Смекни!
smekni.com

Ірак економіко-географічна характеристика країни (стр. 2 из 2)

Тваринний світ

Тваринний світ Іраку небагатий. У степах і напівпустелях зустрічаються газель, шакал, смугаста гієна. Поширені гризуни і плазуни, у тому числі варан і отруйна змія кобра. По берегах річок оселяються водоплавні птахи (фламінго, пелікани, качки, гуси, лебеді, чаплі та ін.). Ріки й озера багаті на рибу. Промислове значення мають коропи, сазани, соми та ін. У Перській затоці ловлять ставриду, макрель, барракуду, креветок. Справжнє лихо Іраку - комахи, особливо комарі і москіти, рознощики малярії та інших захворювань.

Економіка країни

Ірак - аграрно-індустріальна країна. Має значні запаси нафти, природного газу, сірки, фосфатів. Доходи від експорту нафти - основа економічного розвитку країни і здійснення соціально-економічних перетворень. Високорозвинуті такі галузі промисловості, як нафтовидобувна, нафтопереробна, газова, цементна, металургійна, електроенергетика, машинобудування та ін. В обробній промисловості велика увага приділяється розвитку імпортозамінних та експортоорієнтованих виробництв. Є завод з виробництва двигунів, азотних добрив, сільськогосподарських машин, а також електротехнічний і металургійний заводи, фабрика з виробництва пальт. Кустарні промисли.

У сільському господарстві переважає екстенсивне землеробство. Головні продовольчі культури - пшениця, ячмінь, рис, овочі, цитрусові, тютюн, бавовна. Розводять велику рогату худобу, овець, кіз. У країні ведуться роботи з іригації та механізації сільськогосподарського виробництва, а також створення великих агропромислових комплексів.

ЕКСПОРТ:

нафта, сировинні товари, продовольство, готові вироби та напівфабрикати.

ІМПОРТ:

машини, устаткування і транспортні засоби, продовольство, товари широкого споживання.