Смекни!
smekni.com

Емоції та почуття (стр. 3 из 10)

Стрес характеризується наявністю трьох фаз: фази тривоги, фази опірності, фази виснаження. Люди зі стійкою емоційною сферою, як правило, переборюють фазу тривоги і включаються в активну боротьбу зі стресовими факторами: беруть себе в руки, розумно зважують усі "за" і "проти". Емоційно хитливих людей охоплює тривога, що потім переходить у страх, і за фазою тривоги відразу настає фаза виснаження.

Людина, що була мвідком страшного злочину (наприклад, убивства) або та, яка стала жертвою злочину, відчуваєи стан напруженості. При цьому всі її психічні процеси як би пригальмовані: людина погано чує, мало бачить, повільно міркує, погано відчуває свої рухи. В одних картина напруженості може бути яскраво вираженою, тривалою, в інших - менш помітною і короткою. Розгубленість або фрустрація буквально означає розлад планів, указує на ситуацію, при якій терпится невдача. Психолог Н.Д. Левітів визначає фрустрацію як психічний стан, що виражається в характерних рисах переживань і поведінкиі викликаєтьсяоб'єктивно нездоланними труднощами, що виникають на шляху до досягнення мети або до рішення задачі. У стані розгубленості може знаходитися потерпілий, що не зумів відбити напад злочинця, і людина, яка була не в змозі реалізувати до кінця свій злочинний задум через виниклі непередбачені перешкоди. Відмінність розгубленості від напруженості складається в їхньому походженні. Якщо при напруженості порушення в увазі і мисленні производны від емоційного стану, то при розгубленості вони первинні, а емоції - вторинні.

Стійкість будь-якої людини до стресових ситуацій може бути забезпечена двома шляхами: системою її емоційного тренування і ретельним навчанням, тобто найдокладнішим інформуванням по цікавлячим фактам, програванням можливих складних ситуацій і т.д..

ВЗАЄМОЗВ‘ЯЗОК ЕМОЦІЙ І ПОЧУТТІВ

Емоції і почуття передбачають процес, спрямований на задоволення потреби, мають ідеаторний характер і знаходяться як би на початку його. Емоції і почуття виражають зміст ситуації для людини з погляду актуальної в даний момент потреби, значення для її задоволення майбутньої дії або діяльності. Емоції можуть викликатися як реальними, так і уявлюваними ситуаціями. Вони, як і почуття, сприймаються людиною як його власні внутрішні переживання, коммунікуються, тобто передаються іншим людям.

Емоції відносно слабко виявляються в зовнішній поведінці, іноді ззовні взагалі непомітні для сторонньої особи, якщо людина вміє добре ховати свої почуття. Вони, супроводжуючи той або інший поведінковий акт, навіть не завжди усвідомлюються, хоча всяка поведінка, як ми з'ясували, зв'язана з емоціями, оскільки спрямована на задоволення потреби. Емоційний досвід людини звичайно набагато ширший, ніж досвід його індивідуальних переживань. Почуття людини, навпроти, зовні досить помітні.

Емоції і почуття -особистісні утворення. Вони характеризують людину соціально та психологічно. Підкреслюючи власне особистісне значення емоційних процесів, В. К. Вілюнас пише: "Емоційна подія може викликати формування нових емоційних відносин до різних обставин... Предметом любові-ненависті стає усе, що пізнається суб'єктом як причина задоволення-невдоволення".

Незважаючи на те, що емоції і почуття як переживання тісно взаємозалежні, вони мають істотні розходження. Переживання, зв'язані з задоволенням (або незадоволенням) потреб організму в їжі, захисті від холоду, у сні, у самозбереженні, відносяться до емоцій. Емоції, як ми уже відзначали, властиві людям і тваринам. Однак емоції людини істотно відрізняються від емоцій тварин: вони певною мірою перебудовані під впливом соціального досвіду. Від умов громадського життя залежать як форми прояву емоцій у людини, так і способи досягнення цілей і задоволення тих потреб, з якими зв'язана та або інша емоція.

У процесі суспільно-історичного розвитку соціального життя людей у сфері їхніх переживань з'являється особлива форма і відображення і відносини до навколишнього світу - почуття, специфічно людські переживання, що виникають на основі задоволення або незадоволення потреб людини як особистості (таких, як потреби в спілкуванні, у пізнанні, естетичні і т.п.). Почуття, наприклад, дружби, сорому і совісті, відповідальності і т.д. властиві тільки людині як суспільній істоті.

Своєрідність емоцій і почуттів виявляється в особливої суб'єктивності, що залежить від особистісної значимості предметів, що впливають на людину, і явищ навколишньої дійсності. Той самий предмет, ситуація, випадок, злочин у різний час можуть викликати в людини різні переживання, емоції, почуття. Це свідчить про складний взаємозв'язок емоцій і почуттів з потребами і цілями людини і пояснює джерело суб'єктивності емоцій і почуттів.

