Смекни!
smekni.com

Гуманітарний розвиток та гуманітарна політика на прикладі Тиврівського району Вінницької облас (стр. 14 из 24)

На стан громадського здоров¢я в Україні впливають різні чинники. Доведено, що приблизно на 50% здоров¢я людини визначає спосіб життя. Негативними його обставинами є шкідливі звички, незбалансоване, неправильне харчування, несприятливі умови праці, моральне і психічне перевантаження, малорухомий спосіб життя, погані матеріально-побутові умови, низький освітній та культурний рівень тощо. Негативно позначається на формуванні здоров¢я і несприятлива екологічна обстановка, зокрема забруднення повітря, води, ґрунту, а також складні природнокліматичні умови (внесок цих чинників – до 20%). Істотне значення має стан генетичного фонду популяції, схильність до спадкових хвороб. Це ще близько 20%, які визначають сучасний рівень здоров¢я населення. Безпосередньо на охорону здоров¢я з її низькою якістю медичної допомоги, неефективністю медичних профілактичних заходів припадає 10% “внеску” в той рівень здоров¢я населення, що ми сьогодні маємо. [42.c.61]

Економічні негаразди суттєво вплинули на здоров¢я населення. Протягом останнього десятиріччя відбувається невпинне падіння народжуваності населення: з 1989 року до 1999 р. на 41,3% (На початок 2000 р. населення України, орієнтовно, становить 49,7 млн. чоловік)

Особливу тривогу викликає високий, порівняно зі світовим, рівень смертності немовлят: у 1,5 – 2 рази вищий, ніж у державах Західної Європи.

Суттєвих змін за 1993-1998 рр. зазнали тенденції не тільки загаль­ної, але й регіональної динаміки чи­сельності міських і сільських жите­лів. Зокрема, зменшилась чисель­ність населення в 22 областях і міс­ті Києві, а в Закарпатській, Івано-Франківській та Рівненській облас­тях залишилась майже незмінною, Найбільше зменшилось населення Луганської (на 7,3%), Донецької (на 6,7%), Чернігівської (на 6,5%), Хар­ківської (на 5,8%), Сумської (на 5,4%) областей.

Кризовою, незважаючи на певні позитивні зрушення останніх трьох ро­ків, залишається ситуація зі смертніс­тю населення. В 1999 році рівень смертності був вдвічі вищий, ніж в роз­винених країнах, й складав 14,8 про­ти 11,6 на 1000 населення в 1989 р.

Зокрема, спостерігається висока смертність серед населення працез­датного віку. Коефіцієнти смертнос­ті свідчать про невпинне зростання її до 1996 року та деяке зниження в останні три роки. На жаль, показни­ки змінюються повільно, на кілька відсотків на рік, тож рано говорити про поліпшення ситуації: це скорі­ше стабілізація процесу. Зниження рівня смертності населення працез­датного віку у 1999 році порівняно з попереднім склало близько 20%.

Чоловіча смертність, як і у по­передньому році, переважає жі­ночу в 4 рази. Причиною цього е зовнішні чинники (травми, отруєн­ня), а також серцево-судинні зах­ворювання. Особливе місце зай­мають самогубства — п'ята части­на смертей з неприродних причин, їх значна частка обумовлена над­мірним вживанням алкоголю. Вик­ликає тривогу зниження середньо­го віку смертності чоловіків.

Є негативні тенденції і в зрушенні середньої очікуваної тривалості жит­тя. За десятиріччя вона знизилась від 71 року до 68,5 року (у чоловіків —від 66 до 63,Зр., у жінок—від 75 до 73,7 року).

Серйозними індикаторами стану здоров'я населення є захворюва­ність, поширеність хвороб, інвалід­ність. Щорічно в лікувально-профі­лактичних установах реєструється 120... 130 тис. випадків захворювань на 100 тис. населення.

У структурі захворюваності та по­ширеності хвороб переважають хво­роби органів дихання, нервової сис­теми та органів чуття, органів трав­лення, травми та отруєння.

Протягом тривалого часу про­довжують зростати такі соціально-значущі хвороби, як серцево-судин­ні, злоякісні новоутворення, ендок­ринні, алергічні, психічні розлади.

За п'ять останніх років захворю­ваність на вади серця і судин збіль­шилася на 24,3%, новоутворення — на 16,5%, психічні розлади — на 7,9%.

Поруч з раніше відомими з'яви­лися нові негативні тенденції в ста­ні здоров'я населення. Це зростан­ня частоти захворювань крові та кровотворних органів (на 49,2%), сечостатевої системи (на 28,6%), ус­кладнень вагітності, пологів та післяпологового періоду (на 11%). Де­якою мірою вдалося стабілізувати захворюваність на хвороби органів дихання, травлення і навіть знизи­ти рівень травматизму.

Особливу тривогу викликає різ­ке зростання захворюваності молодших вікових груп населення. Найвищий рівень захворюваності реєструється серед дитячого насе­лення і складає 111940,0 на 100 тис. дітей і перевищує аналогічний по­казник у дорослих в 2,1 разу.

