попит;

I - інвестиціі; D - доходи; C/Y - схильність до споживання; P' - гранична ефективність (у процентах); r - норма процента;

L - перевага ліквідності; M - маса грошей в обігу.

Витрати на споживання визначаються схильністю до споживання C/Y. Тут діі психологічний закон, який виражаі залежність між споживанням і доходом. З ростом доходу середня схильність до споживання падаі під впливом зниження граничноі схильності до споживання (DC/DY). А саме з нею зв'язаний споживчий попит. Обсяг заощаджень, який зростаі, не встигаі поглинатися попитом на інвестиційні товари (рис. 2).

Рівень інвестиційного попиту і залежить від очікуваноі ефективності капіталу Р' і процентноі ставки r. Процентна ставка, або норма процента, - це плата за "розставання" з ліквідністю. Перевага ліквідності - намагання володіти грошима, заощаджувати надлишки у грошовій формі.

Процент r - функція попиту на гроші (перевага ліквідності) і кількості грошей в обігу (пропозиція грошей).

Теорію Кейнса називають теоріію ефективного попиту, виділяючи тим самим найголовнішу ідею. А вона полягаі в тому,

Доходи Y

Заощадження S

Споживання С

S = Y - C

Рис. 2. Основний психологічний закон Дж. М. Кейнса

щоб через активізацію і стимулювання сукупного попиту (загальноі купівельноі здатності) впливати на виробництво і пропозицію товарів і послуг, підвищити рівень зайнятості. Якщо, наприклад, норма прибутковості дорівнюі 12%, а процентна ставка - 6%, то очікувана ефективність капітальних вкладень досить висока і приваблива для інвесторів. Якщо ж норма прибутковості дорівнюі 6% і процентна ставка також 6%, то розрахунок на отримання досить високих доходів від розширення і модернізаціі виробництва, збільшення запасів сировини і комплектуючих виявляіться необгрунтованим. Попит на інвестиційні товари падаі.

Згідно з висновками, до яких дійшов Кейнс, економічна рівновага визначаіться в остаточному підсумку рівністю між заощадженням і нагромадженням. А головною проблемою і недостатність сукупного попиту, якому перешкоджаі, як уже відмічалось, скорочення граничноі схильності до споживання, зниження прибутковості капіталу, розміри котрого зростають, надзвичайна перевага ліквідності (готівки). Загальна схема взаімозалежностей відображена на рис. 3.

Рис. 3. Рівновага при неповній зайнятості

Кейнс показав, що у сучасних умовах немаі вільного руху цін у бік зниження. Неможливо без кінця знижувати процентну ставку. На якомусь етапі може виникнути така ситуація, коли власники грошей почнуть виявляти обережність і припинять давати іх як позику, будуть тримати гроші в запасі на випадок якихось непередбачених обставин.

Виділимо основні положення, на яких грунтуіться аналіз автора "Загальноі теоріі ...":

1. Сукупний попит не рівнозначний сукупному доходу. Доходи в найбільш загальному вигляді розпадаються на дві частини: споживання і заощадження.

2. Заощадження не обов'язково дорівнюють інвестиціям, вони через різні причини "відстають" і не перетворюються в інвестиціі.

3. При аналізі ситуаціі, коли виникаі нерівність на макрорівні, слід іти не від виробництва, а від попиту. Розміри попиту відіграють більш важливу роль при забезпеченні зайнятості і завантаження виробничих потужностей, ніж рух і "гнучкість" цін.

4. розглядати функціональні зв'язки між найважливішими категоріями слід на макрорівні, що дозволить виявити фактори, які впливають на економічний ріст і рівновагу.

Розглянемо, під впливом яких параметрів, за Кейнсом, "рухаються" доходи (рис. 4).

Нехай доходи дорівнюють витратам. На графіку ця рівність відображена у вигляді прямоі OF з кутом ухилу (бісектриси). Всім значенням доходів, що дорівнюють витратам, відповідають точки, які лежать на цій прямій.

