Смекни!
smekni.com

Чернігівська область (стр. 2 из 4)

Більшість представників регіональної еліти дрібнішого "калібру" має вплив лише в межах своїх районів. Кадрові перестановки останніх місяців показали, що посада глави місцевої адміністрації стає дедалі більш номінальною. І навпаки, посилюється роль органів самоврядування із самостійним місцевим бюджетом. Ця тенденція вже проглядається доволі виразно в містах обласного підпорядкування й економічно більш потужних районах.

Аналіз стану регіональної економіки

Чернігівська область має індустріально-аграрну структуру господарства. Займаючи 5% території, де проживає 2,6% населення України, вона забезпечує майже 80% загальнодержавного випуску вовняних тканин, 76% шпалер, 27% хімічних волокон і ниток, 18% видобутку нафти, єдина в Україні випускає кордну тканину, пожежні машини, білкову оболонку, піаніно, окремі види обладнання для галузей АПК.

У 2002 році Чернігівська область виробила 1,9% загальноукраїнської продукції промисловості, 4,8% товарів народного споживання. У регіоні діє 15 комерційних банків, із них 3 самостійні - "Приватінвест", "Полікомбанк" та банк "Демарк", а також 36 філій. Тут працює 15 страхових компаній, 3 інвестиційні компанії, 15 аудиторських фірм та стільки ж кредитних спілок.

У 2002 році Чернігівська область виробила промислової продукції на суму 3,186 млрд. грн., наростивши обсяги промислового виробництва на 5,2% у порівнянні з 2001 роком. У 2002 році зростання обсягів виробництва було досягнуто в галузях, що працюють на внутрішній ринок і задовольняють потреби споживачів. Це легка (+0,2%) і харчова промисловість та переробка сільгосппродуктів (+17,7%).

Лідером промисловості Чернігівської області є тютюнова компанія ВАТ "Прилуки". Виробляючи третину продукції всеукраїнського ринку цигарок, підприємство є також і лідером серед усіх тютюнових компаній України. ЗАТ "Чернігівський пивкомбінат "Десна" входить до десятки найбільших пивзаводів України. Чільні позиції посідає й акціонерне товариство "Чернігівське хімволокно", яке випускає кордні тканини, хімічні волокна та нитки. Корюківська фабрика технічних паперів, яка спеціалізується на виробництві шпалер, випускає близько 76% їх загальноукраїнського виробництва. Прилуцький орендний завод "Пожмашина" - єдиний в Україні з випуску пожежної техніки. Підприємства й організації області поставляють продукцію більш ніж у 60 країн світу.

Розвиток малого та середнього бізнесу

У сфері малого бізнесу функціонує близько 4,4 тис. малих підприємств і налічується понад 22 тис. підприємців. Проте за кількістю діючих підприємств на 10 тис. населення область посідає останнє місце в державі: тут на кожні 10 тис. чоловік припадає менш ніж 30 малих підприємств. А дві третини районів області мають усього по 20 малих підприємств на таку ж кількість населення. На початок 2003 року в області працювало понад 22 тис. підприємців-фізичних осіб. У сфері матеріального виробництва працюють лише 650 малих підприємств. Вони забезпечують 5,6% загальнообласного виробництва кондитерських виробів, 6,3% м’яса, 13,2% круп, 24% меблів, 22% віконних і дверних блоків, 56% виробів народних промислів, 40% книжково-журнальної продукції.

З метою надання допомоги і фінансової підтримки підприємцям-початківцям в області функціонують регіональний Фонд підтримки підприємництва, бізнес-центр, Регіональний консалтинговий центр, Чернігівський міський інноваційний бізнес-інкубатор, Центр підтримки жіночого бізнесу, центр з економічно-правових питань "Діалог".

Оцінка бюджетних процесів та міжбюджетних відносин в області

За 2002 рік доходи місцевого бюджету склали 610,6 млн. грн., витрати - 608,8 млн. Перевищення доходів над видатками становило 1,8 млн. грн. Доходна частина бюджету сформована за рахунок податкових (40% загальної суми) та неподаткових (1,9%) надходжень, спеціальних фондів (11,1%), дотацій із державного бюджету (47%). Значну частину загальної суми доходів становив прибутковий податок з громадян (29,7%, або 181,1 млн. грн.). Залишилося невиплаченими 9 млн. грн., призначених для допомоги сім’ям з дітьми та малозабезпеченим.

Збитковою була діяльність 13 районів області та м. Ніжина. Чистий фінансовий результат (сальдо) підприємств і організацій за 2002 рік був негативним, і збиток дорівнював 6,9 млн. грн. за того, що 48% підприємств одержали прибуток у сумі 186,7 млн. грн., а 52% - зазнали збитків на суму 193,6 млн. грн. Дебіторська і кредиторська заборгованості станом на 1 лютого 2003 року сягнули відповідно 1055,8 млн. та 1535,3 млн. грн.

