Смекни!
smekni.com

Настройка рахунків субконто та інших параметрів в 1С Бухгалтерії (стр. 3 из 4)

Перегляд списку видів субконто. Як і всі списки список видів субконто Ви можете переглядати за допомогою клавіш переміщення курсора і лінійки прокрутки. З допомогою алфавітно-цифрових клавіш Ви можете здійснити швидкий пошук виду субконто по його назві (якщо список відсортований по назві), або по його номеру (якщо список відсортований по номеру).

Крім швидкого пошуку виду субконто, Ви можете шукати потрібний вид субконто по довільному рядку символів, що входять в його назву. Пошук здійснюється з допомогою клавіш і піктограм:

CtrlF3 - задання параметрів пошуку і його виконання;

F3 - повтор пошуку в тому ж напрямі;

ShiftF3 - повтор пошуку вперед по списку (вправо і вниз);

AltF3 - повтор пошуку назад по списку (вліво і вверх).

При перегляді списку видів субконто Ви можете, натиснувши клавішу F5 або кнопку Субконто в нижній частині вікна зі списком, перейти до коректування списка значень субконто для біжучого виду субконто (детальніше в п.3.6). При цьому список видів субконто і список значень субконто будуть зв”язані між собою: якщо Ви виділите в списку видів субконто інший рядок (наприклад, клікнувши його мишкою), то у вікні зі списком значень субконто з”явиться список значень виділеного Вами виду субконто.

Вихід з перегляду. Для закриття вікна зі списком слід натиснути комбінацію клавіш CtrlF4 або двічі клікнути мишкою кнопку системного меню в лівому верхньому куті вікна зі списком.

Коректування списку видів субконто. Для вставки в список нового виду субконто, натисніть клавішу Ins або кнопку Нов. в нижній частині вікна зі списком і введіть номер виду субконто (програма запропонує Вам перший вільний номер) і назву. Після вводу кожного значення натисніть клавішу Enter або кнопку Зап. в нижній частині вікна зі списком. Програма не дозволить Вам ввести код виду субконто, який співпадає з наявним в списку. Натиснення Esc дозволить Вам в будь-який момент відмінити ввід нового виду субконто.

Новий вид субконто буде поміщений в списку на те місце, яке він повинен займати згідно встановленому порядку сортування.

Для знищення виду субконто виділіть потрібну відповідну стрічку і натисніть клавішу Delабо кнопку Уд. в нижній частині вікна зі списком. Програма виведе запит на підтвердження необхідності знищення. Для підтвердження натисніть Enterабо кнопку запиту Да, а для відмови - Escабо кнопку запиту Нет. Не слід знищувати види субконто, по яких мали місце операції в біжучому або попередніх періодах.

При коректуванні граф списку видів субконто Ви можете змінювати тільки назви видів субконто. Змінити номери видів субконто програма Вам не дозволить, так як номери використовуються при збереженні даних в журналі операцій.

Використання списку видів субконто. Заповнивши список довідників об’єктів аналітичного обліку (видів субконто), слід уважно продивитися список рахунків (пар.3.1) і визначити яким рахункам слід прсвоїти той чи інший вид субконто для ведення аналітичного обліку. Кожний вид субконто може бути закріплений за будь-якою кількістю рахунків або субрахунків. Сама процедура закріплення до рахунку або субрахунку виду субконто була описана в пар.3.2( блок "Коректування списку рахунків").

Задавши для рахунку або субрахунку ведення аналітичного обліку, доцільно відразу ж встановити в графі "К." списку рахунків символ "+" (якщо по даному рахунку або субрахунку також потрібно вести облік і в натуральному виразі).

Заповнення самих довідників об’єктів аналітичного обліку описане в розд.3.6. При бажанні можна заповнювати ці довідники і в процесі вводу операцій.

Зауваження.

Прийняття рішення про формування списку видів субконто і прикріплення видів субконто рахункам і субрахункам має дуже велике значення для зручності ведення бухгалтерського обліку. Деякі рішення тут не є очевидними і залежать від специфіки організації. Наприклад, для постачальників і покупців можна вести або один загальний вид субконто, або використовувати два різних види субконто. Якщо постачальники і покупці практично не перетинаються (одна організація ніколи не буває постачальником і покупцем), то більш прийнятним є другий варіант. Так само і для підзвітних осіб можна вести один або два види субконто, і обидва ці рішення мають свої недоліки та переваги.

6. Список значень субконто (об’єктів аналітичного обліку)

Списки значень субконто складаються з переліку об’єктів аналітичного обліку одного виду. Можлиивим є також створення багаторівневих списків.

