Смекни!
smekni.com

Папірус Єгипет 3500 років до н е (стр. 3 из 4)

Напівфабрикат Витрати пари , т/т Витрати електроенергії кВт год/т

СаЦ

СuЦ

НЦ(ХТММ)

ДМ

ТММ

ДДМ

2.5

2.2

-

-

-

550

500

1670 – 2550

2200 – 2300

1300 – 1700

Виробництво ВНВВ є виключно енергомістким. Витрати при виробництві ХТММ складають біля 20%. Це особливо важливо для країн де джерелом електроенергії є теплові станції, які працюють на мінеральному паливі. Однак треба мати на увазі, що подальший розвиток процесів виробництва ТММ, ХТММ і ХММ йде по шляху скорочення енерговитрат. Сучасні установки, оснащені системами регенерації тепла, що утворилось при розмелюванні трісок, дозволяють повернути до 70 – 80% витраченої енергії у вигляді пари, параметри якої дозволяють використання її для сушіння паперу чи інших технологічних потреб. Останнім часом охорона навколишнього середовища набуває все більшого значення. Часто саме умови можливого скидання стічних вод в природні водоймища є визначальними для розміщення нового підприємства в тій або іншій точці або подальшого функціонування діючого підприємства.

Кількість органічних забруднень в стічних водах від виробництва ВНВВ нижче, ніж вміст їх на діючих сульфіт целюлозних заводах. Перевагою виробництва ВНВВ перед виробництвом целюлози з точки зору охорони навколишнього середовища є і відсутність шкідливих газових викидів в атмосферу.

Баланси та вимоги до їх якості

Деревина, призначена для будівельних потреб, меблевих фабрик, шпал та іншого називається діловою деревиною.

Деревина призначена для ЦПП називається балансовою деревиною або балансами. Балансовою деревиною або балансами називають хвойну та листяну деревину у вигляді круглих колод, визначених розмірів і якості, призначену для виробництва деревної маси, напівцелюлози та целюлози.

Довжина балансу та його якісні показники встановлюються діючими ДСТУ згідно з якими баланс може бути з ялини, ялиці, сосни, осики, тополі і т.д.. Баланс довжиною від 3.2 м до 7.0 і більше називається довгач, менше 3.2 м – короття. Товщина стовбура в верхньому відтині повинна бути 60 – 240 мм, що відповідає віку 50 – 200 років. Згідно з діючим ДСТУ існує градація балансів для вироблення целюлози та деревної маси.

Від якості балансу залежить якість напівфабрикатів. Оцінка якості привезеного балансу здійснюється при прийнятті його від заготівельних організацій. Ця оцінка може бути проведена за даними попереднього огляду балансів за зовнішніми ознаками - ширина річних кілець, сучкуватість, прямість, округлість стовбура, дефекти у вигляді зовнішніх пошкоджень та наявність трухлявини. При необхідності ця оцінка може бути доповнена за допомогою лабораторного аналізу – хімічний склад деревини, вологість, питома вага, мікроструктура волокон та інше.

При прийнятті балансів проводиться також їх облік:

1) в складських м3

Кривизна деревини, сучкуватість,

різні способи укладання приводять до

того, що в одному й тому ж об`ємі

може знаходитися різна кількість деревини. Тому на практиці правильно визначити об`єм балансу шляхом його обміру не вдається. Також враховують в щільних м3.

( 1 скл. м3 = 0.7 щільних м3 )

2) на транспортерних механізмах для подачі колод установлюють

автоматичні лічильники, які реєструють діаметр та довжину кожної колоди.

3) об`єм ( щільні м3 ) визначають шляхом занурювання пачки колод в

резервуар з водою і за рівнем води визначають об`єм балансів.

Крім балансової деревини сировиною для ЦПП все в більшій кількості використовуються так звані технічні дрова і усілякі деревні відходи лісопильної, деревообробної і лісової промисловості. На них є свої ДСТУ і технічні умови. При виробництві ДМ в порядку значущості слід виділити наступні параметри якісної оцінки деревної сировини: породу, щільність, вміст вологи, вік і тривалість зберігання, хімічний склад, вміст креневої

( утворюється в стиснутій зоні зігнутих стовбурів хвойних порід, темного кольору, характеризується підвищеною твердістю і щільністю, високим вмістом лігніну і підвищеним целюлози, погано просочується), тягової

( утворюється в розтягнутій зоні скривлених стовбурів листяних порід, характеризується направленістю будови ), спілої ( центральна частина стовбура, яка не відрізняється кольором від зовнішньої, але містить в собі значно менше води ) і ювеніальної ( деревина, яка розміщена в середині стовбура на ділянці перших 10 кілець, відрізняється щільністю, хімічним складом, морфологією волокон ) деревини; наявність трухлявини і кори; походження. Найбільш придатною сировиною для виробництва ДМ є свіжо зрубана деревина ялини, менш – деревина ялиці і їх суміш, а також деякі різновиди сосни, яка містить низьку кількість СЖВ.

