Смекни!
smekni.com

Канада (стр. 2 из 3)

В Канаді розвинуто виробництво енергосилового обладнання для електростанцій, широко представлений випуск гірничошахтного обладнання, техніки для лісорозробок та целюлозно-паперової промисловості. Практично відсутнє в країні верстатобудування. Така специфіка свідчить про обслуговування виключно внутрішніх потреб країни. В міжнародному поділі праці машинобудування Канади участі практично не бере.

В металургійному комплексі країни переважає кольорова металургія. Виключно на власній сировині працюють мідно-нікелеві і свинцево-цинкові комбінати (місця в світовій ієрархії: нікель – 1-е; цинк – 3-е; рафінована мідь – 4-е; свинець – 6-е). На імпортній сировині працює лише алюмінієва промисловість (7% світової виплавки, 3-е місце). Готова продукція кольорової металургії майже повністю експортується, сама Канада здатна спожити не більше 5% виплавлених металів. Чорна металургія стабілізувала виробництво на рівні 14,5 млн. тон сталі (13 місце в світі). Найбільший центр – м. Гамільтон.

Хімічна промисловість країни дуже диверсифікована, в її структурі представлені як основна хімія (особливо виробництво мінеральних добрив), так і органічний синтез (особливо виробництво високополімерних сполук і синтетичного каучуку, фармацевтичних препаратів тощо), що спираються на потужну власну нафтохімію і гірничо-хімічну промисловість.

Найбільшими центрами хімічної галузі є Монреаль, Ванкувер, Калгарі та Едмонтон. В міжнародному поділі праці Канада помітно виділяється обсягами виробництва й експорту мінеральних добрив (3-е місце в світі), а по калійним добривам взагалі займає 1-е місце (40% світового виробництва). Центри продукування добрив – Монреаль, Торонто, Ніагара-Фолс, Кітченер.

Лісопаперова промисловість використовує надзвичайно багаті власні лісові ресурси. За сумарними заготовками деревини Канада займає 5-е місце в світі, але за виробництвом пиломатеріалів і паперу – 3-е місце, а за обсягами та вартістю експорту Канада поза конкуренцією. Загалом в країні 34 заводи виробляють целюлозу, 76 – папір і картон. Більшість цих заводів концентрується поблизу каскадів ГЕС на річці Святого Лаврентія та її притоків. Особливо відомий канадський газетний папір (36,2% світового виробництва). У західній частині країни переважають лісопильні підприємства (їх продукція майже повністю експортується в Японію).

В Канаді склався потужний АПК, з яким пов’язано близько 15% економічно активного населення. Частка сільського господарства в ньому невелика, майже 70% вартості продукції АПК дають переробні галузі, зокрема харчова промисловість.

Канадське сільське господарство характеризується високим рівнем механізації, товарності і спеціалізації. Канада забезпечує себе основними видами продовольства та майже половину виробленої сільськогосподарської продукції вивозить на світовий ринок. В структурі вартості виробленої продукції сільського господарства переважає тваринництво, хоча експортний потенціал складається більше за рахунок рослинництва (особливо зернових культур і картоплі).

Середній розмір ферми – 250 га. ⅔ ферм знаходяться у приватній власності самих фермерів, решта – орендовані. За спеціалізацією переважають зернові, м’ясні і молочні ферми.

Найкращі сільськогосподарські угіддя Канади знаходяться в Степових провінціях (Манітоба, Саскачеван, Альберта), вони й створюють головний сільськогосподарський район з потужним зерновим господарством, пасовищним м’ясним скотарством та м’ясо-вовняним вівчарством. Сільське господарство провінцій Онтаріо і Квебек спеціалізується на кормових культурах, молочному скотарстві, свинарстві й садівництві. Нова Шотландія, Ніагарський регіон та субтропічна частина Британської Колумбії славляться виробництвом винограду, фруктів, ягід, овочів. Спеціалізація острова Принца Едуарда – виробництво насіннєвої картоплі. Ще Канада відома вирощуванням такої олійної культури як льон-кучерявець – чверть світового виробництва.

Країна з такою величезною територією та залежністю від сировинного експорту потребує потужного розвитку транспорту. Природні умови Канади не дуже сприятливі для транспортного будівництва (складний рельєф, значні водні перешкоди, важкі кліматичні умови, багаторічна мерзлота), але ціною надзусиль була створена сучасна транспортна система, що цілком відповідає потребам національної економіки. Велику роль в ній відіграють дві трансканадських залізниці та одна трансканадська автострада, довжина кожної з них перевищує 8 тис. км.

Для зв’язку з необжитими районами збудовано шосе «Маккензі» та ще тисячі кілометрів автострад за програмою «Дороги до ресурсів». У пасажироперевезеннях лідирують автотранспорт і авіація. Навіть у маленьких поселеннях Середньої і Північної Канади функціонують аеропорти. У вантажоперевезеннях з автотранспортом серйозно конкурують водний і трубопровідний транспорт.

