Смекни!
smekni.com

Италия (стр. 2 из 2)

Транспорт.

Серед видів транспорту провідне місце належить залізничному транспорту. По рівню електрифікації залізниць країна займає одне з перших місць в світі.

Протяжність залізничних колій становить понад 30,5 тис.км., у тому числі 20 тис. електрифікованих. Найбільшим залізничним вузлом є Мілан. Найважливішими залізничними коліями є магістралі, що проходять по східному та західному узбережжі Апеннінського півострова. Центральною залізничною магістраллю є Мілан – Болонья–Флоренція – Рим .

Другий за значенням вид транспорту – морський , тнаж якого досяг 7,5 млн. бр. – регют. Морські порти Генуя , Венеція, Триест забезпечують експортно-імпортні перевезення.

У внутрішніх перевезеннях вантажів і пасажирів головну роль грає автомобільний транспорт, на який припадпає 75 % усіх сухопутних перевезень. В Італії 300 тис. км автошляхів, зних 5900 км автострад. Густа мережа сучасного шосе і залізниць зв'язує міста північної Італії.

Зовнішні економічні зв'язки.

У імпорті Італії переважають паливо ( нафта, вугілля, кокс ) і промислова сировина ( металолом, бавовна ); вона ввозить також машини і продовольство. У експорті головну роль грають готові вироби ( машини, обладнання, тканини ) і фрукти ( апельсини, лимони ). Найбільш великий товарооборот з країнами "Загального ринку", Швейцарією і США. Галуззямми міжнародної спеціалізації є текстильна, швейна та взуттева, овочівництво, виноробство, вирощування винограду, цитрусових, фруктів. У 1991 р. було експортовано продукції на 209 млрд. долларів.

Основними торговими партнерами Італії є країни Європейського Союзу, на які припадає майже 57 % експорту і 56 % імпорту. Серед інших країн найбільш тісні торговельні зв'язки країна має з ФРН, Францією і США, на які припадає майже 45 % експорту і 44,5 % імпорту. Італлійські фірми проявили інтерес до природних ресурсів України.

Щорічно Італію відвідують понад 30 млн. іноземних туристів. Обслуговування туристів перетворилося в одну з найважливіших галузей економіки. Доходи від іноземного туризму становили понад 13 мдрд. долларів.