Смекни!
smekni.com

Размещение продуктивных сил США (стр. 2 из 6)

У цей час відбувається стрімке освоєння новий територій американського Заходу.

Сільськогосподарське виробництво країни досягло небувалих доти розмірів. Швидкий ріст фермерського господарства, заснованого на капіталістичних началах, призвів до утворення величезного, стійкого і платоспроможного внутрішнього ринку.

Остання чверть 19 ст. була часом величезного залізничного будівництва. Високими темпами розвивалася верстатобудівна, текстильна, харчова промисловість. З 90-х років швидко починають розвиватися такі нові галузі індустрії, як хімічна, електротехнічна, гумова, автомобільна і нафтова промисловість.

Швидкому розвитку американської промисловості сприяла наявність величезних природних ресурсів і вигідне географічне положення. Велику роль в у капіталістичній індустріалізації США зіграв приплив закордонних капіталів.

Економічні кризи були могутнім прискорювачем концентрації виробництва і централізації капіталу, у результаті чого в США виникають монополістичні об'єднання.

Бурхливий економічний розвиток США в останній чверті 19 ст. призвів до величезного збільшення виробництва і росту національного багатства країни.

Природні передумови. Природне середовище Сполучених Штатів Америки відзначається великою різноманітністю. Зустрічаються екстремальні умови та негативні явища. Діяльність людини утруднена у високих широтах Аляски. На внутрішніх плато і високогір’ях Кордильєр панує різкоконтинентальний, здебільшого аридний клімат з висотною поясністю. Тихоокеанське узбережжя, включаючи Аляску і Гавайї, - зона підвищеної сейсмічності. Країна не має покладів бокситів, марганцю, хрому, нікелю, кобальту, платини, олова. Південний схід “суміжних штатів” зазнає чималої шкоди від морських тропічних циклонів, південний захід – від хуртовин та ураганів. На Великих рівнинах бувають посушливі роки, а пізні заморозки можуть траплятись навіть у Флориді.

Проте в цілому навряд чи можна знайти іншу країну, де природні умови були б настільки сприятливими для життя і господарської діяльності, а ресурси – настільки великими, як в США. Територія країни, за винятком Аляски, добре освоєна і використовується дуже інтенсивно.

Надра Сполучених Штатів Америки мають багаті, як правило, зручні для експлуатації і вигідно розташовані родовища корисних копалин: і паливно-енергетичні, і металеві, і неметалеві. США є лідером з забезпеченості кам’яним та бурим вугіллям в світі Загалом вугілля Апалацького басейну США має спікність і використовується для коксування. Світове значення мають поклади нафти, природного газу, бітумінозних сланців, урану, залізних руд, міді, свинцю, цинку, молібдену, фосфатів, калійної солі, сірки (див. картосхему ст.8). Загалом США має 6,9 % забезпеченості природними ресурсами від території всього світу.

Великі озера є найбільшим резервуаром прісної води на Землі, майже 2/3 їх площі знаходиться під юрисдикцією США. Річки, що стікають з Аппалачів і Кордильєр, багаті на гідроенергію. Майже 3/10 території все ще вкриті лісами. Морська економічна зона США є найбільшою в світі і багатою на рибні та інші ресурси.

Комплекс чинників сприяє сільськогосподарському виробництву. Насамперед це величезні розміри земельного фонду, придатного для потреб рослинництва і тваринництва. “Суміжні штати” розташовані в помірному і субтропічному поясах. Межа між ними проходить між 350 та 400 пн. ш. Гавайські острови і південь Флориди – це вже тропіки. Східні території “суміжних штатів”, де знаходиться більша частини рівнинних земель, добре зволожені і практично не знають посух. Умовною межею між вологим сходом і посушливим заходом можна вважати 1000 зх. д., вздовж якого річна сума опадів становить приблизно 500 мм. Посушливі південно-західні штати мають можливості для штучного зрошення. Важливою є наявність масивів родючих ґрунтів, серед них – субтропічні чорноземи, чорні та каштанові ґрунти великих північноамериканських степів – прерій. Природна родючість ґрунтів в Сполучених Штатах значно поліпшена людиною.

У свій час Аппалачі і Кордильєри являли собою важко прохідний бар’єр для колоністів. Зараз вони мають сучасну транспортну інфраструктуру. Морські бухти Бостона, Нью-Йорка, Делаверська та Чесапікська затоки на Атлантичному узбережжі, затоки П’юджет –Саунд, гирло річки Колумбія і затока Сан-Франциско на Тихоокеанському узбережжі створюють зручні умови для мореплавства. Великі озера зв’язані з океаном через річку Св. Лаврентія і басейн Міссісіпі. Взагалі Міссісіпі – найбільша прісноводна річка, води якої широко застосовуються в побуті, так і на виробництві.

Демографічні передумови. За кількістю жителів США поступаються лише Китаю і Індії, але значно відстають від них. Середня густота населення становить 28 осіб на 1 км2. Дуже слабо заселені Аляска (0,6 чоловіка на 1 км2), а також Гірські штати і Великі рівнини. Високою є густота населення в місцях концентрації великих міст, де міські агломерації, зливаючись одна з одною, утворили гігантські мегаполіси.