Використання хімічних реагентів лужного характеру дозволяє застосувати деревину осики при виробництві ДМТ.

Способи доставки деревини

Існують три способи доставки деревини на целюлозно – паперові комбінати.

1) сплав ( плоти, баржі, моль) 65 %

2) залізничний транспорт ( довгач, короття, тріски ) 30 %

3) автомобільний ( тріски ) 5 %

Сплав є найбільш дешевим і найбільш розповсюдженим видом доставки. Тривалість сплаву 120 – 140 днів на рік. Деревину сплавляють пучками об`ємом 25 м3. З пучків формують плоти »10 тис.м3. При сплавлянні листяної деревини в пучках роблять підплав з хвойної. Для вивантаження пучків з води використовують крани обладнані спеціальними стропами.

Баланс, який доставляють сплавлянням і призначений для зберігання в купах, слід обкоровувати при вивантаженні і зберігати в обкорованому вигляді, щоб уникнути інтенсивного гниття.

Доставка сплавлянням призводить до нерівномірних поставок деревини протязом року, що викликає необхідність створення містких складів – бірж і робота проходить з додатковими перевалками деревини за схемою: рейд – біржа – виробництво.

Баржі – дорожче, навантаження – розвантаження, вологість.

Молевий – заборонений.

Для перевезення балансу залізницею використовують товарні вагони,

напіввагони, платформи. Вивантаження короткої деревини з вагонів і на піввагонів проводять кранами – козловими, мостовими, портальними. Сьогодні для вивантаження короття деякі підприємства використовують вагоноперекидачі.

Для перевезення довгої деревини і короття на невеликі відстані використовують автомобілі різної вантажопідйомності загального призначення з причепами. Автомобільний транспорт особливо широко використовується в Швеції, Норвегії, Фінляндії. В країнах СНД автотранспорт найбільш широко використовується для перевезення технологічних трісок.

Способи зберігання деревини

Для нормального і безперервного забезпечення виробництва деревиною організовуються його запаси, розміри яких визначаються умовами поставки і відповідними нормами. Найбільші запаси створюються на підприємствах, які одержують всю деревину або значну її частину водним шляхом. Частина території комбінату відведена для вивантаження і зберігання деревини і обладнана спеціальними механізмами називається лісовим складом або лісовою біржею.

Частина річки, яка прилягає до біржі і обладнана наплавними спорудами називаються лісовим рейдом. Тут деревина зберігається до вивантаження.

Існують наступні способи зберігання деревини:

1. Водний – на рейді

2. Штабельний

3. Куповий

При водному способі зберігання деревина зберігається в плотах і пучках на рейді або в спеціально організованих природних водоймах ( які не замерзають і підігріваються ). Цим значно зменшується територія біржі. Намокає – добре для ДМ і СаЦ .

Переваги – дешеве.

Недоліки – боротьба з льодом, екологічно шкідливо.

Спосіб зараз не використовується.

В штабелях зберігають довгач (3.2 – 6.5 м ). Довжина штабеля 80 – 100 м, висота 8 – 10 м.. Протипожежні розриви між штабелями 15 – 25 м. Штабельні біржі відділяються від сусідніх будівель і споруд протипожежною зоною шириною: 50 м – для бірж площею до 16 га; 100 м – для бірж площею 16 – 32 га; 200 м – для бірж площею 32 – 54 га. Біржі менше 32 га обладнані протипожежними водоймищами. Більше – протипожежним водопроводом високого тиску з подачею води 30 – 40 л/с. Існує декілька способів укладання штабелів, найбільш поширеними є:

1) Клітковий .

Штабель викладається з окремих рядів

колод , повернутих одна відносно одної на

90° з проміжками .

К = 0.5

2) Рядовий .

Колоди викладені щільними рядами,

відділені один від одного прокладками з

тонких балансів.

К = 0.55

3) Щільний ( безпрокладочний ) .

На кінцях штабеля викладають

клітки, а весь штабель –

розсип .

К = 0.72

4) Пачковий .

На кінцях штабеля клітки. Сам

штабель формується з окремих

пачок розділених нахиленими

прокладками ( по діагоналі ).

К = 0.64

“ К “ – коефіцієнт щільності кладки показує яка частина геометричного об”єму штабелю або купи заповнена щільною деревиною.