Смекни!
smekni.com

Комплексна країнознавча характеристика Куби (стр. 3 из 3)

Поблизу Гавани знаходиться найвідоміший кубинський курорт – Варадеро.

Західний район є лідером і в транспортному відношенні, зокрема через його порти проходить половина зовнішнього вантажообігу країни (Гавана, Матансас, Карденас, Маріель).

2. Західно-Центральний район є другим за своїм господарським значенням. Помітною стає спеціалізація на вирощуванні цукрової тростини і виробництві цукру. Машинобудування у зародковому стані (велосипедний завод у Кайбарьене).

Найбільше місто району – Санта-Клара (випуск обладнання для цукрових заводів, цукрова і ромова промисловість, обсмаження кавових зерен, швейна і шкіряна промисловість). Місто Сьєнфуегос – глибоководний і зручний порт на південному узбережжі. Тут переробляється імпортна нафта, виробляється цемент, завантажується на експорт безтарний цукор-сирець. Поруч із Сьєнфуегосом – недобудована АЕС «Хурагуа». Важливий центр цукрової і спиртової, а також целюлозно-паперової промисловості – місто Санкті-Спірітус.

3. Східно-Центральний район в основі спеціалізації має вирощування цукрової тростини та м’ясо-молочне тваринництво (40% кубинського м’яса). Значні масштаби має виробництво цитрусових, манго, ананасів.

Найбільше місто району – Камагуей (цукрова, ромова, консервна, шкіряно-взуттєва промисловість). Провідним портами є: на півночі – Нуевітас, на півдні – Гуаябаль. Обидва стали важливими центрами рафінування цукру, сокоекстракції та консервації тропічних фруктів.

4. Східний район має досить індивідуальні риси господарства. По-перше, цукрова тростина поступається тут значною частиною посівних площ таким важливим експортним культурам як кава і какао, кокосова пальма тощо. Значні площі зайняті банановими плантаціями. Тваринництво (скотарство), як і в інших економічних районах, суттєво поступається рослинництву.

По-друге, саме тут сформувався енерговиробничий цикл (виробничий кластер) кольорової металургії (Нікаро, Моа, Пунта-Горде). Зараз цикл має усічений характер, пов’язано це з енергетичними проблемами Куби.

На території Східного економічного району ведеться видобуток залізної і марганцевої руд.

Найбільше місто району – Сантьяго-де-Куба (нафтопереробка, металообробка, текстильна, меблева промисловість). Його конкурент – Ольгін є найбільшим центром сільськогосподарського машинобудування країни, значним центром цукрової і консервної промисловості. Важливими портами є Гуантанамо і Мансанільо.