Смекни!
smekni.com

Структура уроку основний зміст і методи роботи (стр. 2 из 2)

11. Вчитель. Найбільше серед голонасінних полюбляємо ялину. Кандидат філологічних наук розповість нам про цю красуню.

Учень 8. Ялина серед народів мала різне символічне значення. В Стародавній Греції, наприклад, вона вважалася деревом надії, а ялинові гілки використову­валися при пророкуванні. Дерево символізувало вірність, довговічність, піднесеність духу, сміливість.

За мотивами давньої міфології зустрічаємо зображення Діоніса з палицею, обвитою виноградною лозою та увінчаною ялинковими шишками.

Голуби на ялині та й ще й у парі - неодмінна ознака кохання, подружньої вірності та злагоди.

На високій полонині, там, на ялиночці Співав голуб співаночку своїй голубці.

Існував звичай вирощувати темно - зелену красуню біля людських осель. Чому? А тому, що зелена ялинка, коли всі дерева голі, звеселяє обійстя, Іагадуючи про весняні дні. Ще в давні часи язичники вважали, що під ялиновим |еревом живуть добрі духи. Для того щоб їх задобрити, люди прикрашали ялину, дом почали приносити її додому і прикрашати вдома. Звичай зустрічати Новий рік з ялиною в Україні існує з 1700 р. Свято є свято, але існує воно всього декілька днів. Можна ж зробити букет із гілок хвойних. Ось Ігодні ми зробили декілька новорічних букетів і надіємося, що замість 10-15-ічної ялини заввишки 2 м буде у вашій оселі ось такий новорічний букет. (Показ Іворічних букетів).

12. Вчитель. Далі помандруємо у Карпати. Зараз кандидат екологічних наук розповість нам про славнозвісну модрину.

Учень 9. Модрина - це світлолюбне дерево, яке має висоту 30 - 40 м. Хвоїнки а зиму опадають. Рослина живе 300- 400 років. Має червонувату, дуже міцну деревину, яка може зберігатися сотні і навіть тисячі років. З роками вона стає міцнішою, ніби кам'яною. На модринових сваях побудоване Італійське місто Венеція, яке стоїть на них уже 500 років. Російське місто Санкт-Петербург теж побудоване з використанням деревини модрини. З давніх часів модрину використовували для будівництва суден.

13. Вчитель. Славним родичем сосни є кедр сибірський. Дуже багато кедрів зростає в тайзі.

До нас завітав лісник, який розповість про кедра сибірського.

Учень 10. Зростають кедри сибірські не лише у тайзі, але й у нас, в Карпатах, могутні, височенні дерева. Хвоїнки їх зібрані у пучечки, шишка велика, масивна. (Показати). Насіння велике, відоме як кедрові горішки. Горішки містять до 65 % олії. Готують із кедрових горішків смачне поживне молоко та вершки, які містять значну кількість білків, крохмалю та вітаміну С. Навіть "сорочечку" з горіхів використовують як паливо і сировину для наждачного паперу. Охоче поїдають кедрові горішки бурундучки, білки, ведмеді.

14. Вчитель. До живих пам'ятників серед древніх голонасінних ми відносимо представника класу Гінкгових. У Японії та Пд. Китаї ростуть ці дерева. Знавець японської флори охарактеризує нам гінкго. В перекладі із японської "гінкго"— значить срібний абрикос.

Учень 11. Гінкго - єдиний представник родини Гінкгових. Це дуже красиве дерево заввишки до 30 м. Листки, як віяла, трикутної форми. Колись давно цей вид процвітав. Але клімат став сухішим, тому вид став менш життєздатним. Зараз гінкго розводять як декоративну рослину в багатьох ботанічних садах.

Гінкго має і практичне значення. Насіння його використовують у їжу, як ласощі. Своєрідна форма листка, що нагадує серце, надихнула великого Гете написати вірш, в якому листок гінкго є символом кохання.

15. Вчитель. Людське життя немислиме без рослин. Вони мають важливе значення для людини, 3 розвитком промисловості та господарської діяльності вплив людини на природу стає дедалі помітнішим, призводить до зміни флори.

Відомий англійський письменник Д. Дарел дуже влучно сказав:"... знищення будь-якого виду - це злочинний акт, рівнозначний знищенню неповторних пам'ятників культури, таких, як картини Рембрандта чи Акрополю".

Учень 12. До Червоної книги України занесено понад півтори сотні видів. Серед голонасінних—це модрина польська, сосна кедрова.

16. Вчитель. Давайте спробуємо заповнити кросворд по різноманітності голонасінних.

17. Вчитель. Отже, на сьогоднішньому уроці ми розглянули різноманітність голонасінних рослин, їх поширення та значення. Подякуємо нашим гостям за цікаві розповіді.

ІІІ. Домашнє завдання.

Вивчити §39,40 підручника.