Смекни!
smekni.com

Папірус Єгипет 3500 років до н е (стр. 4 из 4)

Кількість деревини в штабелі Q = K L B H (м3 )

Зберігання в купах

В купах зберігається тільки короття і головним чином в обкорованому вигляді. Ширина куп може бути від 30 до 90 м. Довжина 300 – 400 м.

Висота 14 – 45 м. Кут природного нахилу купи до горизонту

для обкорованого – 30 – 32 °

для необкореногоо – 35 – 36 °

Волога зона – 50 – 65 %

Напівсуха зона – 45 – 50 %

Суха зона – 20 – 30 %

При зберіганні листяної деревини розміри куп повинні бути менші, ніж хвойної.

Біржові механізми

Біржовими механізмами називають підйомно–транспортні машини для вивантажування балансів з води або залізничних вагонів, укладання їх в штабелі або купи і подачі на виробництво.

За принципом дії біржові механізми бувають:

1) безперервної дії

2) періодичної дії

За конструктивними особливостями вони поділяються на:

1) лебідки

2) штабельні елеватори

3) лісотаски

4) крани

5) купоукладачі

6) бремсберги – не використовуються

7) гідро лотки – не використовуються

Лебідки – вантажопідйомні механізми, призначені головним чином для вивантажування балансів з води. Це барабан, на який намотується трос.

За конструкцією поділяються на :

1) лебідки з реверсивним рухом канату ( вперед – назад )

2) лебідки з безперервним рухом канату.

Лебідки з реверсивним рухом канату робляться двобарабанними. Один барабан слугує для намотування каната, другий для розмотування.

Характеристика 2-х барабанної реверсивної лебідки Л2Б – 5 – 2:

Æ барабана – 320 мм, довжина барабана – 400 мм ,ємність барабана – 300 м каната Æ 20 мм, середня швидкість – 0.6 м/сек.

Продуктивність – 20 – 25 щільних м3/ год

Лебідки застосовуються на невеликих підприємствах, де застосування потужних механізмів економічно не вигідне.

Штабельні елеватори – це підйомно–транспортні механізми, які здійснюють безперервне переміщення балансів у вертикальному або круто нахиленому напрямку.Призначені для вивантаження балансів з води, підйому їх і укладки в штабелі.

Бувають двох видів:

1) які переміщуються по рейках

2) встановлені на плаваючому понтоні

Штабельний елеватор – це два круто нахилені поперечні транспортери, обладнані гачками -захватами. Один транспортер більш довгий з кутом нахилу до горизонту 55 – 65 0С слугує для підйому балансу з води, а другий більш короткий з кутом нахилу 80 – 85 °С ( може бути зі змінним кутом ) для опускання їх на штабель.

Крок гачків 1 – 2 м.. Швидкість ланцюгів 0.5 м/сек. Висота штабеля 12 м .

Продуктивність 30 – 40 щільних м3/год.

Штабельні елеватори застосовуються в тих випадках, коли є зручна і достатньо довга берегова лінія, а територію біржі неможливо розвивати в глибину.

Схема біржі зі штабельним елеватором

Лісотаски – це особливий вид елеватора або транспортера для безперервного переміщення балансів в нахиленому і горизонтальному напрямку. Застосовується для вивантажування балансів з води і транспортування їх до штабелів.

За конструкцією бувають двох типів:
1) поздовжні

2) поперечні

Поздовжні лісотаски як тяговий орган мають один нескінченний ланцюг з захватами, який рухається по естакаді. Баланси вкладаються вздовж ланцюга. Захвати - це траверзи з шипами, якими захвачуються колоди. Відстань між траверзами 1.2 – 1.6 м . Швидкість руху данцюга 0.5 – 1 м/сек.. Продуктивність 30 – 40 щільних м3/год при вивантажуванні довгих балансів; 20 – 30 щільних м 3/ год – при вивантажуванні короття. Висота естакади 5 – 6 м , що дозволяє викладати штабелі висотою 4 – 5 м . Довжина штабеля 60 – 80 м .

Схема біржі з поздовжньою лісотаскою

Плоти розплотовуються, баланси прямують до головок штабелів. Штабелі розміщуються перпендикулярно осі лісотаски. Повздовжні лісотаски застосовують на підприємствах середньої потужності, які виробляють до

100 т/добу п/с напівфабрикатів.

Поперечні лісотаски на відміну від повздовжніх складаються з декількох паралельно розміщених ланцюгів обладнаних гачками–захватами . Баланси розміщуються поперек осі лісотаски. Звичайно вони складаються тільки з нахиленої частини, з кутом нахилу 20 – 25 °. Бувають двох типів:

1) з постійним кутом нахилу

2) зі змінним кутам нахилу

Перевагою лісотасок другого типу є можливість реагувати на зміни рівня води. Швидкість руху ланцюгів 0.4 – 0.5 м/сек.. Відстань міх захватами 1.2 м.

Продуктивність поздовжньої лісотаски:

м2/год

- середня кубатура колоди, м3

V – швидкість руху ланцюга, м /сек.

Y1 – коефіцієнт завантаження лісотаски ( 0.8 )

Y2 – коефіцієнт використання ( 0.8 )

а – відстань між колодами, м .

Як самостійні механізми поперечні лісотаски застосовуються дуже рідко, а як правило поєднуються з іншими біржовими механізмами ( кранами, стакерами та інш. ).

Крани

Кранами – називають періодичні підйомно–транспортні механізми, якими можна переносити вільно–висячі вантажі у вертикальному або горизонтальному напрямку.

