Смекни!
smekni.com

Епідемічні захворювання (стр. 9 из 10)

Опіоманія. Ця наркоманія зустрічається в місцевостях, де росте і визріває культура маку. Опій являє собою буру масу, яка міститься в соці недозрілих головок деяких видів маку. В опії міститься біля 20 алкалоїдів (морфін, наркотин, кодеїн, тебаїн, героїн, діонін, папаверін, наркотен і ін.), які володіють наркотичною дією. Препарати опію вживаються шляхом куріння, приймання в середину, а також підшкірним або венозним введенням Гостре отруєння опієм характеризується ейфорією, що доходить до значного збудження. Одночасно з'являється ротова сухість, різка слабкість, шум у вухах, головна біль, запаморочення свідомості та слабке дихання. Нерідко відмічаються шкіряні висипи, сильне свербіння, лице стає багряно-червоним. В тяжких випадках спостерігаються судоми, повна втрати свідомості зі щезанням рефлексів і різким падінням температури. Лице стає блідим, дихання поверхневим, неправильним, хрипоподібним, пульс ниткоподібний. Смертельна доза складає 2-5г. Смерть настає від паралічу дихального центру. Особливо чутливі до опію, навіть при незначних дозах, діти та підлітки.

Абстиненція при опійній наркоманії настає через декілька годин після прийому останньої дози наркотику. Явища абстиненції виражаються в тривозі, пригніченості, тремтінні рук, сильній слинотечі, прілості, розширенні зіниць, порушенні серцевої діяльності, розладнаннях дихання. Тривале вживання опію приводить до психічної та фізичної деградації особи.

Кодеіноманія. Гостре отруєння кодеіном проявляється відчуттям тепла в області шлунку, яке розповсюджується хвилеподібно на все тіло. Потім розвивається ейфорія, під час якої людина стає жвавішою, говірливою, рухливою, активною, та досить дієвою. Однак, дуже швидко ці явища щезають, натомість з'являється апатія, пригнічений стан і виникає потреба до повторного вживання наркотику. Хронічна інтоксикація веде до прогресуючих психічних і сомато - неврологічних змін, що призводить до виснаження психічних функцій людини. В неї звужується коло інтересів, зростає розсіяність, незібраність.

Після вживання наркотику через 6-7 годин настає стан тяжких переживань: з'являються головні болі, відчуття тяжкості і стиснення в області серця, ріжучі та колючі болі в області шлунково-кишкового тракту, м'язах і суглобах, пітливість, різка зміна настрою, безсоння і т.ін.

Гашишизм (анашизм). Цю наркоманію викликають похідні різноманітних видів коноплі. Діючою речовиною є альдегід канабіол, який міститься в екстракті коноплі.

Вживається анаша шляхом паління в чистому вигляді або в суміші з звичайним тютюном. Гостра інтоксикація характеризується підвищеним настроєм, безпричинною веселістю, легкістю, невагомістю і т.ін.

У людини,яка вживає гашиш втрачається контакт з оточуючими, вона стає роздратованою, часто злість змінюється на веселість, ілюзії та фантазії. В неї з'являється підвищена чутливість до зовнішніх подразників, до звуків, спотворюється сприйняття зорових та слухових образів. Описані явища характерні для першої фази гашишного сп'яніння - стадії збудження, яка змінюється другою стадією - стадією пригнічення. Ілюзії щезають в цій стадії, а думки різко гальмуються. З'являються страхи, ідеї переслідування, настрій різко погіршується.

При подальшому вживанні гашишу іноді виникають психози з порушенням свідомості, з зоровими та слуховими галюцинаціями, різким руховим збудженням та ідеями переслідування Людина поступово стає в'ялою, пасивною, похмуро^, втрачає контакт з оточуючими. Абстинентний синдром проявляється в загальному недомаганні, відсутності апетиту, розладнанні сили, появі відчуття безнадійності.

Барбітуроманія. Будь-які снодійні засоби у випадку їх тривалого Вживання можуть викликати привикання і пристрасть до них. Найбільше часто розвиток наркоманії спостерігається при вживанні барбітурової кислоти (барбаміл, нембутал, веронал, люмінал:). Зловживання снодійними засобами характерне для алкоголіків і наркоманів. Нерідко від них виникають гострі отруєння з розладнанням свідомості і настанням сну.

Розвиток наркоманії часто починається з прийому барбітуратів проти безсоння. Гостра інтоксикація барбітуратами проявляється в ейфорії з відчуттям припливу енергії, бажанням рухатися, говорити і т.ін.

Хронічна інтоксикація барбітуратами призводить до більш грубих та тяжких змін особистості хворих порівняно з іншими видами наркоманій. На фоні ейфорії, поряд з розгальмованістю, підвищеною роздратованістю, з'являється розсіяність, розладнання пам'яті, утруднюється концентрація уваги. Поступово виникають неврологічні порушення у вигляд гіпомімії, змазаної мови, зміни почерку, тремтіння кінцівок, нестійка хода зниження рефлексів.

