Смекни!
smekni.com

Епідемічні захворювання (стр. 7 из 10)

Відчуття - це первинне джерело всіх людських знань про навколишній оточуючий світ. Воно є наслідком впливу подразників на чутливі нервові закінчення, являє собою важливий психічний процес без якого неможлива предметна і навчальна діяльність.

Важко назвати вид діяльності, при якій не відігравали б велику роль здорові, смакові, слухові відчуття, які значно знижуються після вживання незначних доз алкоголю.

Людині, яка управляє складними системами необхідно більше часу, щоб оцінити виробничу ситуацію, прийняти відповідне рішення та бути готовою до функціональних дій. Вживання алкоголю призводить до порушення порогу чутливості і порогу розпізнання і є причиною багатьох виробничих, побутових та транспортних аварій. Особливо падає гострота зору, порушується окомір та здатність розрізняти кольори (особливо погано сприймаються відтінки червоних кольорів), звужується поле зору, збільшується час його відновлення після засліплення, порушується

координація рухів, їх точність, різко збільшується час реакцій" маскує па я почуті я втоми при її наявності та знижені працездатності.

Вживання алкоголю порушує температурну чутливість людини Зниження чутливості до низьких температур служить іноді приводом до вживання спиртних напоїв при роботі в холодних приміщеннях або на вулиці в зимовий період року. Існує хибна думка про те, що алкоголь зігріває організм у холодну погоду. Дійсно під дією алкоголю розширюються кровоносні судини шкіри, кров приливає до неї і людина відчуває тепло. Але циркулюючи по розширених судинах, кров віддає у зовнішнє середовище велику кількість тепла за рахунок відбору його від життєво важливих внутрішніх органів. Тому внаслідок цього температура тіла швидко знижується на1-2" С і організм скоріше переохолоджується.

Встановлено, що серед померлих від загального переохолодження переважну більшість складали нетверезі люди. Особливо гинуть люди в умовах низьких температур, якщо переохолодження поєднується з зволоженням. Смерть настає при відносно помірній температурі навколишнього середовища: від + 12* до - 12 С. Гинуть люди від порушення емоційних реакцій, на фоні зростаючої слабкості з'являється піднесений радісний настрій. Виникає посилений вуглеводний обмін, цукрове голодування крові, що призводить до глибокого розладнання свідомості (коми). Якщо людину вдається вивести з такого тяжкого стану, то впродовж тривалого часу її працездатність буде на низькому рівні.

Якщо ж діяльність пов'язана з умовами високих температур, то порушення в стані сп'яніння температурної чутливості, призводить до термічних травм.

Алкоголь знижує больову чутливість, тому це в умовах виробництва та побуту часто призводить до тимчасової або тривалої непрацездатності, а іноді навіть до інвалідності, тому що нетвереза людина часто не звергає уваги на поранення, ушкодження і своєчасно не вживає заходів по запобіганню наслідкам травмування.

Сп'яніння дуже погіршує діяльність людини внаслідок порушення тактильної чутливості: відчуття дотику, тиску, вібрації і ін. Стає неможливим управління складними системами, які вимагають плавного дозувати натиску на важелі або педалі, коли від точного за силою натискання залежні ь збільшення або послаблення функцій технічних систем.

Відчуття лежать в основі будь-якого процесу навчальної діяльності. їх порушення, навіть від малих доз алкоголю, негативно позначаються на вироблені навичок при фаховому навчанні, які вимагають постійного контролю за результатами діяльності, через безпосередню оцінку об'єкту праці. Прикладом може бути закручування гайок за допомогою гайкового ключа. Роблячи оберти гайки, людина відчуває опір ручки на долоню. Коли цей опір досить сильний, людина зупиняє обертання. Якщо обертання припинити раніше, то гайка може бути не закрученою. Якщо ж гайку обертати при наявності сильного опору, то є ризик зірвати різьбу. Досвідчена людина рідко зриває різьбу, але в стані сп'яніння може такс допустити.

Отже, в стані сп'яніння людина не помічає порушень в безпосередньому відображені окремих властивостей предметів і явиш дійсності, які в неї виникли внаслідок вживання алкоголю. Нерідко помилки в об'єктивній оцінці свого стану приводять до трагічних наслідків. Особливо якщо це стосується навчання управлінням складних технічних систем, транспортними засобами, де порушення функцій відчуття може призвести до аварій або людських жертв.

Предметній та навчальній діяльності заважає послаблення пам'яті внаслідок вживання алкоголю.

Пам'ять - здатність індивідуума закарбовувати, зберігати та відтворювати дані минулого досвіду.

На пам'ять - відображення того, що було в минулому опирається будь-яка форма предметної та навчальної діяльності.