За конструктивними особливостями крани поділяються на:

1) стрілові

2) портальні

3) козлові

4) мостові

5) кабельні

Стрілові крани. Одержали свою назву від поворотної стріли, яка монтується на залізничній платформі, тракторі або автомашині. Використовують для навантаження і розвантаження вагонів, барж, викладання штабелів та куп.

Продуктивність 25 – 40 щільних м3/год .

Портальні крани . Це стріловий кран змонтований на порталі - високій рамі, розрахованій на пропуск паровоза та вагонів. Використовується як правило для навантаження і вивантаження короття з залізничних вагонів. Кран обладнаний грейфером. Вантажопідйомність – 5 т. Максимальний радіус обслуговування 18 – 27 м . Швидкість підйому - 30 м /хв..

Q = 120 – 150 щільних м 3/год .

Козлові крани. Це високі козли з двома винесеними консолями та візком, що переміщується по них. Використовуються для розвантаження вагонів та укладки штабелів, при підвозі балансів по залізниці цілий рік. Можуть також використовуватись при вивантажуванні балансів з річки. Вантажопідйомність крана 10 – 20 т .

Довжина штабеля – 200 м . Висота – 12 м . Проліт крану – 11 м .

Q = 100 щільних м 3/год .

Мостові крани . За зовнішнім виглядом нагадують міст. Це ферма, яка спирається на дві опорні башти. Як правило ферма і башта металевої конструкції. Проліт крану не перевищує 150 м . При необхідності великого прольоту встановлюють 3 та більше башт. По робочій полиці мостової ферми пересувається візок, обладнаний підйомним блоком з грейфером.

За способом роботи мостові крани поділяються на:

1) стаціонарні – обидві башти нерухомі

2) радіальні – одна опорна башта переміщується по коловому підкрановому шляху.

3) паралельні – обидві башти переміщуються по підкрановому шляху паралельно одна одній.

Стаціонарні– використовуються при розвантажувально– навантажувальних роботах.

Радіальні – обслуговують майданчик у формі кола. Штабелі розміщуються радіально. Одна опорна башта нерухома, інша переміщується по колу.

Паралельні обслуговують прямокутний майданчик, розміри якого визначаються прольотом підкранових шляхів. Штабелі розміщуються перпендикулярно до підкранових рейок.

Продуктивність 120 щільних м 3/ год .

Мостові крани дуже дорогі, дуже металоємні, мають велику вагу. Застосовуються на великих підприємствах.

Кабельні крани . Одержали назву від канату–кабелю по якому рухається візок з вантажопідйомним механізмом. Це дві башти між якими натягнутий несучий кабель. На одній з башт – машинній – встановлені лебідки і зосеред-жене усе управління. Машинна башта переміщується по двох рейках. Друга башта по одній рейці і є противагою. Вона одночасно слугує для натягування канату.

Кабельні крани використовують двох типів:

1) з паралельним рухом двох башт

2) з радіальним рухом одної башти

Проліт кабельного крану 320 – 500 м . Висота 30 – 35 м . Довжина викладки штабеля 250 – 400 м . Внаслідок високого прогину кабелю, штабель за висотою не однаковий. Середина нижче, кінці – вище. Об`єм однієї пачки, як правило, 10 щільних м3. Продуктивність кабельного крану 80 – 100 щільних м 3/год .

Кабельні крани одержали широке розповсюдження внаслідок дешевизни і значної продуктивності. Використовуються головним чином на великих підприємствах.

Купоукладачі ( стакери )

Призначені для укладання короття в купи. Це нахилена металева ферма з кутом нахилу до горизонту 30°. На фермі встановлений ланцюговий транспортер. Ферма може бути обладнана на платформі, яка переміщується по трьох рейковій колії. Висота куп – 25 – 30 м, швидкість руху ланцюгів

»1 м/сек.. Купа має форму у вигляді конуса з кутом природного

( натурального ) нахилу для обкорованих балансів 30 °, для необкорованих – 40 °.

Продуктивність 200 щільних м3/год .

Недоліком є розмочалювання кінців колод при падінні. Ліквідація цього недоліку – роблять ферми зі змінним, який можна регулювати, кутом нахилу .

Бремсберг – для вивантаження балансів з води ( застаріле обладнан зараз не використовується )

Бремсберг складається з візка, який рухається по нахиленому рейковому шляху. Візок приводиться в рух електричною лебідкою потужністю 80 кВт . Лебідка встановлюється в спеціальному приміщенні. Частина нахиленого рейкового шляху знаходиться під водою. Баланс сплавляються в плотах з`єднаних в пучки буксирною тягою. Об`єм пучка 10 – 20 м 3. Плоти розпускаються на пучки на рейді комбінату.

Пучки по каналах надходять до місця вивантаження до бремсбергів, навантажуються на вагонетки, які знаходяться під водою і доставляються вагонетками до місця обкоровування.

Недоліком є незручність очищення та ремонту підводної ділянки нахиленого шляху.

Допоміжне транспортне обладнання

Для переміщення деревини по лісовій біржі і на виробництво застосовуються:

1.Рейковий вагонетковий транспорт ( вузько і ширококолійний )

2. Поздовжні і поперечні транспортери різного типу ( ланцюгові, канатні )

3.Водяні лотки ( гідролотки ) – застаріле обладнання

4. Автонавантажувачі та інші транспортні механізми

5. Пневмотранспорт .