Смекни!
smekni.com

Економіко-географічна характеристика Азербайджана (стр. 4 из 4)

Свята

В Азербайджані офіційно відзначаються наступні свята та пам'ятні дати: Новий Рік - 1 січня, Міжнародний жіночий день - 8 березня, Новруз-байрам - 20-21 березня, День Перемоги - 9 травня, День Республіки - 28 травня, День збройних сил Азербайджанської Республіки - 26 червня, День Незалежності - 18 жовтня, День Конституції - 12 листопада, День національного відродження - 17 листопада, День солідарносьті азербайджанців всього світу - 31 грудня.Крім того, відзначаються мусульманські свята, у тому числі Курбан-Байрам (свято жертвопринесення), Ураза-Байрам (свято розговіння) та ін

Історія

Історія державності Азербайджану налічує приблизно 5000 років.Перші державні формування на території Азербайджану виникли ще починаючи з кінця IV, початку III тисячоліття до нашої ери.У I тисячолітті до нашої ери тут існували Манна, Іскім, Скит, Скіф і такі сильні держави як Кавказька Албанія і Атропатена.Ці держави відігравали велику роль у підвищенні культури державного управління, в історії економічної культури країни, а також у процесі формування єдиного народу.

У III столітті н.е.Азербайджан окупувала імперія Іранських Сасанідів, а у VII столітті - Арабський Халіфат.Окупанти переселили в країну численне населення іранського і арабського походження.

З прийняттям ісламської релігії в VII столітті відбувся корінний перелом в історії Азербайджану.Іслам дав сильний поштовх формуванню єдиного народу, мови, звичаїв та ін серед тюркських та нетюркскіх народів на території Азербайджану.

В Азербайджані почався новий політичний підйом: на землях Азербайджану, на яких був поширений іслам, були створені держави Саджида, Ширваншахов, Саларідов, Раввадідов і Шеддадідов.Почалася епоха Відродження в азербайджанській історії.

В кінці XV - початку XVI століть починається нова віха в історії Азербайджану.Видатний державний діяч Шах Ісмаїл Хатаї зумів об'єднати під своїм керівництвом всі північні і південні землі Азербайджану.Утворилося єдине Сефевідської державу зі столицею в Тебрізі, що перетворилося з часом в одну з наймогутніших імперій Близького і Середнього Сходу.

Що прийшов до влади після падіння Сефевідської держави видатний азербайджанський полководець Надир-шах ще більше розширив кордони колишньої Сефевідської імперії.Цей правитель Азербайджану в 1739 році завоював Північну Індію, включаючи Делі.Однак, після смерті Надир-шаха, керована ним імперія впала.

Таким чином, у другій половині XVIII століття Азербайджан розпався на малі держави - ханства і султанати.

Наприкінці XVIII століття в Ірані до влади прийшли Гаджар, що є азербайджанської династією.Вони стали впроваджувати політику підпорядкування всіх територій, колишніх під правлінням Надір-шаха, у тому числі і азербайджанських ханств, централізованого правлінню.

Так почалася епоха багаторічних воєн між Гаджар та з метою їх захопити Південний Кавказ Росією.У підсумку, на підставі Гюлюстанского (1813) та Туркменчайского (1828) договорів, Aзербайджан був розділений між двома імперіями: Північний Азербайджан був приєднаний до Росії, а Південний - до Ірану.

З цього періоду також починається епоха геноциду азербайджанців вірменськими сусідами.Боротьба за свободу у Північному Азербайджані була дуже напруженою.Не без допомоги братської Туреччини перемогло визвольний рух, і в 1918 році була створена перша на Сході демократична республіка в Північному Азербайджані - Азербайджанська Демократична Республіка (АДР).

Але проіснувала вона недовго. 28 квітня 1920 було оголошено про створення на території АДР - Азербайджанської Радянської Соціалістичної Республіки (Азербайджанської РСР).У 1922 вона увійшла до складу СРСР, а в 1936 ЗРФСР була розпущена, а Азербайджанська РСР була включена до складу СРСР як самостійна республіка, яка проіснувала до 1991 року.

Однак, у новій історії Азербайджану є ще одна знаменна сторінка - вірмено-азербайджанський конфлікт за приєднання Нагірно-Карабахської автономної республіки.Оголосивши себе (18 жовтня 1991 р.) незалежною демократичною державою,Азербайджан, в результаті запеклих бойових дій втратив 6 своїх районів, включаючи Нагорний Карабах.У 1994 році між сторонами було підписано угоду про припинення вогню.

30 серпня 1991Азербайджан проголосив незалежність.


Література

1. Ісмаїл М.Історія Азербайджану: Короткий огляд з найдавніших часів до1920Баку, 1995

2. Тодуа З.Азербайджансьогодні.М., 1995

3. Азербайджансьогодні. Довідкові матеріали. М., 1995

4. Ісмаїл М.Історія Азербайджану: Короткий огляд з найдавніших часів до1920Баку, 1995

5. Тодуа З.Азербайджансьогодні.М., 1995

6.Азербайджан і Росія: Товариства і держави.М., 2001

7.Пострадянський Південний Кавказ: бібліографія та огляд публікацій з соціальних і політичних наук.М., 2002

8. Андріанов В., Міраламов Г. Гейдар Алієв.М., 2005