Мережа трубопроводів з’єднує нафтогазові промисли провінції Альберта із споживачами в середині країни (трансканадські нафтопровід і газопровід довжиною у 3,5 тис. км – до Монреаля) та за кордоном (нафтопровід «Транмаунтін» та каліфорнійський газопровід, що перетинають Кордильєри на шляху до тихоокеанських штатів США).

Виключне значення у зовнішніх вантажоперевезеннях належить водному транспорту. Найбільші порти Канади – Ванкувер і Монреаль (останній завдяки реконструкції глибоководного шляху Святого Лаврентія приймає океанські кораблі, хоча відстань від Монреаля до Атлантики становить 1600 км).

Економічні райони

Територіальні відмінності у поєднанні різноманітних природних особливостей ландшафтів і галузей господарства в Канаді дуже значні. Нагадаємо, що країна строката не тільки в етнічному відношенні. Природні зони теж варіюють від майже субтропіків південно-західної частини країни до полярних пустель. Склад тваринного світу змінюється від пуми і колібрі до білого ведмедя. Освоєння території змінюється від інтенсивної експлуатації й перенавантаження на Південному Сході – до незайманих просторів Канадської Арктики. Отже, без районування ніяк не обійтися.

В територіальній структурі господарства Канади представлені 5 економічних районів (4 зрілих райони з чітко оформленою спеціалізацією та 5-й район – піонерного освоєння з величезними резервними територіями). В силу федеративного устрою Канади в її економічному районуванні доводиться враховувати адміністративно-територіальний поділ. Провінції фактично розглядаються як підрайони.

Центральний економічний район (або Промисловий Центр) має у складі дві найрозвинутіші провінції країни – Онтаріо та Квебек. Район займає 26% території Канади, але мешкає тут 62% населення і виробляється 63% ВНП. Його частка у продукції обробної промисловості ще вища – 75%.

Центральний район являє собою індустріальне серце країни, тут сконцентрована половина виплавки кольорових і чорних металів, виробляється 90% всієї продукції машинобудування (при цьому 100% канадських автомобілів), випускається 60% продукції легкої промисловості тощо.

Високий рівень економічного розвитку значною мірою пов’язаний з вигодами суспільно-географічного положення – сусідство із США та наявність глибоководного шляху річкою Святого Лаврентія (функціонує з 1959 року для доставки лабрадорської залізної руди в США), яким океанські лайнери піднімаються вгору по течії, минаючи порти Атлантичних провінцій.

Центральний район фактично складається з двох підрайонів з дещо відмінними економічними структурами і складними протиріччями. Онтаріо – це ядро формування англо-канадської нації, а Квебек – франко-канадської.

Онтаріо – найбільша провінція Канади за чисельністю населення і промисловим потенціалом. Південна частина підрайону глибоко вклинюється в промислову смугу США. Тут найсприятливіші природні умови для розвитку виноградарства й виноробства, туризму тощо (Ніагарський водоспад). Найбільшим містом Канади є столиця Онтаріо – Торонто (українська діаспора становить 250 тис. осіб). Торонто – канадський лідер не тільки у високотехнологічній промисловості, але й у транспортних зв’язках, науці, освіті, культурі й спорті. Місто має також потужну харчову (м’ясопереробну, фруктоовочеконсервну) і легку (швейну, трикотажну) промисловість.

Опорний каркас території цього підрайону складають також Гамільтон (найбільший центр чорної металургії), Уїнсор, Ошава і Оквілл (канадські сусіди Детройта – значні центри автомобілебудування). На кордоні Онтаріо з Квебеком знаходиться канадська столиця Оттава (точне машинобудування, целюлозно-паперова промисловість і поліграфія).

Квебек – дещо більший за площею, але за чисельністю населення поступається Онтаріо. Більшість мешканців сконцентровано в південній частині підрайону. Ландшафти Квебеку настільки різноманітні і привабливі, що в Канаді ця провінція отримала неофіційну назву «LaBelleProvince» («Прекрасна провінція»). Квебек вже тричі проводив референдум з приводу виходу із складу федерації та отримання незалежності.

45% населення Квебеку сконцентровано в Монреалі, головному фінансово-діловому центрі Канади, який по своєму значенню для країни є аналогом Нью-Йорку (хоча за архітектурний стиль його називають «другим Парижем»). Монреаль виділяється деревообробною і целюлозно-паперовою промисловістю, нафтопереробкою і фармацевтикою, шкіряно-взуттєвою, текстильною, швейною і харчовою промисловістю. З галузей машинобудування в Монреалі представлені судно- й автомобілебудування, електроніка та авіакосмічне виробництво.