В процесі предметної та навчальної діяльності особливо важливу роль відіграє довільне запам'ятовування, що являє собою складну розумову функцію, підпорядковану завданню запам'ятати різноманітні дії, щоб досягти відповідної мети. При довільному або навмисному запам'ятовуванні людина ставить перед собою відповідну мету запам'ятати те, що вона намітила. Для цього можуть використовуватись різні прийоми запам'ятовування, в зв'язку з чим воно може бути механічним або змістовним (смисловим).

Механічне запам'ятовування ґрунтується головним чином на закріпленні зовнішніх зв'язків між окремими частинами матеріалу, предмета, явища. Його основою є повторення. Змістовне - смислове-тісно поєднується ч процесом мислення. В ньому людина зрівнює, аналізує та узагальнює все те суттєве, що є в новому матеріалі і тими знаннями,які вона набула попереднім досвідом.

В стані сп'яніння ці функції людини розладнуються, вона на здатна завчити слова напам'ять чи запам'ятати матеріал. Результати заучування нетривалі і швидко забуваються внаслідок порушення всіх інших психічних процесів (функції мови, відчуття, волі і т.ін.).

Безпосередньою умовою запам'ятовування будь-якого навчального матеріалу є увага.

Увага - це здатність зосередитись на чомусь визначеному з одночасним відключенням від всього останнього.

Неможливість зосередити свою увагу в стані сп'яніння констатувалося багато численними дослідженнями. Послаблення уваги заважає запам'ятовуванню, як практичного, так і теоретичного матеріалу навчання. Особливо важко, в стані сп'яніння, запам'ятовувати матеріал за прочитаним текстом. Так, крім послаблення уваги, велику роль відіграє порушення функцій мислення, мови, як словесної форми відображення дійсності. V людини змінюється будова мови. Вона не може оперувати складними термінами, поняттями, не запам'ятовує жодних формулювань, визначень, нових термінів або іншомовних слів.

Погане запам'ятовування навчального матеріалу в стані сп'яніння посилюється внаслідок нестійкого настрою та послаблення вольових функцій в цьому стані.

Намір людини відтворити факти та події, в стадії сп'яніння середнього або тяжкого ступеня на наступний день вдається переважно не повністю. Дещо згадується частково, фрагментарно, а деякі суттєві деталі повністю випадають з її пам'яті.

Ствердження деяких людей про те, що алкоголь не чинить негативних дій на їх пам'ять або навіть сприяє покрашенню цього психічного процесу, ґрунтується головним чином на некритичній оцінці свого стану в період сп'яніння та на тому, що алкоголь викликає стан ейфорії, при якому не можливо правильно оцінити свої діяння.

Доказано, що вживання будь-якої кількості алкоголю, чинить негативний вплив на центральну нервову систему, негативно впливає на запам'ятовування, зберігання та відтворення знань, тому приносить велику шкоду, як в навчанні, так і в предметній діяльності.

Зниження якості навчальної та предметної діяльності в значній мірі тісно пов'язано з порушенням процесу мислення. г

Мислення - це узагальнене через слово і опосередковане через знання відображення дійсності людським мозком. Воно тісно пов'язане з пізнаннями світу і практичною діяльністю людини і лежить в основі будь-якої форми навчального процесу.

Мислення дає можливість здійснювати аналіз, проводити порівняння, узагальнювати, систематизувати, абстрагувати і конкретизувати результати діяльності. Сп'яніння послаблює цю діяльність людини.

В основі аналізу лежить помірковане розкладання цілого предмета, явища на його складові частини або виділення основних його якостей та сторін. Порівняння дає можливість встановити спорідненість або відмінність між ними; узагальнення - виділити в них загальні риси і на цій підставіоб'єднувати одне з другим; абстрагування - відволіктися від конкретною предмета або явища для відображення їх властивостей; конкретизація виявити загальні властивості даного предмета або явища.

Послаблення цих психічних функцій пов'язано з протиріччям, невизначеністю, непослідовністю і безпідставністю міркування,які виникають в людини в стані сп'яніння.

Будь-яка розумова і навчальна діяльність вимагає ясності думок, безперечного дотримання законів логіки, порушення яких спотворює відображення дійсності в свідомості людини. Ці закони вимагають, щоб кожна думка мала визначеність і не мала б взаємовиключного протиріччя, була б обґрунтована іншими думками, істина яких вже доведена.

Невизначеність в міркуваннях людини проявляється тоді, коли воші використовує поняття або терміни, зміст яких не визначений. В цьому випадку поняття отримує невизначений зміст. Порушується закон тотожності, згідно з яким, в межах одного міркування кожна думка має бути тотожною сама до себе. Суперечливість в міркуваннях людини настає в тих випадках, коли вона щось стверджує і одночасно в тому ж розумінні меж заперечує.

Помилки в міркуваннях можуть спостерігатися і у тверезих людей, однак в стані сп'яніння вони виникають значно частіше внаслідок зниження можливості критично оцінювати свої думки.