Смекни!
smekni.com

Епідемічні захворювання (стр. 6 из 10)

Таким чином, пияцтво передує розвитку хронічного захворювання - алкоголізму з притаманними йому наркотичними ознаками та явищами психічної та фізичної залежності.

Пияцтво та алкоголізм об'єднує те, що вони являють собою дві самостійні форми зловживання спиртними напоями, що спричиняє велику шкоду фізичному і соціально-моральному здоров'ю людини, сім'ї та суспільству в цілому.

Досить сказати, що в окремі роки в Україні в стані сп'яніння скоювалося до 53% всіх злочинів, а серед рецидивістів біля 2/3 є алкоголіками. В 40 % випадків алкоголь ставав причиною автотранспортних подій. На третьому Міжнародному конгресі з безпеки руху приводились такі дані : при наявності в крові водія 0,3-0,9 %о алкоголю ймовірність аварії збільшувалася в 7разів, при 1-1,4 % - в 31, при більше чим 1,5%о - в 128 разів. При цьому відмічалось, що 50 - 60 г горілки "забезпечує" концентрацію в крові алкоголю на рівні 0,5 %о ( 1 %о - це вміст алкоголю в крові, який відповідає 1 г чистого алкоголю на 1 л крові), а двох кружок пива - 0,9 %о

Ступінь сп'яніння після вживання однієї і тієї ж дози залежить від індивідуальної сприятливості людини, її віку, статі, маси тіла та ступеню звикання. Одна й та ж доза алкоголю у різних людей призводить до неоднакових порушень в перебігу фізіологічних та психічних процесів і по різному впливає на їх життєдіяльність.

Найбільша ступінь сп'яніння зі збільшенням дози спостерігається через 1-1,5 години. Перші прикмети сп'яніння з'являються після прийняття 0,5 мг на 1 кг маси, тобто 30 г алкоголю для людини масою 60 кг. Після прийняття 80 г горілки чи 500 і пива алкоголь діє протягом доби. Якщо людина випила ввечері, то зранку її не можна вважати тверезою. На цей факт повинні зважати люди операторської професії, водії транспортних засобів та ін.

П'яний водій або людина, що управляє складними системами значно небезпечніше, ніж хворі чи робітники у стані навіть вираженої втоми. Тверезі люди розуміють, що їх можливості обмежені, тому при роботі намагаються бути особливо уважними та обережними. Натомість п'яні люди переоцінюють свої можливості та недооцінюють складність умов в будь-якій виробничій ситуації. Вони неадекватно ставляться до свого стану, ніколи не визнають себе п'яними, оскільки алкоголь загальмовує центри кори головного мозку, які контролюють дії та вчинки. Особливо збільшується коефіцієнт небезпеки в дорожньо-транспортних пригодах з підвищенням концентрацій алкоголю в крові водія "0,5-1 %> алкоголю-виникає збудження, надмірний оптимізм при оцінці дорожньої ситуації га помилковість суджень. Якщо вміст алкоголю в крові 1,0-1,5 %> в декілька разів збільшується час реакції, що прямо залежить від кількості випитого алкоголю. Після вживання 75 г чистого алкоголю час загальної реакції людини збільшується в 2-2,5 рази, якщо випито 100 г - у 2-4 рази, 150 г - у 3-5 разів, 175 г - у 6-9 разів.

Вже при вмісті алкоголю 1,0-1,5 %о у водія спостерігається агресивність, недбале ставлення до інших учасників дорожнього руху, необґрунтований ризик, порушується координація рухів. Про те, що алкоголь знижує швидкість координації рухів добре досліджено на роботі спортсменів. Визначено, що у футболістів навіть після випитої кружки пива швидкість складної рухової реакції знижується в середньому на 12-16%, точність реакції на рухомий об'єкт - на 17-21%, точність м'язових зусиль - на 14-19 %.

При наявності 1,6-2 %о концентрації алкоголю в крові водій вже не може оцінити та розрахувати швидкість, правильно керувати автомобілем, не орієнтується в дорожній ситуації, іноді не може ввімкнути запалювання. При великих дозах алкоголю в крові іноді у водіїв виникає секундна втрата свідомості, що на великих швидкостях, чи в умовах інтенсивного дорожнього руху може призвести до катастрофи.

З точки зору безпеки життєдіяльності вважається недопустимим навіть мінімальне перевищення фізіологічного вмісту алкоголю в крові. Тому, що під дією алкоголю на 16-17% знижується, як розумова так і фізична працездатність людини, а втома настає значно швидше, ніж звичайно. Особливо різко знижується працездатність у осіб, професійна діяльність яких вимагає посиленої уваги та значного напруження. Відомо, що чим складніша робота тим менша доза алкоголю стає причиною побутового та виробничого травматизму. Статистика свідчить про те, що біля 20 % побутових та 46% вуличних травм пов'язані з пияцтвом.

Алкоголізм є великим соціальним лихом, що призводить до трагічних соціальних наслідків. Потяг до вживання алкоголю спостерігається у різноманітних вікових категорій. Однак, особливе занепокоєння викликають масштаби пияцтва і алкоголізму серед молоді. Велика кількість хлопців та дівчат страждає від цієї пристрасті. За даними статистики хворих в Україні на хронічний алкоголізм протягом 1993 та 1994 рр знаходився на одному рівні та становив майже 1,5% всього населення .