“Большая энциклопедия Кирилла и Мефодия», 2002.

Демографічна ситуація в Сполучених Штатах є типовою для високорозвинених країн: низький природній приріст, переважання частки жінок у статевій структурі, “постаріння” населення, велика частка працюючих економічно самостійних жінок, знедрібнення сімей.

Кількість працюючого населення (тис.) 140900
Частка працюючого населення по відношенню до загальної кількості населення (%) 49,7
Частка економічно активного населення у віці від 15 до 64 років по відношенню до загальної кількості зайнятих (%) 79,1
Частка жінок в економічно активному населенні (%) 46

“Большая энциклопедия Кирилла и Мефодия», 2002.

Як ми бачимо з таблиці, частка працюючого населення по відношенню до загальної кількості населення – 49,7 %. Ця частка порівняно невелика. Найбільше трудових ресурсів зайнято в промисловості, інші – в сфері послуг та сільському господарстві.

Специфічними для США є проблеми імміграції, характеру міських та позаміських територій.

Імміграції в США належить виняткова роль. США були створені переселенцями і зараз жодна країна світу не приймає стільки іммігрантів, як вони. Серед іммігрантів нині найбільшу увагу привертають три групи. Це політичні іммігранти, спеціалісти вищої кваліфікації і некваліфікована робоча сила. Імміграція В США розглядається як позитивне явище, що урізноманітнює можливості країни. Двері в країну шляхом всілякого роду регулювань та обмежень відчиняються то ширше, то вужче залежно від внутрішніх потреб.

Міське розселення в Сполучених Штатах Америки пережило в другій половині XX ст. Швидкий процес субурбанізації. Суть цього явища полягала в швидкому переміщенні населення і робочих місць з офіційних меж міст в передмістя. Зараз у передмістях живе 2/5 американців і зосереджена така ж частка робочих місць.

Згідно з реаліями субурбанізації сучасні міські утворення в США поділяються на три типи: сіті, метрополітенський статистичний ареал і консолідований метрополітенський статистичний ареал. Сіті – це місто в його офіційних межах. Метрополітен – сіті з його передмістями, тобто те ж саме, що й агломерація. Консолідований метрополітен – це два або більше метрополітенів, що зрослися.

Кількість населення (тис.) 283230
Середній приріст населення (%) 0,9
Густина населення ( чол./кв. км.) 28,9
Відсоток міського населення 77
Кількість міст з населенням більше 100000 чол. 219
Середня кількість чоловіків на 100 жінок 97

“Большая энциклопедия Кирилла и Мефодия», 2001

Містами в Сполучених Штатах Америки вважаються всі населені пункти, в яких проживає понад 2500 осіб, всі інші – сільськими. За таких умов ¾ американських жителів класифікуються як міські жителі і ¼ - як сільські. Фактично населення Сполучених Штатів Америки поділяється на метрополітенське, позаметрополітенське та фермерське.

Сучасна галузева структура і рівень розвитку продуктивних сил США

Господарство США характеризується не тільки своїми величезними масштабами, а й найсучаснішою та комплексною структурою. Це твердження стосується не тільки господарства в цілому, а й усіх його галузей і підрозділів зокрема

Галузева структура господарства Сполучених Штатів надзвичайно різноманітна. Одними з найбільш значущих галузей є добувна і обробна промисловості, сільське господарство, транспорт та нематеріальна діяльність держави, така як торгівля, фінанси та послуги. В первинній сфері зайнято лише 3,3 % працюючих (у сільському господарстві, лісівництві й рибальстві – 2,8 і в добувних галузях – 0,5), а у вторинній сфері – 22,4 % ( в будівництві – 6,0, в обробній промисловості – 16,4) і в третинній сфері – 74,3 % ( на транспорті, в зв’язку, електроенергетиці і комунальному господарстві – 7,1, в торгівлі – 20,9, у фінансах та страхуванні – 6,7, в галузях обслуговування – 34,9 і в громадському харчуванні – 4,7). Такий розподіл трудових ресурсів є прогресивним і відповідає сучасним вимогам.

Структура корисних копалин, що їх видобувають в Сполучених Штатах Америки, за вартістю на ¾ складається з палива, на 9 % - з неметалевої сировини і на 7 % з руд металів. США мають друге місце по видобутку вугілля – 23 % світових запасів. Видобуток кам’яного вугілля становить 820 млн т, нафти – 360 млн. Т, природного газу – 550 млрд м3, залізної руди – 60 млн т. Відкритим способом видобувають 60 % вугілля; загальні витрати на 25-30 % нижчі, ніж при підземному видобутку. В США буре вугілля існує в найбільшій кількості – 21 % світових запасів. Найбільш Сполучені Штати Америки відомі своїм видобутком золота. Кількість видобутку становить 320 тис. т. Тут США поступаються лише ПАР – 495 тис. т. У видобутку кольорових металів країна посідає друге місце (мідь – 1,86 млн т), а за виробництвом перше (рафінований алюміній – 3,37 млн т, рафінована мідь – 2,25 млн т).