Абстинентний синдром при відсутності барбітуратів протікає важко. Спочатку спостерігається відчуття загальної розбитості, втоми, порушення чутливості. Через два-три дні виникає безсоння, роздратованість, тривога, страхи, фібрилярне м'язове посіпування, біль в животі, нудота, блювота, посилення слабкості. На четвертий-п'ятий день розвиваються епілептоформні припадки, іноді короткочасні розладнання свідомості з галюцинарними переживаннями.

Кокаїнізм. Кокаїн-алкалоід. що міститься в листях коки багаторічного чагарника, який росте в Південній Америці: використовується для місцевої анестезії у вигляді хлористоводневого кокаїну.

Наркоманами кокаїн частіше всього вживається шляхом введення порошку кокаїну в ніс, де він легко розчиняється в слизовій оболонці і швидко всмоктується, викликаючи різко виражену ейфорію. Вже після першого прийому кокаїну з'являється приємне самопочуття: психічне імоторне збудження, приступи сміху, говіркість, прискорення асоціативних процесів. Через 2-3 години таке збудження змінюється апатією, пригніченістю, різкою байдужістю. Ці явища проходять після повторного прийому кокаїну. Поступово починає розвиватися привикання до наркотику. Нерідко трапляється гостре отруєння кокаїном, при якому спостерігається розширення зіниць, запаморочення, віддишка, серцебиття, послаблене, неправильне дихання, стан запаморочення, судоми, може настати смерть від паралічу дихального центру, як і при отруєнні морфіном і опієм.

Смертельна доза хлористоводневого кокаїну складає 1-1,5г.

Привикання до кокаїну виникає досить швидко. Відбувається загальна деградація особистості, причому більш груба ніж від морфіну. З перших років захворювання наркомани залишають свої справи, погано відносяться до оточуючих, стають недбалими т. ін. Досить характерними для них с тактильні галюцинації - відчуття сторонніх тіл під шкірою. Кокаїністам притаманні специфічні, так звані мікро- і макроманічні галюцинації, коли предмети навколишнього світу їм здаються значно меншими або більшими від їх реальних розмірів.

В тяжких випадкам виникають виражені психічні розладнання: психози ревнощів і переслідування, розладнання пам'яті і ін. Абстинентний синдром настає через г-6 годин після останнього вживання кокаїну і виражається в подавленому, пригніченому настрої, безсонні і відсутності апетиту.

Дуже сильним наркотиком, який викликає галюцинації протягом від 10-12 годин до 3-4 днів є діетиламід лізергінової кислоти (ЛСД). Це напівсинтетичне похідне ергоновину - псилоцибін, який міститься в деяких грибах. При гострій інтоксикації ЛСД спостерігається нудота, блювота, слинотеча, зниження артеріального тиску, настає збудження, іноді спастичні паралічі, може настати смерть від паралічу дихального центру.

Ознаки психічних порушень з'являються через 15-30 хвилин після вживання препарату і нагадують собою стан сп'яніння легкого ступеню. Потім настає загальна слабкість, нерухомість, виникають яскраві, калейдоскопічні, зорові галюцинації, порушується мислення, темп його то прискорюється то уповільнюється. З'являється страх, підозра, думки про самогубство і т. ін.

Частіше всього наркомани комбінують вживання різних наркотичних засобів (опійні препарати зі снодійними або зі стимулюючими засобами) або переходять від одного наркотику до іншого. Поєднання будь-яких наркотичних засобів (опіум, морфін,-, гашиш та ін.) визначається як полінаркоманія. Перебіг захворювання в подібних випадках значно погіршується.

Клінічною особливістю полінаркоманії є зміна основних симптомів гострої і хронічної інтоксикації під дією привнесеного наркотику. За часом і типом формування кінцеві стани полінаркоманії визначаються дією приєднаного наркотику. Наприклад, приєднання до опіоманії алкоголізму призводить при формуванні дефекту до властивих алкоголізму розладнань Хронічний алкоголізм ускладнений барбітуроманією, швидко призводить до Органічних змін особистості подібно епілептоідним, що не рідко ведуть до втрати розуму.

До речовин, що викликають токсикоманію, відносяться хімічні, біологічні, рослинні або лікарські засоби, які викликають явище звикання, але не признаються державним законодавством та міжнародними наркотичними конвенціями .

Велике місце серед речовин, що викликають токсикоманію, займають психотропні засоби (седуксон, тазепан, еунокшин, феназепам та ін.), а також деякі снодійні (більшість похідних барбітурової кислоти) і стимулятори (сіднофен, ацифен, кофеїн та ін.). Клінічні прояви токсикоманії залежать від характеру речовини, що вживається.

Більшість авторів вважають, що таксикоманія переважно виявляє фізичну залежність. Абстиненція виражається в головних болях, ' запамороченнях, безсонні, тахикардії, нудоті, блювоті, іноді тремтінні голови і кінцівок, епілептичних проявів і психозів не виникає.