Смекни!
smekni.com

Т Г Шевченко Мені тринадцятий минало (стр. 2 из 2)

4. Сонечко.

7. Маленькому.

5, 8. Означення до слів небо, сльози. 5. Голубеє (нёбо).

8. Тяжкі (сльози).

6. Дієслово, яке відноситься до слова небо.

Помарніло.

II. По вертикалі:

2. Дієслово, що ним поет підкреслює трагізм закріпаченого се­ла (в уривку вірша, де говориться про жорстоку дійсність) — по­чорніло.

V. Розгляд картини Їжакевича «Шевченко пастух».

(«Мені тринадцятий минало»).

Вчитель. Автор дав картині подвійну назву, бо вона не зовсім повторює зміст вірша. Тут не показано сцени зустрічі Тараса з дівчиною, оскільки засоби живопису не спроможні відтворити в часі душевний склад хлопчини, який передано у вірші. Автор увагу зосереджує на постаті пастушка.

Опишіть.

Учениця. Пастушка змальовано на передньому плані у білій сорочці на темному тлі.

Любовно відтворена кожна рисочка зовнішності Тараса. Нахилену над аркушем паперу його голівку ласкаво пестить сонячне проміння. Розумне личко виражає заглибленість у заняття. Сорочка на лікті подерта, і це ще більше викликає симпатію до бідного наймита — сироти. Біля хлопчика великий крислатий капелюх, вузлик з харчами. Зовсім близько пасеться отара овець.

Ліва частина картини — це соковита зелень землі, зеленкувата знизу і голуба синє небо — вгорі. Між ними ледь видніється село, темніє синя смуга лісу. В життєрадісний колорит гармонійно вписується на тлі біло-рожевої хмари далекий вітряк на горі, «брама» ясно-зелені дерева при в'їзді в огороджений панський парк. І тільки цей парк і хмара над-ним насторожують своїм похмурим сном, нагадують про тяжкий настрій сироти.

Вчитель. То які ж почуття вас охопили під час роботи над поезією і розглядом картини?

(Учні обмінюються думками).