Стан приватизаційних процесів

З початку процесу роздержавлення на 1 січня 2003 року в області змінили форму власності 1317 об’єктів, 837 з яких належали до комунальної власності (63,6%), а 480 - до державної (36,4%). Після роздержавлення в колективну форму власності перейшли 1114 об’єктів (84,6%), приватну - 203 об’єкти (15,4%). Процесом реформування власності більше всього охоплені об’єкти таких видів економічної діяльності, як оптова й роздрібна торгівля (447), промисловість (207), колективні, громадські та особисті послуги (202).

Приватизаційний процес в області вступає в завершальну стадію. Однак аналіз процесів реформування крізь призму поточних проблем територій області, галузей та підприємств свідчить про суттєві недоліки і прорахунки в процесі приватизації. Далеко не всі власники забезпечують виконання взятих на себе зобов’язань. Основні недоліки - нестійкий фінансовий стан підприємств, зростання заборгованості у взаєморозрахунках, неефективне використання виробничих потужностей, висока енергомісткість виробництва.

Стан аграрної реформи в регіоні

Чернігівщина має значний сільськогосподарський потенціал і є однією з найбільш аграрно-розвинутих в Україні. Сільськогосподарські угіддя займають 2,1 млн. га. У поліській частині області більший розвиток поряд із зерновими отримало виробництво картоплі і вирощування льону, в лісостепу - зернове господарство та вирощування цукрових буряків. Значне місце належить тваринництву - в основному це скотарство молочно-м’ясного напрямку, свинарство і птахівництво.

В області функціонують 908 сільськогосподарських підприємств та 608 селянських (фермерських) господарств. Основна маса сільгосппідприємств зберегла в ході реформування цілісність своїх земельного і майнового комплексів. Загалом 2002-й фінансово-господарсь-кий рік 573 сільськогосподарських підприємства (40%) завершили з прибутком. В аграрному секторі залишається гострим питання фінансово-матеріального забезпечення весняно-польових робіт, що пов’язано насамперед із низькими реалізаційними цінами на сільськогосподарську продукцію. В області набуває виразних рис тенденція до скорочення машинно-тракторного парку та погіршення його технічного стану, як і стану готовності сільськогосподарської техніки загалом.

Зовнішня торгівля, інвестиційний та інноваційний розвиток

Географічне розташування на стику трьох держав, природні можливості, розгалужена мережа автомобільних шляхів, доступ до ринків України і країн СНД створюють чудові можливості для розширення експортного потенціалу регіону. Сьогодні область підтримує тісні зовнішньоекономічні зв’язки із 72 країнами світу. В структурі експорту переважають м’ясо та м’ясопродукти, папір, картон, засоби наземного транспорту, обладнання та механічні пристрої. Близько 60% загального обсягу поставок підприємств і організацій припадає на експорт до країн СНД.

Загальний обсяг зовнішньої торгівлі послугами за 2002 рік оцінювався в 8585,6 тис. дол. США (що на 19,9% більше, ніж за відповідний період минулого року), в тому числі експорт - у 2703,9 тис. дол. (скоротився на 34,6%), імпорт - у 5881,7 тис. дол. (збільшився в 1,9 разу). Негативне сальдо зовнішньої торгівлі становило 3177,8 тис. дол., тоді як за 2001 рік цей показник був позитивним - 1105,3 тис. дол.

За 2002 рік в економіку області іноземними інвесторами було вкладено 6,3 млн. дол. США прямих інвестицій, що вдвічі більше, ніж за 2001 рік. Проте за обсягом залучених інвестицій Чернігівщина посідає 14 місце серед інших регіонів України. На одного жителя області припадає всього 48 доларів - удвічі менше, ніж загалом по Україні. У міжнародному інвестиційному співробітництві беруть участь партнери з 19 країн світу. Найбільші обсяги вкладень надійшли з Великобританії (34,7 млн. дол. США, або 56,6% до загального обсягу) та Бельгії (13,7 млн. дол., або 22,3%).

Найбільші зовнішньоінвестиційні проекти регіону - Прилуцька тютюнова фабрика, що належить британській компанії "British American tobacco", та пивкомбінат "Десна", який входить до складу компанії "Sun interbrew-Україна".

Упродовж 2002 року інноваційною діяльністю займалися 70 промислових підприємств області (27,3% загальної кількості). Ними впроваджено 36 нових технологічних процесів, що майже вдвічі менше, ніж попереднього року, освоєно виробництво 1148 нових видів продукції, 962 з яких - це товари народного споживання (рік тому - 992 і 809 відповідно).

Загальна оцінка рівня забезпеченості населення соціальними послугами

На Чернігівщині функціонує комплекс цільових програм, що регулюють соціально-економічні процеси в регіоні. Програма соціально-економічного розвитку області на період до 2010 року визначає основні напрями і тенденції розвитку регіону. Ряд обласних програм спрямовано на розв’язання житлової проблеми: програма розвитку житлового будівництва на 2000-2005 роки, програма реконструкції житлових будинків перших масових серій на 2000-2015 роки, програма "Молодій родині Чернігівщини - доступне житло" на 2000-2010 роки.

Програмою охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки в Чернігівській області на 2000-2010 роки передбачається вжиття комплексу заходів, спрямованих на забезпечення збалансованого використання природно-ресурсного потенціалу регіону, реформування системи охорони навколишнього середовища, створення сприятливих умов для проживання та здоров’я людини.