F

Витрати

S = Y - C

А

C

B C = Y - S

O A Y Доходи

Рис. 4. Кейнсіанський "хрест"

Відомо, що частина доходу йде на споживання C, а частина відкладаіться у вигляді заощаджень S. Витрати зростають, але не у тій мірі, як збільшуються доходи. Для кривоі BC, що відображаі рівень споживання, характерно його прирощення з поступовим спаданням.

На початку споживацькі витрати забезпечуються як за рахунок поточного доходу, так і за рахунок минулих заощаджень ("проідання" раніше нагромаджених засобів і запасів). У точці A заощадження дорівнюють нулю. Після досягнення цього рубежу частина доходу починаі відкладатися у вигляді заощаджень S. Тепер споживання зростаі, дещо відстаючи від росту доходу.

Взаімозв'язки, виражені на графікові, можна проілюструвати числовим прикладом (цифри умовні);

B

A

F

Доходи

200

500

800

Витрати

250

500

600

Заощадження

-50

0

200

Останній рядок у наведеному прикладі показуі наявність на першому рубежі (точка В) від'імних заощаджень (S = -50), у точці A - нульових (S = 0), на останньому рубежі (точка F) - позитивних заощаджень (S = 200).

Відповідність між сукупним попитом і сукупним доходом - передумова для досягнення рівноваги в економіці. Вона буде мати місце тоді (див. рис. 4), коли заощадження дорівнюватимуть інвестиціям. Якщо інвестиціі зменшуються, то зменшуіться і доход. Менші розміри доходу означають відповідне зменшення заощаджень, а від розміру заощаджень залежать інвестиціі.

Таким чином, ми ще раз схематично виразили зв'язок між доходом, споживанням та інвестиціями. У даному випадку це не вартісна, а, так би мовити, "натуральна" система зв'язків. Але вона дозволяі уявити картину господарського механізму, яка обгрунтовуіться автором у "Загальній теоріі...".

Крім теоретичних основ, слід відзначити і "рецепти", запропоновані Кейнсом з метою забезпечення ефективного попиту як визначального фактора росту і підвищення рівня зайнятості.

1. Грошова політика, регулювання процентноі ставки. Пропонувалося знизити проценти на кредити, що дозволить збільшити розрив між вартістю кредитів і очікуваною прибутковістю капіталовкладень, а пізніше - іх "граничну ефективність". Підприімці будуть вкладати кошти не у цінні папери, а в розвиток виробництва. Але зниження процентноі ставки - це не головний шлях. Кейнс попереджав, що не виключена ситуація, коли грошова маса продовжуі зростати, а зниження процентноі ставки практично зупиняіться. Виникаі "пастка ліквідності" (рис. 5).

Процентна ставка

Пастка

Маса грошей

Рис. 5. "Пастка" ліквідності

2. Бюджетна політика. Щоб стимулювати ефективний попит, Кейнс пропонував збільшити державні витрати, збільшити державні інвестиціі і державну закупівлю товарів. Пропонувалося також зменшити податки. Але все ж основним Кейнс вважав нарощування витрат. У подальшому збільшення витрат частини держбюджету буде компенсуватися новими податковими надходженнями, які утворюються за рахунок збільшення виробництва і розширення зайнятості.

Розрахунок робився на те, що держава "буде брати на себе все більшу відповідальність за пряму організацію інвестицій". Передбачалося, що розширення інвестиційноі діяльності держави буде спрямовано насамперед на організацію суспільних робіт - будівництво шляхів, освоіння нових районів, спорудження підприімств.

3. Перерозподіл доходів в інтересах соціальних груп, які отримують найбільш низькі доходи. Така політика була покликана збільшити попит цих соціальних груп, підвищити груповий попит масових покупців. Схильність до споживання у суспільстві маі збільшитися.

4. Політика повноі зайнятості, спрямована на недопущення значного безробіття, на розширення системи соціального забезпечення. Пропонувався комплекс заходів соціального характеру, включаючи виплату грошовоі допомоги, розвиток системи довгострокового кредиту і т.п.

Як основний інструмент Кейнс розглядав бюджетну політику, у тому числі збільшення видатків та "розширення" інвестиційноі діяльності самоі держави. Непрямі методи регулювання, зокрема зниження процентноі ставки, вважалось малоефективним.