Смекни!
smekni.com

Облік та аналіз операцій банку з банківськими металами (стр. 6 из 6)

Бухгалтерський облік операцій з банківськими металами здійснюється аналогічно обліку операцій в іноземній валюті. Ці операції відображаються за тими самими балансовими рахунками, що й операції з іноземною валютою. Банківські метали в Плані рахунків банків України обліковуються на рахунках групи 110 «Банківські метали». Банки можуть здійснювати операції з банківськими металами за власним рішенням в межах лімітів відкритої валютної позиції. При цьому використовують технічні рахунки 3800 «Позиція банку щодо іноземної валюти та банківських металів» та 3801 «Еквівалент позиції банку щодо іноземної валюти та банківських металів». Суми різниць між вартістю проданого або купленого банківського металу за офіційним курсом і вартістю його продажу або купівлі відносять до фінансового результату банку.

Здійснення аналізу операцій з банківськими металами, визначення їх ефективності банк робить на власний розсуд, залежно від обсягів та напрямів операцій. Якість аналізу цих операцій значною мірою залежить від повноти і достовірності даних бухгалтерського обліку та звітності.

Аналіз ефективності проведення операцій із банківськими металами залежить від рівня тарифів, що встановлюються на проведення таких операцій, які мають бути конкурентоспроможними на ринку банківських металів.

Аналіз операцій банку «Хрещатик» з банківськими металами показав, що найбільшу ефективність мають операції з золотом, що характеризуються найбільшими обсягами отриманих доходів. Спостерігається зростання частки прибутку від операцій з паладієм. Тобто операції з банківськими металами є ефективними для банку і приносять прибуток, що має тенденцію до зростання.

Щодо факторного аналізу, то можна сказати, що золото й інші банківські метали не залежать від економічної і політичної ситуації і не є зобов’язанням держави, тому найбільш ефективно захищають вкладені кошти від знецінювання.

А на даний час банки цілковито зосереджені на процесі реструктуризації свого «золотого» бізнесу, забезпечуючи його конкурентоспроможність на ринку, що змінився.


Список використаних джерел

1. Закон України “Про банки і банківську діяльність” від 7.12.2000р. зі змінами та доповненнями // Законодавчі і нормативні акти з банківської діяльності. - 2001. - №1.

2. Інструкція №1 Національного банку України „Про організацію емісійно-касової роботи в установах банків України”, затверджена постановою Правління НБУ від 7.07.1994р. № 129.

3. Інструкція „Операції в іноземній валюті та банківських металах у банках України”, затверджена постановою Правління НБУ від 17.11.2004р. №555.

4. Положення про здійснення уповноваженими банками операцій з банківськими металами / Затверджено постановою Правління НБУ №325 від 06.08.2003р. // Законодавчі і нормативні акти з банківської діяльності.-2003.-№12.

5. Аналіз банківської діяльності: Підручник / А.М. Герасимович, М.Д. Алексеєнко, І.М. Парасій-Вергуненко та ін.; За ред. А.М. Герасимовича. – К.: КНЕУ, 2003.

6. Банківські операції: Підручник. – 2-ге вид., випр. і доп. / А.М. Мороз, М.І. Савлук, М.Ф. Пуховкіна та ін.; За ред. д-ра екон. наук, проф.. А.М. Мороза. – К.: КНЕУ, 2002.

7. Банківські операції: Підручник / За ред. В.І. Міщенка, Н.Г. Слав’янської. – К.: Знання, 2006

8. Бухгалтерський облік операцій з готівковими коштами та банківськими металами в банках України / В. Трофименко // Вісник НБУ. – 2007. - №4.

9. Ю. Блащук. Деякі міркування щодо ринку дорогоцінних металів в Україні // Вісник НБУ. – 2000. - №7.

10. Кузнецова М.А. Золото как инструмент антиифляционной политики // Банковское дело. – 2006. - №10.

11. Кузьмінська О.Е., Кириленко В.Б. Звітність банків: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисципліни. – К.: КНЕУ, 2004

12. Лобозинська С.М. Облік і аудит в банку: Навч. посіб. / За ред. проф.. С.К. Реверчука. – К.: Знання, 2007.

13. Методичні вказівки щодо ведення параметрів аналітичного обліку, затверджені постановою Правління НБУ від 17.06.97 за № 191

14. Світовий ринок дорогоцінних металів / М.Фатєєв // Вісник НБУ. – 2005. - №4.

15. Спяк Г.І., Фаріон Т.Г. Облік і аудит в банках: Навчальний посібник. – К.: Атака, 2004.

16.Череп А.В., Андросова О.Ф. Банківські операції: Навч. посібник. – К.: Кондор, 2008.

17. Черкасова С.В. Ринок фінансових послуг. Навчальний посібник для студентів вищих закладів освіти. – Львів: „Магнолія 2006”, 2007р.

18. www.xcitybank.com.ua