Смекни!
smekni.com

Робота з графічними ОС (стр. 3 из 3)

· вбудована підтримка роботи з Internet;

· вбудовані засоби роботи з мультимедіа.

Основою інтерфейсу користувача є використання маніпулятора миша. Одноразове клацання лівою кнопкою використовується в таких випадках:

· для виділення об’єкта;

· для подачі команди з меню;

· для натискування кнопки панелі інструментів.

Дворазове клацання лівою кнопкою призначене для запуску об’єкту на виконання. Клацання правою кнопкою призводить до появи на екрані контекстного меню об’єкта.

Робота починається входом у систему. Це процес, при якому користувач повідомляє операційній системі своє ім'я і пароль. Система проводить перевірку дійсності особистих даних користувача, що допомагає забезпечити безпеку роботи. Вхід в систему завершується появою на екрані Робочого стола. Він являє собою основний екран Windows. Як і в повсякденній діяльності, користувач може розміщувати на Робочому столі різноманітні об’єкти, необхідні для роботи. . Деякі об’єкти є стандартними і містяться на столі незалежно від налагодження. Це:

· Мій комп’ютер;

· Оточення мережі;

· Корзина;

· Internet.

Нижню частину екрану займає Панель задач. Вона містить інформацію про запущені на виконання об’єкти, а також дозволяє маніпулювати вибором активного об’єкту. В лівій частині Панелі задач розташована кнопка Пуск, яка містить головне меню Windows. За допомогою команд цього меню можна виконувати ряд функцій системи. В лівій частині Панелі задач знаходиться область індикації “довідникових” даних. Тут розташовані індикатор клавіатури, який дозволяє обрати мову спілкування з системою, а також індикатор часу, який дозволяє визначити поточний час та дату. Основну частину Панелі задач займають кнопки запущених додатків.

Для завершення сеансу роботи потрібно натиснути кнопку Пуск і обрати команду Завершение работы.

Роботу з файловою системою можна здійснювати декількома способами – через меню вікна об’єкта, за допомогою панелі інструментів, через контекстне меню правої кнопки. Деякі операції можна також виконувати перетаскуванням об’єктів. Основними операціями є: створення , копіювання, переміщення, перейменування та видалення об’єктів.