Смекни!
smekni.com

Професійні хвороби (стр. 3 из 4)

Лікування. Туалет зовнішнього слухового проходу, анальгетики, місцеве тепло, закопування в ніс розчину ефедрину, антибіотиків. Наркотична дія індиферентних газів. При зануренні водолазів на глибину понад 40 м з використовуванням для дихання стислого повітря може наступити так званий азотний наркоз (стан, схоже з алкогольним сп'янінням), обумовлений, ймовірно, високим парціальним тиском азоту і накопиченням вуглекислого газу в організмі. Перша допомога при початкових ознаках наркотичного дії азоту - припинення робіт під тиском і проведення декомпресії. Отруєння киснем може протікати в двох формах. При легеневій формі наголошуються задишка, кашель, сильна біль в грудній клітці при вдиху, жорстке дихання, сухі і вологі хрипи, запалення і набряк легенів, дихальна недостатність. При поразці центральної нервової системи спостерігаються пониження чутливості і оніміння кінчиків пальців рук і ніг, сонливість, апатія, слухові галюцинації, порушення зору. Можливі судоми по типу епілептичного нападу. Лікувальні заходи зводяться до підйому постраждалого, перемиканню на дихання повітрям; спокій, тепло, симптоматична терапія (протисудомні і антибактеріальні препарати). Прогноз при легких формах сприятливий. Виражені форми і стійкі порушення центральної нервової системи, хронічні захворювання кістково-суглобової системи, а також серця і судин приводять до зниження і навіть втрати працездатності. Профілактика: строге дотримання вимог безпеки праці водолазів, кесонників і представників інших професій, пов'язаних з роботою в умовах підвищеного барометричного тиску; медичний відбір і повторний огляд водолазів в відповідності з інструктивно-методичними вказівками Мінохоронздоров'я України.

При підйомі на висоту може розвинутися патологічне стан, званий гірською, або висотною хворобою. Її формування обумовлене в основному недоліком кисню. Першими ознаками хвороби є запаморочення, загальна слабкість, сонливість, порушення зір, координації рухів, нудота, блювота. Спостерігаються носові кровотечі, тахікардія. Тривалість періоду адаптації визначається висотою. Для повної адаптації потрібно 1-2 міс. Проте на висоті 3-4 км навіть при повній адаптації виконання важких фізичних робіт викликає утруднення. Лікування. Вдихання кисню або суміші його з повітрям. Профілактика. Правильний професійний відбір. Поступове тренування до кисневого голодування, дотримання встановлених інструкцій. Рясне вживання підкисляючої і вітамінізованої рідини.

Захворювання, що викликаються дією мікроклімату гарячих цехів. До числа підприємств, що характеризуються високою температурою повітря, відносяться гарячі цехи на металургійних, машинобудівних і хімічних, скляних і інших заводах. В результаті тривалого надходження великої кількості тепла в організм наступає порушення терморегуляції, так зване теплова поразка. Патогенез теплових поразок включає: вегетативно-ендокринні порушення, порушення обміну речовин з утворенням токсичних продуктів і порушення водно-сольового обміну та обезводнення. Виділяють три види теплових поразок: гострі, підгострі і хронічні. Гострі поразки легкого ступеня характеризуються загальною слабкістю, млявістю, сонливістю, головним болем, нудотою, почастішанням дихання і пульсу, субфебрільною температурою; шкіра волога і прохолодна на дотик. При середній тяжкості, крім відмічених скарг, спостерігається короткочасна втрата свідомості. Шкіра волога. Пульс і дихання прискорені, температура тіла досягає 40-41 °С. Тяжка ступінь розвивається поступово або раптово: наголошуються втрата свідомості або психомоторне збудження, нудота, блювота, судоми, мимовільні дефекація і сечовипускання, паралічі, коматозний стан; іноді - зупинка дихання. Шкіра волога (липкий піт), гаряча. Температура тіла 42 гр. З і вище; тахікардія (120-140 в 1 хв)