Звертання до списків значень субконто здійснюється:

· зі списка видів субконто при натисненні клавіші F5 або кнопку Субконто в нижній частині вікна зі списком (при цьому виводиться список для того виду субконто, який виділений підсвіткою);

· при вводі даних в журнал операцій для проводок по тих рахунках, по яких передбачене ведення аналітичного обліку (при цьому виводиться список для виду субконто, асоційованого з відповідним рахунком або субрахунком);

Формат списку значень субконто. Список значень субконто має три графи: код, назва субконто і (в залежності від настройки списка субконто) ціна або параметр субконто, або значення вказаного Вами виразу. При бажанні ця графа може бути залишена пустою.

Графа ціна заповнюється для тих об’єктів аналітичного обліку, для яких вона має зміст (наприклад, основні засоби, матеріали). Ціна субконто використовується при формуванні суми для тих рахунків, по яких ведеться кількісний облік.

Зліва від кожного рядка виводиться значок карточки: пустий або з плюсом. Цей значок використовується для переходу до списка підпорядкованих субконто, при цьому:

означає, що дане субконто має підпорядковані;

означає, що дане субконто не має підпорядкован

Сортування списку. Ви можете впорядкувати список по коду субконто (натиснувши Ctrl1) або по назві субконто (натиснувши Ctrl2). Сортування списка можна здійснювати і з допомогою пункту “Сортировка” групи меню “Действия”.

Перегляд списку значень субконто. Як і всі списки, Ви можете переглядати список значень субконто з допомогою клавіш переміщення курсора і лінійки прокрутки. З допомогою алфавітно-цифрових клавіш Ви можете здійснити швидкий пошук субконто по його назві (якщо список впорядкований по назві), або по номеру (якщо список впорядковано по номеру).

Крім швидкого пошуку субконто, Ви можете найти потрібне субконто по довільному рядку символів, що входять в його опис в даному списку. Пошук здійснюється з допомогою слідуючих клавіш і піктограм:

CtrlF3 - задання параметрів пошуку і його виконання;

F3 - повтор пошуку в тому ж напрямі;

ShiftF3- повтор пошуку вперед по списку (вправо і вниз);

AltF3 - повтор пошуку назад по списку (вліво і вверх).

Вихід з перегляду. Якщо список значень субконто був викликаний зі списку видів субконто, то для закриття вікна зі списком слід натиснути CtrlF4 або двічі клікнути мишшю кнопку системного меню в лівому верхньому куті вікна зі списком.

Якщо ж список був викликаний для вибору з нього конкретного субконто, то натиснення Enter або кнопки запиту Выб. призведе до виходу з вибором вказаного субконто, а натиснення CtrlF4 або подвійне клікання мишшю кнопки системного меню в лівому верхньому куті вікна зі списком - до виходу з відмовою від вибору. Якщо Ви хочете вибрати не одне із значень субконто, а будь-яке з підпорядкованих йому, то Вам потрібно буде двічі клікнути мишшю значок в лівій графі списка або натиснути комбінацію клавіш Ctrl. Програма виведе список підпорядкованих субконто. Вибір з підпорядкованих субконто потрібного Вам здійснюється як це описано вище. Для повернення в список субконто вищестоячого рівня натисніть комбінацію клавіш Ctrl або двічі клікніть мишшю значок на початку списка.

Коректування списку субконто. Безпосередньо після створення виду субконто відповідний список значень субконто є пустим. Для вводу в список нової стрічки натисніть клавішу Insабо кнопку Нов. в нижній частині вікна зі списком і введіть номер субконто (програма запропонує Вам перший вільний номер), його назву і, якщо це необхідно, ціну або вибраний при настройці параметр субконто. Після вводу кожного значення, довжина якого менша ширини поля, натискайте клавішу Enter або кнопку Зап. в нижній частині вікна зі списком. Програма не дозволить Вам ввести код субконто, що співпадає з уже наявним в списку. Натиснення Esc дозволить Вам в будь-який момент відмінити ввід нового субконто.

Нове субконто буде вставлене в списку на те місце, яке воно повинно займати згідно встановленого порядку сортування списка.

Для знищення субконто слід виділити рядок з цим субконто (клікнувши в будь-яке місце рядка мишшю або перемістивши в нього підсвітку і натиснути клавішу Delабо кнопку Уд. в нижній частині вікна зі списком. На екран буде виведено запит на підтвердження знищення. Натисніть Enter або кнопку запиту Да для знищення запису, або кнопку Esc чи кнопку запиту Нет для відмови від знищення. Не слід знищувати субконто, по яких проводились операції в біжучому або попередніх періодах.

При коректуванні граф списка субконто Ви не зможете змінити номери субконто, ці номери використовуються для зберігання даних аналітичного обліку в журналі операцій.

При перегляді списка субконто Ви можете, натиснувши клавішу F5 або кнопку Параметры в нижній частині вікна зі списком, перейти до коректування списка параметрів біжучого субконто . При цьому список субконто і список параметрів субконто будуть зв”язані між собою: якщо Ви виділите в списку субконто інший рядок (наприклад, клікнувши на нього мишшю), то у вікні зі списком параметрів субконто з”явиться список параметрів виділеного Вами субконто.