Протягом останнього року рівень захворюваності на серцево-судинні хвороби збільшився на 13,8%, в то­му числі на гіпертонічну хворобу — на 19,0%, ішемічну — на 14%, цереброваскулярні хвороби — на 11,0%. На артеріальну гіпертензію страждає кожен 5 дорослий житель України. Серед осіб з підвищеним тиском знають про наявність цього захворювання 62% хворих, з них лі­кується лише кожен третій. Поши­реність серцево-судинних хвороб призводить до підвищення, рівнів непрацездатності та інвалідності на­селення, зростання смертності. В структурі смертності населення пра­цездатного віку серцево-судинні хвороби займають друге місце і складають 28%. Серед населення непрацездатного віку смертність з цієї причини посідає перше місце, з питомою вагою 64% серед усіх причин смерті.

Злоякісні новоутворення зали­шаються однією з найскладніших проблем здоров'я населення. Щорічно на рак захворюють 160 тис. осіб, в тому числі більше 1100 дітей, помирають — близько 100 тис. чоловік. Рак є причиною 15% всіх смертей та 25% усіх випадків інвалідизації населення. Смертність від цієї групи захворювань скорочує пе­ребіг життя чоловіків на 3,4; жінок —на 2,5 року. Сьогодні протягом життя кожний 4-й чоловік та кожна 6-а жінка мають імовірність захво­ріти злоякісною пухлиною.

Найвищим рівнем онкологічної захворюваності відзначаються об­ласті півдня та сходу України, які ха­рактеризуються пріоритетним роз­витком канцерогенонебезпечних виробництв металургійної та вугіль­ної промисловості, енергетичного комплексу. Близько 80% випадків злоякісних новоутворень людини є віддаленим наслідком різних уш­коджень внаслідок впливу факторів зовнішнього середовища, а також індивідуального способу життя. Так вважається, що паління спричинює 25...40% випадків смерті від раку і є головною причиною раку легенів як у чоловіків, так і в жінок.

Через дестабілізацію життя сус­пільства і значну поширеність стресових ситуацій погіршується психічне здоров'я населення Укра­їни. Це призводить до втрат тру­дових ресурсів, зниження інтелек­туального потенціалу. Відзначаєть­ся чітка тенденція до поширеності психічних розладів.

Сьогодні на обліку понад 882 ти­сячі осіб з психічними розладами, які складають диспансерну групу. А з урахуванням консультативної гру­пи під наглядом психіатрів перебу­ває 1 млн. 206 тис. хворих, в тому числі 235 тис. дітей. Захворюваність на психічні хвороби призводить до значних тимчасових втрат працез­датності населення та інвалідизації. У 1998 році число днів непрацездатності через психічні хвороби у на­селення працездатного віку склало 1 млн. 252,3 тисячі. Первинно виз­нані інвалідами внаслідок психічних захворювань 13,5 тисячі громадян.

Ситуація з алкоголізмом у країні в останні роки стала надзвичайно загрозливою. Населення стало вжи­вати більше міцних спиртних напо­їв, низькосортні вина та горілку, су­рогати, фальсифікати. Все це від­бувається на фоні недостатнього, незбалансованого харчування. В процес алкоголізації втягуються жін­ки і молодь. У 1999 р. захворюва­ність на хронічний алкоголізм збіль­шилася на 3,6% порівняно з 1998 р. Сьогодні хворих на алкогольні психози 14,4 тисячі, на хронічний алкоголізм — 688,3 тисячі.

Реалією сьогодення є пошире­ність наркоманії. За останні п'ять ро­ків вона збільшилася вдвічі і стано­вила в 1999 р. 21 випадок на 100 тисяч населення. Найвищі рівні зах­ворюваності на наркоманію реєст­руються в Миколаївській, Дніпро­петровській, Одеській, Запорізькій областях, АР Крим та Києві. Кіль­кість хворих на наркоманію в 1999 становила 61,1 тис. За висновками експертів, з врахуванням латентнос­ті наркоманії справжня кількість лю­дей, що вживають наркотики, є в 10 разів більшою.

Важливою характеристикою пси­хічного здоров'я в державі є рівень суїцидальної поведінки, яка в Укра­їні набуває характеру епідемії само­губств. За останні 6 років через са­могубство з життя пішло 86 тисяч громадян України. Серед категорій населення з високим ризиком са­могубств слід назвати підлітків і лю­дей похилого віку, "чорнобильців", хворих на алкоголізм та наркоманію, психічно хворих. Необхідна розроб­ка загальнодержавної системи превенції суїцидів у країні, створення кризових стаціонарів у загально соматичних лікарнях.

Більшість ендокринних хвороб характеризується важким перебі­гом, високою частотою стійкої втрати працездатності, передчасної смерті. Сьогодні в Україні нараховується близько 890 тис. хво­рих на цукровий діабет, 91 тис. — на зоб; 41 тис. — на тиреотокси­коз, в дійсності їх значно більше. Досить високі показники захворю­ваності свідчать про послаблення профілактичної роботи щодо бо­ротьби з зобом. Організація про­філактичних оглядів у колективах з метою виявлення зобу є недос­татньою. Зростає роль проведен­­ня заходів щодо йодування солі та інших продуктів харчування, а та­кож контролю за цим процесом.

Особливої уваги заслуговують дані про чисельність хворих на інсулінозалежний цукровий діабет. Цукровий діабет у дітей є виключно інсулінозалежним. Хворі з цим ти­пом діабету потребують невідклад­ного забезпечення інсуліном.

Щорічно реєструється понад 2,5 млн. травм та отруєнь, гине від травм близько 60 тис. осіб. Особли­ву тривогу викликає зростання рів­ня травматизму у дітей і підлітків.