Смекни!
smekni.com

Епідемічні захворювання (стр. 2 из 10)

Через 10 років після виявлення збудника інфекції вчені різких країн світу зібралися в Ленінграді на конференцію "Медична біотехнологія,Імунізація, СНІД " ( 13 - 17 червня 1991р. ), щоб підвести попередні підсумки першого етапу боротьби з чумою XX століття.

Збудником цієї хвороби є вірус ВІЧ, що уражає лімфатичну систему людини і руйнує її імунітет. Людина, уражена вірусом СНІД, стаєбеззахисною не тільки перед хвороботворними мікроорганізмами, але і перед умовно - патогенними збудниками хвороб, грибками та простішими.

Високий відсоток серед інфікованих складають іноземці. Ймовірно, вірус почав проникати в державу з Західної та Центральної Африки разом з студентами, які приїздили звідти на навчання. Вважається, що таким шляхом ВІЧ проник в Америку і Європу. Студенти - африканці напевно стали основним джерелом зараження.

Джерелом зараження інфекцією СНІДу є хвора людина. Основними шляхами передачі збудника хвороби є : статеві контакти з хворими; переливання крові, зараженої вірусом СНІДу; використання інфікованих шприців та голок.

Останній випадок передачі інфекції найбільш часто зустрічається серед наркоманів. Мали місце трагічні випадки зараження дітей ВІЧ в місті Волгограді, Ростові-на-Дону. Серед шляхів передачі інфекції,які більш рідко спостерігаються є утробне зараження плоду і деякі ін.

Найбільшу кількість хворих ні СНІД становлять : гомосексуалісти, наркомани та повії, а також є люди, які страждають захворюванням крові (гемофілією ), яким часто переливають донорську кров.

Першими ознаками прояву захворювання на СНІД може бути тривала (понад місяць) висока температура тіла без наявних причин, збільшення пахових, під пахових і шийних лімфатичних вузлів, тривале понад 2-3 місяці розладнання шлунково-кишкового тракту, що супроводжується прогресуючою втратою організмом ваги, анемія і стоматит (особливо у дітей), часті загальні і гнійні ураження статевих органів та шкіри.

В подальшому відмічаються також ураження легенів (пневмонії неясної етіології ), центральної нервової системи, злоякісних пухлини.

Щоб запобігти розповсюдженню інфекції, такимчином необхідно виявити вірусоносіїв. На сьогоднішній день самим розповсюдженим методом є тестування. Цей метод базується на пошуку специфічних антитіл до ВІЧ чи його білків В плазмі крові. Послаблена імунна система майже не реагує на інфекції і виробляє дуже мало антитіл.

За останні роки в США постійно зростає число хворих практично безсимптомними, в'ялопротікаючими інфекціями. Це наслідок зниженої опірності імунної системи організму. Така ситуація в США - в державі з відносно сприятливою екологічною обстановкою, в багатьох інших державах, в тому числі і нашій ситуація значно гірша.

Іншими словами, не виключено, що існує багато носив трусу концентрацією антитіл до ВІЧ на межі чутливості методів діагностики і сети у таких хворих можуть бути від'ємними Крім цього, є категорія людей, яка входить в так звану групу підвищеного ризику. Ця категорія людей не охоче звертається в кабінети анонімного діагностування. Відслідковувати зв'язки між такими вірусоносіями надзвичайно важко. Юридична легалізація гомосексуальних відносин значно полегшила б роботу епідеміологів Адже за даними соціологічних досліджень, доля гомосексуалістів в різних країнах не така вже мала, як здається, вона складає - від 5 до 10 відсотків.

Друга категорія людей, яка викликає занепокоєння-це наркомани, як пр: вило, вони також не попадають в кабінети анонімного діагностування Необхідно сказати, що епідемія ВІЧ серед наркоманів в Америці була лише другою хвилею, яка хлинула після спалаху захворювання серед гомосексуалістів.

Ситуація боротьби з цією інфекційною хворобою ускладнюється тим, що вірус, який викликає СПІД, виявився надзвичайно мінливим. За даними Р.Сміта ( Лабораторія Лофгстренд, США ), навіть поодинокі амінокислотні заміни в гіперваріабельній петлі поверхневого білка вірусу викликає стійкість до відповідних препаратів. Подібної стратегії дотримується багато паразитів. Такі, поки що маловивчені властивості ВІЧ, можуть перетворити пошук шляхів боротьби проти вірусу в безкінечну гонку за все новими і новими його варіантами, як це відбувається з вірусом грипу.

Ситуація ускладнюється ще тим, що вірус здатний змінюватися, навіть під час розмноження, у одного хворого. Ймовірно, існує цілий спектр штамів ВІЧ, які відрізняються вірулентністю (хвороботворністю), тривалістю латентного періоду, колом клітин - господарів і іншими характеристиками. Інститут вірусних препаратів (Москва, С.Мариннікова) виділив різноманітні штами ВІЧ у хворих з Риги, Вільнюса, Москви, Києва, Мінська, Шахти, Волгограда і Елісти. Проводиться робота по їх ідентифікації.

ВІЧ-2,виявлений в Західній Африці,у нас в державі-поки що не виявлений. Ймовірно, що найближчим часом суспільство зіткнеться і з ВІЧ-3, ВІЧ-4, ВІЧ- 5, а також з іншими вірусами, які можуть активізуватися, наприклад, в районах з підвищеним радіаційним фоном.

Медицині відомо багато, так званих, опортуністичних інфекцій, які в'яло і повільно протікають, практично без симптомних захворювань. Майже всі вони переходять в гостру форму при послабленні імунної системи людини С небезпека, що і ВІЧ- подібні інфекції поведуть себе також. Безумовно, найближчим часом повинні з'явитися високоефективні засоби проти білків ВІЧ.

