Смекни!
smekni.com

Ландшафт, як природно-територіальний комплекс (стр. 4 из 4)

Тому для виявлення урочищ конкретного ландшафту недостатньо призвести поділ території тільки за геоморфологічними ознаками, за мезоформам рельєфу. Ували, Ками, балки, яри, улоговини, тераси, заплави і т. д. повинні додатково класифікуватися за віком і генезисом, літологічним складом, потужностям поверхневих відкладень, режиму зволоження і деяким іншим факторам.

Так, наприклад, після того як виявлено групу терасове ПТК у долині якої-небудь річки. Тераси можуть бути підрозділені на старі і молоді (низькі та високі); на акумулятивні, цокольні або структурні; на піщано, суглинкові, глинисті і шаруваті, сухі, умеренновлажние, сирі і заболочені.

До основних зовнішніми ознаками, за якими можна виділити урочища, належить:

а) обмеженість ПТК межами однієї мезоформи рельєфу,

б) літологічних однорідність будови товщі, охопленої процесами грунтоутворення,

в) один тип гідрологічних умов,

г) складна морфологічна структура вивчається комплексу (такий комплекс включає подурочіща, окремі фації і ланки).

Виділені у відповідності з цими ознаками урочища збігатимуться з контурами геоморфологічного поділу території на мезоформи рельєфу, контурами генетично різних четвертинних відкладень, контурами з різними гідрологічними умовами. Отже. Сітка контурів ландшафтної карти, що зображає урочища, є синтез найважливіших умов, що визначають розвиток грунтово-рослинного покриву, і кожному урочища буде властивий певний набір рослинних угруповань і грунтових різниць.

Типологічна схожість урочищ конкретної ділянки території обумовлено властивостями геолого-геоморфологічної основи, на якій вони розвиваються. Крім того, величезну роль грають однаковий клімат, характер поверхневого і підземного стоку, інтенсивність природних процесів.