Смекни!
smekni.com

Забруднення харчових продуктів нітратами, нітритами та нітрозоаміном (стр. 2 из 2)

Вміст нітратів різний не лише в окремих культурах, але і в сортах. Ці відмінності досягають 5 - 10 разів через різну здатність поглинати (засвоювати) нітрати з ґрунту, більш менш ефективно їх використовувати для синтезу органічних речовин.

Знаючи особливості кожного сорту можна істотно впливати на якість отримуваного урожаю. Дослідженнями встановлено, що нітрати не завдають ніякого впливу на збереження продукції. Інша справа, як поводяться нітрати при зберіганні урожаю. Встановлено, що при зберіганні кількість нітратів до березня в картоплі знижується в 4 рази, в буряку - в 1,5, в моркві - в 3, в капусті - в 3 рази. Але при цьому не слід забувати, що якість продукції при зберіганні декілька погіршується унаслідок зниження вмісту білків, вітамінів, вуглеводів і підвищення вмісту органічних кислот.

Знання особливостей розподілу нітратів в товарній частці урожаю продукції представляє особливий інтерес для споживача, оскільки дозволяє раціонально використовувати продукцію як на переробку (варення, приготування соків, квашення, соління, консервація), так і в їжу в свіжому вигляді. Це, у свою чергу, забезпечує зниження кількості нітратів, що потрапляють в організм людини.

Висновок

Проблема забруднення сільськогосподарської продукції є досить складною і пов'язана з багатьма аспектами, що стосуються різних галузей господарювання. І лише цілеспрямована робота на всіх напрямках є запорукою вирішення цієї проблеми.

Великі дози мінеральних добрив сприяють збільшенню врожайності овочевих рослин. Проте застосування підвищених доз азотних добрив веде до надлишкового вмісту вільних нітратів, які негативно впливають на здоров'ї людини. Крім того істотно зменшується кількість сухої речовини вуглеводів, деяких вітамінів і мікроелементів. Азотні добрива повинні вносити з урахуванням даних аналізу грунту і рослин. Слід мати на увазі, що дози азотних добрив, що рекомендуються до останнього часу, були зроблені без врахування вмісту нітратів в грунті. Тому потрібно орієнтуватися на мінімальні значення доз, що рекомендуються, а при дослідженні грунтів, багатих живильними речовинами, зменшити ці дози на 30-40 %. Важливо використовувати повільнодіючі джерела азоту, наприклад, компост. Вносити добрива краще невеликими дозами, що також зменшить вміст нітратів в овочах.

Список використаної літератури

1. Алексеев Ю. В. Тяжёлые металлы в почвах и растениях., М., ВО "Атомиздат", 2007.

2. Вредные химические вещества. Справочник. Под ред. Л.А. Ильина, В.А. Филатова. Л. "Химия", 2004.

3. Джигрей В.С., Жидецький В.Ц. Безпека життєдіяльності. Навчальний посібник. – Вид. 5-тє, доповнене. – Львів, 2005.

4. Пругар Я., Пругаров А.. Избыточный азот в овощах. М. ВО "Атомиздат", 2006.

5. Циганенко О. І. . Нітрати в харчових продуктах. Київ, "Здоров'я", 2004.