Все, що ми зробили з навколишнім природним середовищем, створює ідеальну можливість для появи нових, ще невідомих, захворювань, призводить до можливості спотворення фізичної природи людини, навіть на генному рівні, і все це створює такі проблеми безпеки життєдіяльності, для вирішення яких суспільство не має права жаліти коштів чи відкладати ( їх вирішення на майбутнє.

Щорічні збитки, які наносять державі інфекційні хвороби складають: грип і ГРЗ - 1.5 млрд. грн., вірусний гепатит - 120 млн. грн., кишкові інфекції36 млн. грн., дифтерія - 50 мли. гри. Лікування хворого СНІДом в Україні коштує 2.5-2 тисячі доларів в рік.

? Фінансовий стан України склався так, що нині коштів не хватає ні на що, але поки ситуацію з ВІЧ в державі можна взяти під контроль, треба їх віднайти. Допомогти тут можуть неурядові і позавідомчі організації, які займаються просвітницькою та добродійною діяльністю.

Щоб призупинити зростання інфекційних захворювань, навали СНІДу, зусиль одних медичних працівників та вчених не досить, необхідно змінній поведінку людей, що є дуже складним завданням. Нині з вірусоносіїв СНІДу беруть лише підписку про кримінальну відповідальність, на випадок зараження інших людей, однак не виключено, що ця заборона не скрізь виконується.

Єдине, що може вплинути на людину в такій ситуації - це її свідомість та моральні переконання. Але,надіятись на них-марна справа. Поки не буде хворим сплачуватися щомісячна допомога, поки не буде надійних терапевтичних заходів, які гарантували б хворому шанси на життя, його поведінка і моральні переконання будуть поведінкою та моралью приреченого.

3. Заходи забезпечення епідемічної безпеки

Основним напрямком діяльності по забезпеченню епідемічної безпеки був і залишається - профілактичний. Весь комплекс запобіжних заходів підвищення безпеки життєдіяльності, по відношенню до інфекційних захворювань, повинен бути спрямованим на три чинники епідемічного процесу: джерело інфекції, шляхи передачі та розповсюдження інфекції і на, сприйнятливу до епідемічних захворювань, людину. Якщо виключити з цього ланцюга хоч один, із чинників, епідемічний процес буде припинятися.

Тому метою запобіжних заходів повинно бути діяння, перш за все, на джерело інфекції, для зменшення зараження навколишнього середовища, та сфери проживання, локалізацію розповсюдження збудників, а також заходи підвищення стійкості населення до захворювання.

Джерелом інфекційних захворювань можуть бути : хвора людина або бактеріоносії, хворі хатні або дикі тварини та птахи, а також кровосисні комахи. До заходів, щодо джерела епідемічної інфекції, відноситься ранні активне та повне виявлення носіїв, їх своєчасна ізоляція, госпіталізація та лікування, проведення дезінфекційних заходів в вогнищах спалаху зараження.

Надзвичайно важливим є своєчасне і повне перекриття шляхів передачі епідемічних збудників. З метою запобігання розповсюдження епідемічних інфекційних захворювань та ліквідації вогнищ зараження що виникли проводиться комплекс ізоляційних обмежувальних заходів,які називаються карантином. Карантин, карантинізація(італ. quarantena, від quaranta giorini сорок днів), - система заходів, що проводяться для попередженні розповсюдження інфекційних захворювань з епідемічного вогнища і ліквідації самого вогнища.

Карантин передбачає : обмеження або заборону переміщення населення та вантажів за межі і через карантинізаційну зону; повну або часткову ізоляцію карантинізованих осіб або колективів від оточуючого населення Виявлення та ізоляцію хворих, бацилоносіїв і всіх тих, хто спілкувався і хворими, у взятому під спостереження колективі. Сюди належить ряд інших заходів: санітарна обробка, імунізація, фагування, дезінфекція, дезінсекція дератизація і ін.

Карантинізації можуть підлягати: окремі особи, групи людей квартира, дім, гуртожиток, цілий район і місцевість.

Карантини вперше були введені в 14 ст. в Італії, у вигляді сорокаденної (звідки пішла і назва) затримки на рейді кораблів, що прибували і неблагополучних, щодо чуми, місць. Карантинні заходи міжнародною масштабу передбачені Міжнародною Паризькою конвенцією 1926 р.

Обсервація карантинних місць передбачає дотримання та виконання відповідних правил. Ці правила полягають в тому, що не дозволяється беї спеціального дозволу залишати місця проживання в вогнищах ураження Виходячи на вулицю, необхідно захистити органи дихання та уникати ділянок великого скупчення людей. При щоденному вологому прибиранні приміщень необхідно використовувати дезінфікуючі засоби та заходи по знищенню перенощиків інфекційних захворювань (мишей, пацюків, блох, кліщів тарганів, блощиці і т.ін.).Перед вживанням їжі, необхідно ретельно мити руки теплою водою і милом та дотримуватися правил особистої і загальної гігієни при харчуванні Воду, використовувати тільки з перевірених джерел і пити тільки після кип'ятіння. Сирі овочі та фрукти після миття обробляти кип'яченою водою, а хліб прожарювати на вогні або в духовці. При утриманні в помешканні домашніх тварин, спостерігати за будь-якими ознаками захворювання, та своєчасно, при підозрі, звергатися до ветеринарних працівників.Профілактичні заходи в епідеміологічному процесі повинні бути направлені на підвищення стійкості населення до збудників інфекцій. Це досягається на державному рівні шляхом масової імунізації запобіжною вакцинацією, введенням спеціальних сивороток.