Смекни!
smekni.com

Національної доктрини розвитку освіти України у ХХ столітті (стр. 2 из 2)

При вивченні арифметичної чи геометричної прогресії, можна дати для самостійного опрацювання даний матеріал по частинах (робота в динамічних парах)

При підготовці уроків в системі АСН вчителю потрібно звертати увагу на підготовку карток для роботи у варіаційних парах (як уже сказано вище).

В своїй роботі я використовую роздатковий матеріал із посібника „Геометрія. 7-9 кл. Задачі і вправи на готових кресленнях. Ю. М. Рабинович. КІМО.2001.

Це дуже цінний посібник. З кожного аркуша цієї книжки я зробила по кілька ксерокопій, розрізала і маю дуже багато роздаткового матеріалу з різнорівневими завданнями. Я використовую їх для роботи у варіаційних групах при закріпленні вивченої теми з геометрії ,бо задачі підібрані для кожної із тем. Ще дуже цінний цей посібник тим, що економить багато часу, а також є відповіді і вказівки до розв’язання задач, які можна виписати перед уроком на переносній дошці чи плакаті.

Щоб виховувати в учнів інтерес до математики, формувати критичне мислення, просторову уяву часто на уроках проводжу рольові ігри.

Наприклад, при розв’язуванні задач на знаходження площ геометричних фігур у 9 класі учням було задано таку задачу: знайти скільки потрібно плиток трикутної форми, форми паралелограма і трапеції для насталювання паркетом підлоги в дитячому садку , якщо площа кімнати 575×800 см.

Учням було роздані моделі плиток: трикутники, паралелограми, трапеції

Розв’язувати таку задачу дуже цікаво. Працюючи в динамічних парах, учні пропонували кожний по-своєму викладати візерунок на паркеті. Треба було вміти правильно і розкласти, і обчислити площі даних фігур і загальну площу.

Розвитку творчої думки в учнів сприяє самостійне складання задач, математичних ребусів, що особливо подобається учням. Працюючи в парах, прислухаючись до думки товариша, учні вчаться думати, аналізувати, співставляти, робити висновки, шукати правильне рішення поставленої проблеми.

При вивченні розділу „Елементи прикладної математики” в 9 кл. (алгебра) учні вчаться аналізувати дані прикладні задачі і будувати їхню математичну модель. Тут важливим є також використання міжпредметних зв’язків з фізикою, хімією, географією, кресленням.

При вивченні теми „Координатна площина” (6 кл.) працюючи у варіаційних парах, учні вчаться за даними координатами точок відкладати їх на площині, а сполучивши креслити різні фігури тварин, рослин і навіть скласти цілий малюнок, а також розв’язувати обернене завдання. Так у ненав’язливій і цікавій формі учні добре засвоюють дану тему.

„ ... Я повинен пізнати світ і себе, я потребую життєвих експериментів. Я хочу приміряти до себе і ту роль, і цю, хочу зазнати неймовірного, хочу перевірити відоме. Мені потрібні труднощі й помилки”, — так визначив В. Леві алгоритм пошуку істини кожною особистістю.

Працюючи на уроках в парах, учні постійно перебувають у діалозі, як зовнішньому ( вчитель – учень, учень – учень) так і внутрішньому ( діалог учня з поставленою проблемою). Це стимулює творчу працю учнів, спонукає їх критично мислити, що дуже важливо для розвитку особистості.

Тому й намагаюсь на уроках, де це можливо застосувати, елементи технології методики ЧПМ: „гранування”, „кубування”, „кола Вена”, розминка „ Енерджайзер”, застосування цих елементів урізноманітнює види роботи на уроці, зацікавлює учнів. Їх можна використовувати спільно із елементами адаптивної системи навчання. Так, наприклад, при проведенні підсумкового уроку по темі „Чотирикутники” у 8 кл. Учням було дано завдання порівняти властивості чотирикутників, записавши їх у „кола Вена”. Учні працювали у варіаційних парах, завдання були різні. В кінці було проведено підсумок, узагальнення вивченого. „Кола Вена” можна використовувати і при вивченні теми функції у 8 і 9 кл. Використовувала „кола Вена” і при вивченні „Ділення раціональних чисел „. Учні порівнювали властивості множення і ділення раціональних чисел, записуючи їх у „кола Вена”. Працювали в статичних парах.

Після вивчення властивостей будь-якої із геометричних фігур учні складають „гроно” вивчених властивостей, або „кубування ”.

Це можна використовувати дуже часто. Часто проводжу на уроках ігри „Щасливий випадок”, „Естафета”, „Математичне лото”

„Щасливий випадок” — при вивченні теми „Чотирикутники” (8 кл.), „Вирази та їх перетворення” і „Функції” (7 кл.), „Круглі тіла” (6кл.), „Геометрична прогресія” (9кл.).

„Математичне лото” — дії з десятковими дробами (5кл.), „Пропорції” (6кл.).

Щоб мати можливість знайти своє місце в житті, учень сучасної школи повинен володіти певними якостями,

· Гнучко адаптуватись у мінливих життєвих ситуаціях;

· Самостійно та критично мислити;

· Уміти бачити та формувати проблему, знаходити шляхи раціонального вирішення;

· Усвідомлювати, де і яким чином здобуті знання можуть бути використані в оточуючій його дійсності;

· Бути здатним генерувати нові ідеї, творчо мислити;

· Грамотно працювати з інформацією;

· Бути комунікабельним, контактним у різних соціальних групах, уміти працювати в колективі;

· Вміти самостійно працювати над розвитком особистої моральності, інтелекту, культурного рівня;

Щоб допомогти учням оволодіти цими якостями і розробляються новітні освітні технології. А нам, вчителям, в міру своїх можливостей, свого педагогічного досвіду необхідно творчо застосовувати ці технології у навчально-виховному процесі. Не треба дуже захоплюватись і сліпо наслідувати те, що у когось дуже добре. Потрібно відкривати те, що найкраще можна застосувати для даного конкретного класу, для даного колективу дітей, враховуючи можливості всіх і кожного зокрема. І своїй роботі, в своїх починах і творчих дерзаннях бачити перед собою перш за все дитину, її можливості, її здібності, її проблеми, її особистість.


Література:

1. А. С. Границкая „Научить думать и действовать” Москва „Прсвещениє”. Адаптивная система обучения в школе

2. Освітні технології. Навчально-методичний посібник За загальною редакцією доктора педагогічних наук О. М. Пєхоти Київ „А.С.К” 2001

3. Технологізація навчання математики. Матеріали обласних педагогічних читань Івано-Франківськ 2002