Смекни!
smekni.com

Охорона праці у Швейцарії (стр. 2 из 2)

Західноєвропейські учені виступають за реалізацію ще однієї своєї пропозиції. Введення міжнародних стандартів (наприклад, стандарту ISO 9000) позитивно вплинуло на підвищення якості продукції. Такий же відчутний ефект можна отримати, якщо при плануванні виробництва брати до уваги питання охорони праці, фактично стандартизуючи норми. Велику роль в цьому можуть зіграти транснаціональні корпорації, що впроваджують міжнародні стандарти охорони праці в країнах, де функціонують їх виробництва.

Керівники деяких великих міжнаціональних компаній планують поширити стандарти охорони праці, що діють в головних компаніях, на дочірні структури в інших регіонах. Тому учені пропонують зайнятися серйозними науковими розробками у сфері поширення цього досвіду.

Розвитку культури охорони праці сприяють Європейські тижні з охорони праці на виробництві, що проводяться з 2000 р. Перший був присвячений запобіганню захворюванням і травмам кістково-м’язової системи; тема другого (2001 р) - ”Відсутність нещасних випадків - це успіх”, при цьому особлива увага надавалася запобіганню травматизму на малих і середніх підприємствах.

2002 р. був ”антистресовим” (у Західній Європі від стресів на роботі страждають 41 млн. осіб): Єврокомісія провела семінар, консультації для підприємців і профспілок, а Європейська агенція з охорони праці - конференцію за участю представників соціальних партнерів.

У 2003 р. Європейський тиждень проходив під девізом ”Небезпечні речовини. Поводитися «обережно” (у країнах-членах Європейського союзу 16% працівників вимушені контактувати з небезпечними продуктами, а 22% перебувають під дією токсичних випаровувань). Для запобігання ризикам, пов'язаним з роботою зі шкідливими речовинами, сформульовані найважливіші положення загальноєвропейського законодавства - директиви, що спрямовані, насамперед, на ліквідацію і заміну небезпечних хімічних реагентів, особливо канцерогенних і мутагенних речовин (включаючи азбест і деревний пил). Причому директиви фіксують жорсткі правила і норми щодо їх обмеженого використання.

На тему кожного з Тижнів Європейська агенція з охорони праці на виробництві випускає спеціальний номер журналу ”Мегезін” 11 мовами з матеріалами провідних учених, міністрів, лікарів, фахівців-практиків з різних країн. Ці спецвипуски містять аналітичні й соціально-економічні матеріали, а також розгорнені рекомендації лікарів і фахівців з охорони праці. Крім того, в міністерства, науково-дослідні інститути і національні органи з охорони праці, інспекції і, звичайно, в профспілки і організації підприємців країн-членів ЄС прямують видання, присвячені позитивному досвіду в сфері забезпечення умов для безпечної праці.

На конференції, що підбивала підсумки Європейського тижня 2001 р., був сформульований наступний висновок: нова концепція стратегії охорони праці повинна орієнтуватися не просто на запобігання травматизму, а на розширення поняття безпеки на всі аспекти життя.

Нещодавно Європейська агенція по охороні праці на виробництві випустила збірку матеріалів ”Використання систем управління охороною праці в країнах-членах Європейського Союзу”. У ній зібрано досвід ряду компаній, що діють в різних галузях господарства, розглядаються конкретні приклади того, як вони досягнули успіхів у поліпшенні умов праці, скороченні травматизму і підвищенні ефективності виробництва.

Література

1. Офіційна веб-сторінка Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду (Держгірпромнагляду)

http: // www. dnop. kiev. ua/index. php