Смекни!
smekni.com

Географічна культура (стр. 2 из 2)

В даний час методика навчання географії розвивається в гуманістичній, культуровідповідності парадигмі і передбачає "інтеграцію особистості в систему світової та національної культури" (Закон РФ "Про освіту"). Сьогодні шкільне географічна освіта формується в єдності природничонаукової і гуманітарної картини світу і гармонійно вбудовується в макросистему знань про Землю, людину, природу, суспільстві і культурі. Розвиваючий потенціал шкільної географічної освіти полягає в гуманістичному характері розв'язуваних їм завдань: посилення культуротрансляціонних функцій; "окультурення" його змісту; формування географічної культури випускника і вчителя; культивування здорового способу життя, знань раціонального природокористування та охорони природи, умінь і навичок у школярів; розвиток географічного мислення; продуктивне і творчий розвиток особистості випускника. Ці спільні завдання конкретизуються у ряді практікооріентованих питань, які вчителю необхідно вирішувати кожен день: що розуміти під географічної культурою школяра, які цілі географо-культурної освіти; яка роль і суть "окультуреного змісту"; як його реалізувати в процесі навчання географії; які умови формування геоекологічного свідомості і світогляду; в чому специфіка форм і методів формування у школярів ціннісного, діяльнісного та творчого потенціалу географічної культури?

Ми використовуємо культурологічний підхід (як загальнонаукової метод пізнання), який дає змогу розглядати шкільне географічна освіта як феномен культури, а формування культури випускника і вчителя як його кінцеву мету. Грунтуючись на цьому підході, можна розробляти модель структури культурологічного змісту шкільної географії, як системи змістовних взаємопов'язаних компонентів. У структурі моделі виділені три складові: ціннісна - система цінностей, які формуються у шкільному географічному освіту, - географічна оболонка, природа, людина, наука, знання; способи діяльності з освоєння географічної культури; творча діяльність школяра як складова географічної культури.

Виходячи з культурологічної методології, пропонується модернізувати шкільний курс географії, в якому системоутворюючої метою є формування особистості, яка вміє будувати особистісні ціннісні відносини до навколишнього природного середовища, розвивати творчі здібності, вирішувати наукові та життєві проблеми. У результаті вивчення курсу учень повинен розвинути географічне і екологічне творче мислення, навчитися співвідносити свою творчою діяльність із законами природи, соціально-економічними та техногенними процесами, зберігати, примножувати і розвивати природу для майбутніх поколінь людей та цивілізації.

З позиції культурологічного підходу функції географічної освіти можуть бути переорієнтовані:

З передачі знань на трансляцію культури, екопринципів гуманізму, екології і т.д.;

З розвитку "знаннєвого" культури на розвиток особистості (як мети та результату географічної освіти) - її індивідуальності, системи цінностей, географічного мислення, досвіду творчої діяльності, її самоактуалізації, самореалізації, саморозвитку.

Географічне освіта повинна працювати на розвиток цінностей, творчих здібностей і вмінь, що дозволяють випускнику формувати географічну компетентність. Основоположними ознаками географічної освіченості, компетентності та географічної культури випускника середньої школи є наступні:

Усвідомлення просторово-часового єдності та взаємозв'язку розвитку в географічної реальності природних, соціально-економічних, техногенних процесів, об'єктів і явищ;

Вміле застосування знань, умінь і навичок в реальній діяльності, у тому числі в природокористуванні з урахуванням господарської доцільності та екологічних вимог;

Вміння самостійно розрізняти і оцінювати рівень безпеки або небезпеки навколишнього середовища для вироблення власної ціннісно-поведінкової лінії в сфері життєдіяльності.

Учень і вчитель на високому рівні внутрішньо детермінованої активності і свідомості не тільки здійснюють освоєння знань географії, але й стають об'єктами географічної культури. На основі культуровідповідності підходу ми пропонуємо реконструювати географічна освіта з метою: підвищення його культуроємності, особистісно-смислового заохочення школярів до географії (Специфіка географії - її природно-громадська сутність. Географія інтегрує природні, громадські та технічні елементи наукового знання. Сучасна географія вивчає просторово-часові взаємозв'язки та взаємодії у географічній дійсності, що представляє собою цілісну систему "людина - природа - господарство - навколишнє середовище"); розвитку географічного мислення і гуманістичних позицій школяра; формування культурних, ціннісних смислів природи і природоохоронної діяльності.

Такий підхід дозволяє розробити зміст географічної освіти в єдності наступних складових: географічною картини світу; ціннісного та діяльнісного компонентів; особистісно-творчої основи географічної культури.

Спробуємо коротко охарактеризувати концепцію трансформації змісту географічної освіти на основі культуровідповідності. Перш за все, визначимо його кінцеву мету - формування географічної культури особистості випускника. Така мета вимагає модернізації змісту, технології формування географічної культури та визначення його розвиваючого потенціалу. Географічну культуру ми розуміємо як сукупність матеріальних і духовних цінностей, створених людством у процесі історичного розвитку. При поясненні поняття "географічна культура" необхідно взяти за основу підрозділ загально географічних знань і вмінь на дві великі групи:

Знання та вміння, у формуванні яких бере участь географія поряд з іншими шкільними предметами;

Знання та вміння, що становлять специфіку самої географії та визначальні її "персональний" внесок у загальну культуру підростаючого покоління.

Розглянемо спочатку першу групу, яка включає три головні складові частини.

По-перше, це географічні знання, що беруть участь у формуванні наукового світогляду школярів. Географія в школі завжди була і продовжує залишатися важливою світоглядної дисципліною. До провідних ідей шкільних курсів географії відносять:

I. Ідеї, що відображають прояв основних рис і законів діалектики в географічній оболонці і її частинах:

Географічна оболонка - якісно своєрідна матеріальна цілісна система взаємопроникних і взаємодіючих геосфер; в ній все знаходиться в русі, зміні, розвитку; взаємодію компонентів географічної оболонки виявляється в обміні речовин і енергії;

Географічна оболонка неоднорідна у своїй структурі: кожна її частина (зональні і азональні природні компоненти) має свої індивідуальні особливості і разом з тим їй властиві загальні закономірності розвитку;

Географічна оболонка - саморозвинена система, що ускладнюються, у речовинному складі і процесах; їй властиво зміна в часі і просторі внаслідок суперечливих впливів внутріземних і зовнішніх джерел енергії.

II. Ідеї, що відображають прояв законів діалектики в економіко-географічної реальності:

Всі елементи, складові господарство, всі процеси, що протікають у ньому, взаємопов'язані між собою;

Господарство - це система, що знаходиться в постійному розвитку і характеризується відмиранням старого і проявом нового.

III. Ідеї, що охоплюють проблему "природа і суспільство":

Людина як частина природи;

Природні умови Землі різноманітні, неоднаково їх вплив на господарство різних її територій;

Роль природи, ступінь її впливу на розвиток і розміщення господарства історично змінюються;

Людина як фактор, що впливає на природу в процесі своєї господарської діяльності та її змінює.