Смекни!
smekni.com

Захист населення при радіаційному забрудненні (стр. 2 из 2)

На шляху слідування з очагу можуть траплятися люди, що потрапили під уламки. Їм необхідно надати посильну допомогу, спираючись на знання та навички надання першої допомоги. Необхідно прийняти необхідні заходи по відверненню подальшого потрапляння іонізованих часток до ран.

У населених пунктах для людей велику небезпеку становлять пожари, що їх викликало світлове опромінення ядерного вибуху. Необхідно вміти вести боротьбу із вогнем, правильно діяти при їх гасінні, аби не отримати уражень.

Після виходу з зони радіаційного ураження необхідно якомога швидше провести дезактивацію та санітарну обробку, тобто видалити радіоактивний пил: при дезактивації – з одягу, взуття, засобів індивідуального захисту, при санобробці – з відкритих ділянок тіла, слизковин очей, носа та рота.

Позаяк одноразова часткова дезактивація та санітарна обробка не завжди гарантуе повного видалення радіоактивного пилу, то після їх проведення обов’язково здійснюється дозиметричний контроль. Якщо при цьому виявиться, що зараження одягу та тіла перевищує норму, то часткову дезактивацію та санітарну обробку треба повторити.

ВИСНОВКИ

Таким чином, захист населення при радіаційному забрудненні, відіграючи вирішальну роль у рітуванні великих мас населення, що постраждали від вібуху радіоактивних речовин, являє собою цілий комплекс заходів.

Ці заходи повінні здійснюватися наділеними для цього повноваженнями службами, організаціями та загонами, що складаються з працівників та керівників прідприємств та організацій. Ефективність здійснення таких заходів залежить не тільки від впраності робот формувань цивільної оборони, а й насамперед, від поінформованості суспільства, його навичок стосовно боротьби із ситуацією радіаційного ураження та поведінки у такій ситуації.

З часів появи ядерної енергії та цивільної оборони як такої, вона стала невід’ємною частиною загального захисту населення, та отримала широку наукову та технічну базу, використання якой – долг держави та суспільства при порятунку життів.

Література

1. Михайлов В.А., Науменко И.А.. Ядерная физика и ядерное оружие. – М.: Военная промышленность. 1967г. – 436 с.

2. Симоненко В.В., Кротов А.И. «Гражданская оборона стран мира» – М.: 1990 г. –260 с.

3. Стеблюк М.І. Цивільна оборона та цивільний захист – К.: 2006 г. – 456с.