Смекни!
smekni.com

Призначення та особливості експлуатації захисних споруд (стр. 5 из 5)

В усіх випадках повинні передбачатися заходи, які забезпечують своєчасне приведення захисних споруд у готовність до прийому тих, хто укривається.

Потреба в захисних спорудах визначається, виходячи з необхідності укриття всіх робітників та службовців за місцем їх роботи і за місцем проживання, усього непрацюючого населення — за місцем проживання, а також забезпечення укриття населення категорійованих міст у місцях можливого скупчення людей при евакуації і захисті формувань ЦО під час ведення рятувальних робіт.

До укриттів належать споруди спеціального (сховища, протирадіаційні укриття, найпростіші укриття) та неспеціального (герметичні приміщення, погреби, щілини тощо) призначення.

До всіх сховищ пред`являються певні вимоги: сховища повинні забезпечувати захист людей від усіх вражаючих факторів; будуватися на ділянках місцевості, які не затоплюються; мати входи і виходи з таким же ступенем захисту, що й основні приміщення, а на випадок обвалу — аварійні виходи; мати вільні підходи, де не повинно бути спалимих матеріалів або матеріалів, які сильно димлять; мати основні приміщення висотою не менше 2,2 м і рівень підлоги, який лежить вище рівня ґрунтових вод не менше ніж на 20 см.

Сховище вводиться в експлуатацію лише після приймання комісією, яка діє згідно з «Інструкцією з приймання і експлуатації сховищ Цивільної оборони».

На кожне сховище на об`єкті складають план, картку прив'язки і схему шляхів евакуації людей зі сховища.

Список використаної літератури

1. Атаманюк В.Г. Гражданская оборона. – М.: Высш. шк., 1986.

2. Безопасность жизнедеятельности. Учебник / Под ред. Э.А. Арустамова. – М., 2000.

3. Безпека життєдіяльності. Підручник / За ред. Я. Бедрія. – Львів: Афіша, 1998.

4. Желібо Е.П. Безпека життєдіяльності.: Навчальний посібник. – К.: Каравела, 2001. – 320 с.

5. Лапін В.М. Безпека життєдіяльності людини: Навчальний посібник. - Л., 2000. - 186 с.

6. Пістун І.П. та інші. Безпека життєдіяльності. - Львів, 1995.

7. Шоботов В.М. Цивільна оборона: Навч.посібник. – К., 2004. – 439 с.

8. Шоботов В.М. Устойчивость работы промышленных объектов при чрезвычайных ситуациях. – ПГТУ, 1999.