Смекни!
smekni.com

Скляні роботи (стр. 2 из 2)

Розпірні, обрамляючи рамки, з’єднювальні кутки рамок роблять зі стрічки алюмінієвих сплавів. В якості водопоглинувача для заповнення внутрішніх порожнин розпірної рамки склопакетів застосовують технічний силікагель або синтетичний гранульований без зв’язуючи речовин цеоліт. Для герметизації скло пакетів використовують нетвердіючі мастики.

Склопакети без обрамляючої рамки при упаковці перекладають папером або іншими упаковочними матеріалами.

Скло профільне будівельне (ГОСТ 21992-83) (мал.2). використовується для облаштування світло прозорих конструкцій в будівлях і спорудах різного призначення. Це скло світло прозоре і створює в приміщенні м’яке розсіяне освітлення. По розтину воно буває у вигляді швелера, коробчастим і ребристим. Профільне скло випускається безколірним і кольоровим, армірованим і неармірованим з гладкою (кованою), рифленою або візерунчастою поверхнею. Скло повинне бути обпалене.

Мал. 2. Типи профільного скла:

а – швелерне, 2 – коробчасте, 3 – ребристе

Коефіцієнт світло пропускання складає для швелерного і ребристого скла 0,55... 0,65, коробчастого – 0,50... 0,55.

При транспортуванні швелерне і коробчасте скло повинно бути вкладене на бокові поверхні, а ребристе – навстоячки, торцями по направленню руху. В разі уникнення зрушення скло кріплять дерев’яними планками. На будівництві скло зберігають в закритих приміщеннях або під навісом в стопках.

3. Матеріали для кріплення скла в переплетах

Кріплять скло мілкими гвіздками довжиною до 20 мм або шпильками, нарізаними з дроту, з насічкою. Товщина дроту повинна бути не більше 1,5 мм. При кріпленні скла в фальцях перелетів використовують дерев’яні розкладки, які кріплять шурупами або гвіздками з приплюснутою шляпкою (або без неї).

При заскленні вітрин замість замазки використовують еластичні прокладки (резинові), прямокутні (П-подібні) і трубчасті (мал.3, а); вони повинні бути м’якими і морозостійкими. Окрім резинових застосовують полівініліхлоридні прокладки. Ущільнюючі прокладки повинні бути повітре-, водонепроникними, морозостійкими, зберігати еластичність і відповідати санітарно-гігієнічним вимогам.

Штирі (мал. 3, б), шпильки, кляммери (мал. 3, в) і пружинки (мал. 3, г) використовують для кріплення скла в металевих або залізобетонних переплатах. Штирі виготовлюють зі сталі довжиною 20... 25, товщиною 4...6 мм квадратними і круглими. Кляммери, пружинки роблять переважно з оцинкованої покрівельної сталі. Якщо кляммери, пружинки зроблені зі звичайної покрівельної сталі, у разі уникнення корозії перед встановленням варто покрити їх масляною фарою або масляним лаком.

Мал. 3. Елементи для кріплення скла:

а – еластичні прокладки; б – штирі; в – кляммери; г - пружинки

4. Матеріали для виготовлення замазок

Для виготовлення замазок застосовують крейду, оліфу, білила, бітум, портландцемент, каніфоль тощо.

Крейда є заповнювачем при приготуванні замазок. Вологість крейди повинна бути не більше 5%, а тонкість помолу такою, щоб вона просіювалася через сито з дрібними отворами (625 в см кв.). Крейда в кусках розтирається в крейдотерках. Крейду з підвищеною вологістю сушать до потрібної вологості в печах або електроплитах.

Оліфу використовують в якості зв’язуючого. Розрізняють оліфу натуральну, яка виробляється з лляного або конопляного масла з добавленням сіккативів (прискорювачів висихання), і оліфу оксоль, яка представляє собою розчин оксидованого рослинного масла і сикативів в уайт-спіриті.

Оліфа є пожежонебезпечною речовиною (температура спалахів в закритому тіглі 220...280 градусів С). Одяг, ганчірки, пакля, вата, просочені оліфою, можуть самозапалюватися. Всі роботи із застосуванням оліфи (виготовлення замазок) повинні проводитися в приміщенні, яке обладнане приточно-витяжною вентиляцією і протипожежними засобами.

Білила, сурик надають замазкам зафарбування (колір) і велику міцність, тому їх застосовують для засклення вітрин і унікальних будівель.

Замазки на бітумі застосовують при заскленні ліхтарів, перелетів виробничих будівель. Для виготовлення замазок використовують бітуми марок БН50/50, БН70/30 і БН90/10.

Портлендемент представляє собою порошок тонкого помолу сірувато-зеленого кольору. Для приготування замазок використовують цемент марок 400... 600. Замазку, виготовлену з компонентом з цементу, застосовують для заскленні металевих і залізобетонних перелетів, а також укладки склоблоків.