Емоції і почуття характеризуються полярністю і пластичністю. Кожній емоції і будь-якому почуттю протистоять протилежні переживання, між якими існують безліч переходів. Так, радості протистоїть горе, любові - ненависть, колективізмові - егоїзм і т.п. Разом з тим ті самі емоції і почуття можуть переживатися людиною з різною глибиною в залежності від їхніх причин, що викликали, і особливості діяльності, чиненою особистістю.

Для емоцій і почуттів характерно і те, що особистісна і суспільна оцінка випробовуваних людиною переживань можуть за певних умов не збігатися.

У почуттях і емоціях більш рельєфно, чим у пізнавальних процесах, виявляються найбільш істотні особливості особистості . На відміну від пізнавальних процесів емоції і почуття нерідко виявляються і в зовнішній поведінці: у виразних рухах особи (міміці), тіла (пантомімі), у жестах, інтонаціях і тембрі голосу .

АСПЕКТИ ЕМОЦІЙ

Фізіологічною основою емоцій і почуттів є складні взаємодії процесів, що протікають як в організмі в цілому, так і в мозку (підкірці, вегетативній нервовій системі й у корі головного мозку). При цьому співвідношення діяльності кори і підкірки в емоціях і почуттях по-різному. І.П. Павлов говорив з цього приводу: "...емоція - це є робота інстинкту, а почуття - гіркота , сум і т.д. - це вже стаття інша, це зв'язано з утрудненням діяльності великих півкуль, почуття зв'язані із самим верхнім відділом, і усі вони прив'язані до другої сигнальної системи".[9]

Зміни, що відбуваються в організмі при тих або інших емоціях і почуттях, передаються в кору й інші відділи головного мозку, впливають на протікання нервових процесів, що поклали початок емоції і почуттю.

Особливо важливу роль у керуванні емоціями і почуттями і їхнім зовнішнім вираженням грає друга сигнальна система, тобто нервові зв'язки, що утворяться в корі головного мозку, під впливом слова. У даному випадку сфера людських переживань значно розширюється, емоції і почуття починають розвиватися під впливом суспільних умов, здобувають соціальний характер. Слово дозволяє людині засвоювати емоційний досвід інших людей, зміст і форму вираження емоцій і почуттів. З його допомогою людин може усвідомлювати і регулювати свої переживання, підкоряти їхнім вимогам боргу , впливати на емоції і почуття інших людей і т.д.

Одне й те саме почуття або емоція можуть у залежності від обставин активізувати або придушувати діяльність людини.

Одна з перших труднощів при описі емоцій полягає в тому, що емоція виявляється одночасно і у внутрішніх переживаннях, і в поведінці, причому те й інше зв'язане ще і з фізіологічною активацією.

Внутрішні переживання суб'єктивні, і єдиний спосіб ознайомитися з ними - це запитати в суб'єкта, що він відчуває. Однак, важко передати словами те, що дійсно почуваєш.

Поведінка на перший погляд могла б сприйматися як об'єктивний факт. Та навіть цей показник не особливо надійний. Коли в людини на очах сльози, нам буває важко зрозуміти, якщо ми не знаємо їхню причину, - з радості вони, від засмучення або від обурення.

До того ж вираження даної емоції дуже часто буває зв'язано з культурою, до якої належить людина: наприклад, насуплений брови або посмішка не обов'язково сприймаються однозначно на Сході і на Заході.

Що стосується фізіологічної активації, то тільки завдяки їй і тим різким змінам, що вона викликає в нервових процесах і у всьому організмі, людина здатна відчувати емоцію. Цю активацію можна вимірювати об'єктивно за допомогою поліграфа. Однак наші прилади ще занадто недосконалі, щоб виявляти значення тонких змін у різних проявах активації, таких, наприклад, як потовиділення або прискорений ритм серця.

Ті самі прояви активації часто бувають симптомами зовсім різних почуттів. Тому вони мало придатні для розпізнавання якоїсь однієї визначеної емоції. Саме в цьому складається одна з причин, з яких "детектор неправди" може використовуватися лише з великою обережністю.

ВИЗНАЧАЛЬНІ ФАКТОРИ ЕМОЦІЇ

Характер емоції і її інтенсивність визначаються розшифровкою сигналів, що надходять із зовнішнього середовища, і рівнем активації організму. Розшифровка сигналів залежить від розумового розвитку людини і від її здатності інтегрувати різні елементи поступаючої інформації.

Почуття й емоції можуть впливати на процес прийому і переробки інформації. Чоловіка одні події хвилюють, інші залишають байдужним, одних людей він любить, інших - ненавидить, а до третього не має визначеного відношення. Людина переживає радість і горе, задоволення і невдоволення. Відчуті почуття, у залежності від індивідуальних особливостей людини і конкретної ситуації сприйняття можуть бути глибокими.