За даними дослідницькихслужб США кількість алкоголіків в країні коливається від 14 до 17 млн. чоловік. В США 50% всіх випадків позбавлення волі, майже 80% вбивств, 70% серйозних кримінальних злочинів, 72% розбійних нападів та крадіжок щорічно здійснюється в стані алкогольного сп'яніння. Майже64% осіб, які замахнулися па самогубство та 84% самогубців знаходилися під впливом алкоголю.

За даними газети "Балтимор сан", економічні збитки від пияцтва в СЦІА складають понад 100 млрд. дол. в рік. В Німеччині матеріальні збитки від пияцтва щорічно досягають 200-300 тис. марок на кожну тисячу працюючих. Вони складаються з витрат на виробництві, збитків особистих , фінансових витрат, на лікування різних травм та захворювань, пов'язаних з наслідками пияцтва і т.ін.

Як відомо, від пияцтва страждають сімейні відносини. Навіть якщо людина не є алкоголіком, але зловживає спиртними напоями, це призводить до послаблення сімейних зв'язків, втрати взаєморозуміння , породжує або провокує численні конфлікти та повний розрив стосунків.

Причинами та істинними обставинами виникнення потягу до алкогольних напоїв може бути виховання, незадоволення професійним та соціальним статусом, незадовільний матеріальний стан, сімейні стосунки і т. ін.

Існує думка про те, що алкоголіки весь час бувають п'яними, але відомо, що велика кількість серед тих хто вживає спиртні напої залишається скритими алкоголіками. Вони ведуть звичайний, зовнішньо нормальний спосіб життя поки хвороба;пов'язана з алкоголізмом не дасть про себе знати. За даними статистики в Україні останнім часом значно зріс рівень загибелі людей від алкогольного отруєння. За період 1991-1994 рр. з цієї причини загинуло понад 30 тисяч осіб, або на 80 відсотків більше ніж за 1987-1990 рр Щодо запобігання загибелі від випадків отруєння алкоголем протягом | останніх років, органами влади проводиться деяка профілактична робота по боротьбі з пияцтвом та алкоголізмом.

Лише за розпиття спиртних напоїв та появу у громадських місцях в нетверезому стані протягом минулого року до відповідальності притягнуто 1,35 млн. осіб. За розпиття спиртних напоїв в умовах виробництва накладено адміністративні стягнення майже на 100 тисяч осіб.

Ведеться відповідна робота стосовно викорінення цього небезпечного соціального лиха, розробляються різноманітні принципи та методи боротьби із цим небезпечним явищем. Однак, не можна не признати того факту, що пияцтво та алкоголізм не зменшується, а набуває тенденції до розповсюдження, деформує свідомість молоді, руйнує ієрархію цінностей, "вимиває" з свідомості людини необхідність досягти позитивних наслідків, які призведуть до появи позитивних емоцій, до повноцінного та якісного способу життя.

6. Вплив алкоголю на предметну та навчальну діяльність

Здоров'я кожної людини - це важливий суттєвий соціальний індикатор ! суспільного розвине це своєрідне дзеркало соціально-економічного положення і благополуччя держави, це потужний економічний трудовий демографічний, культурний га духовний потенціал держави. Життєвий досвід і наукові дослідження переконливо доказали ту велику шкоду і непоправимі збитки, які наносить зловживання алкоголем фізичному і психологічному здоров'ю, предметній та навчальній діяльності людини.

Предметна та навчальна діяльність - це одна з самих складних функцій і форм пристосування людини до умов навколишнього оточуючого середовища. Завдяки цим видам діяльності людина володіє вищою формою відображення навколишнього світу - свідомістю. Алкоголь впливає на предметну та навчальну діяльність саме тим, що він вносить розлад в цю скла дну функцію організму людини. Складність цієї функції полягає в тому, що в ній беруть участь всі фізіологічні і біохімічні процеси, що протікають в організмі і перш за все в корі головного мозку. Крім цього її забезпечують самі різноманітні фізіологічні процеси, які пов'язані з судинними і ендокринними реакціями, в ній беруть участь всі психічні процеси та стани, які складають психічну діяльність людини. Психіка володіє здатністю дуже швидко і тонко реагувати на самі незначні зміни оточуючого середовища і пристосовуватися до цих змін.

Алкоголь в організмі людини призводить до порушення психічних функцій, які проявляються в таких змінах як: відчуття, сприйняття, пам'ять, мислення, увага і уява, розлад емоційної, рухової і вольової сфери. Порушує роботу вегетативної системи, яка забезпечує стабільність функціонування організму, призводить до зміни свідомості, людина втрачає здатність до орієнтації в просторі і в часі.

Відчуття - це відображення в свідомості людини окремих властивостей предметів та явищ матеріального світу. Воно дає можливість людині розпізнавати колір, смак, шершавість поверхонь, температуру предметів, дозволяє судити про зміни, що відбуваються в організмі, про рух та положення тіла і його частин в просторі, про роботу внутрішніх органів і т ін.