Підгострі теплові поразки, що виникають при тривалому перебуванні в умовах високої зовнішньої температури без порушень процесів терморегуляції в організмі, виявляються в дегидратационній, судорожній і змішаної формах. Для першої характерні нестійкість температури, загальна слабкість, розбитість, головний біль, запаморочення, пітливість, задишка, тахікардія, олігурія, непритомні стани, блювота. Характерною ознакою другої форми є судорожний синдром (періодично виникаючі хворобливі судоми різних груп м'язів, частіше за ноги, особу, іноді перехідні в загальні судоми). Частіше спостерігається змішана форма. У важких випадках знаходять: запалі очі, оточені темними кругами, запалі щоки, загострений ніс. Шкіра бліда, суха, холодна на дотик. Тахікардія. Гіпотензія. У крові - еретроцитоз, лейкоцитоз, підвищена кількість гемоглобіну. Для хронічної теплової поразки характерні наступні синдроми або їх поєднання: неврастенічний (з дистонією вегетативної нервової системи); ананемвічний (з помірним зменшенням кількості еритроцитів, лейкоцитів, гемоглобіну і ретікулоцитозом); серцево-судинний (тахікардія, лабільність пульсу, задишка, пониження максимального артеріального тиску, шлунково-кишковий (диспепсичні порушення, тупі болі в підкладковій області після їжі; гастрити, ентерити, коліт). Лікування. Гидропроцедури. У легких випадках -теплий душ (26-27 °С) протягом 5-8 мін, при виражених формах - ванни (29 °С) протягом 7- 8 мін з подальшим душем (26 °С). За відсутності душу і ванн - вологі обгортання в течія 10-15 хв, холод на голову, рясне пиття до повного утамовування спраги. Повний спокій. Внутрішньовенне введення ізотонічного розчину хлориду нутрія, глюкоза, плазми. Оксигенотерапія. Симптоматичне лікування. Прогноз сприятливий за відсутності залишкових явищ у вигляді порушень функцій нервової системи (парези, паралічі, мнестико-інтелектуальні розлади і ін. ). Профілактика: заходу санітарно-технічного характеру, направлені на поліпшення умов мікроклімату в гарячих цехах, раціональний режим праці і відпочинку; засоби індивідуального захисту, питного і харчовий режим.

2. НЕЩАСНИЙ ВИПАДОК НА ВИРОБНИЦТВІ:

РОЗСЛІДУВАННЯ, ОФОРМЛЕННЯ, НАСЛІДКИ

Виробничий процес (незалежно від його кінцевої мети) є основою для трудової діяльності. Для організації і стабільного функціонування виробництва працедавець привертає трудові ресурси.

Виробничий процес будь-якої технологічної складності, організований в тій або іншій галузі промисловості, сфері послуг, управління і реалізації продукції, тісно пов'язаний з ризиком для життя і здоров'я працівників. Загрозу нещасних випадків на виробництві не можна повністю виключити ні на одному підприємстві, ні в одній організації або установі. Звичайно, співробітники в різному ступені ризикують стати жертвою трагічної події на своєму робочому місці. Це залежить від виду трудової діяльності, особливостей того або іншого підприємства, а також від рівня підготовленості і захищеності робочих місць відповідно до вимог охорони праці.

Статистика показує, що щорічно в Росії відбуваються тисячі нещасних випадків на виробництві. Зустрічаються і рядові травми, і трагічні події, в результаті яких гинуть десятки людей. Достатньо пригадати сумно відомі і, на жаль, регулярні НВ в шахтарських забоях нашої країни.

Як вже відмічено вище, будь-який виробничий процес пов'язаний з ризиком, і нещасні випадки тут — явища неминучі. Саме необхідність боротьби з наслідками таких подій і професійними захворюваннями працівників зумовила пильну увагу держави до правового регулювання цієї області. Воно виразилося в двох основних напрямах. По-перше, в створенні і функціонуванні єдиної державної системи соціального страхування працівників від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань. Таке страхування здійснюється за рахунок засобів працедавців спеціально уповноваженими державою відділеннями Фонду соціального страхування Російської Федерації. Всі працедавці, незалежно від специфіки виробництва, ступеня поширеності виробничого травматизму, зобов'язані виробляти відрахування на меті соціального страхування. Порушення даної вимоги карається відповідно до законодавства про податки і збори Російської Федерації. По-третє, держава, а саме законодавець, розробив цілу групу юридичних вимог, що стосуються охорони праці, профілактики нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань, а також розслідування обставин таких подій, вживання превентивних заходів по їх недопущенню в майбутньому.

Недотримання імперативних вимог вабить для працедавця штрафи і інші санкції, а для працівників — щоденну небезпеку для життя і здоров'я.

Оскільки нещасні випадки на виробництві з сумною регулярністю відбуваються на різних підприємствах, в організаціях і установах Росії, необхідно детально розглянути порядок дії працедавців по їх розслідуванню і оформленню.

Перше, що обов'язково повинен зробити працедавець при виявленні нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, — повідомити компетентні органи і зацікавлених осіб. Так, згідно з законом працедавець, будучи страхувальником від нещасних випадків, зобов'язаний протягом доби сповістити (письмово) територіальний орган Фонду соціального страхування про нещасний випадок, що мав місце, на виробництві. Якщо мав місце груповий нещасний випадок (постраждали два або більш працівника), важкий нещасний випадок (причинна тяжка шкода здоров'ю працівників) або нещасний випадок на виробництві із смертельним результатом, то працедавець згідно ст. 228 Трудового кодексу України (далі — ТК України) зобов'язаний протягом доби проінформувати також наступні органи і організації:

• відповідну державну інспекцію праці;

• прокуратуру по місцю події нещасного випадку;

• федеральний орган виконавчої влади по відомчій приналежності;