Смекни!
smekni.com

Карти - джерело географічних знань (стр. 3 из 3)

Отже, треба розрізняти азимути, які визначаються за компасом і за картою.Перші з них (за компасом) називаються магнітними, а другі (за картою) – дійсними азимутами. І ті і другі являють собою (горизонтальні) кути, що вимірюються за напрямом годинникової стрілки від 0 до 360° між північним напрямком меридіану і напрямком на об’єкт.

Щоб вимірити за картою дійсний азимут, необхідно олівцем провести лінію справжнього географічного меридіана; провести олівцем лінію, напрям на об’єкт і вимірити транспортиром кут.

Визначення магнітного азимута за допомогою дирекційного кута

. Користаючись топографічною картою з кілометровою сіткою, можна визначати магнітний азимут на задану точку від кілометрової лінії.

Кут між північним напрямком вертикальної лінії кілометрової сітки і напрямком на обумовлену точку називається дирекційним кутом. Він виміряється, як і азимут, за ходом годинникової стрілки від 0 до 360°.

При визначенні магнітного азимуту цим способом також треба враховувати кут, що утвориться між північним напрямком вертикальної лінії кілометрової сітки і магнітним меридіаном. Цей кут називається зближенням меридіанів.

Зближення вважаєтьсясхідним, якщо північний кінець магнітної стрілки відхиляється до сходу від вертикальної кілометрової лінії, і західним при відхиленні стрілки до заходу.

Величину відхилення магнітної стрілки можна обчислити, якщо скласти величини двох кутів, що утворюються лініями кілометрової сітки, географічним меридіаном, і магнітним меридіаном.

Для визначення дирекційного кута потрібно накреслити напрям, що визначається нами, а потім у точці його перетину з вертикальної кілометрової лінії виміряти транспортиром за ходом годинникової стрілки кут між північним напрямом цієї лінії і напрямом, що визначається, а потім врахувати поправку напряму.

Завдання 4: Діти із села Воронова зібрались йти в ліс(район будинку лісника). За компасом вони визначили азимут свого маршруту. Чому він дорівнював? За яким азимутом вони повертались додому?

Завдання 5: Як пройти за компасом місцевістю, що зобра­жена на топографічній карті У-34-37-В-В (Снов) від віт­ряка (координати Х = 66775, У=12362) до гори Гола 156,9, якщо відомо, що дирекційний кут — 211° (поправ­ка напряму східна).

Як читати рельєф карти?

На топографічній карті рельєф зображують горизонталями (ізогіпсами). Горизонталі можна вважати лініями перерізу нерівностей земної поверхні горизонтальними площинами через рівні проміжки висоти. Відстань між сусідніми горизонталями називають висотою перерізу.

Чим більше горизонталей позначають схил горба, тим він крутіший. Таким чином за допомогою горизонталей можна визначити крутість схилу.

На карті більш точно крутість схилів визначається за допомогою шкали закладань, яка поміщена під південною рамкою карти поруч із лінійним масштабом. Внизу, вздовж основи цієї шкали, цифри позначають крутість схилу у градусах, а на перпендикулярах до основи відкладені в масштабі карти відстані між сусідніми горизонталями.

Для визначення крутості схилів необхідно циркулем або смужкою паперу виміряти відстань між двома горизонталями, прикласти цей відрізок до шкали і прочитати знизу, яка крутість схилу у градусах.

Завдання 6: Від вершини 213,8 (У-34-37-В-В (Снов) проведіть лінію до пристані р. Соть і лінію до школи (на північній околиці Михалиного). За допомогою вимірювача і шкали закладань виміряйте крутість схилів по лініях. Який схил має більшу кру­тість?

ІІІ. Практикум

Після опрацювання теоретичного матеріалу учні, що добре засвоїли матеріал, приступають до виконання практичної роботи в зошитах на друкованій основі.

Учні, що вагаються і не впевнені у своїх силах, продовжують працювати з учителем і виконують тренувальні вправи і лише після засвоєння матеріалу приступають до виконання практичної роботи. Для допомоги і перевірки правильності виконання практичної роботи можуть бути призначені консультанти.

IV. Контроль знань

Самоперевірка знань.

Початковий рівень(3бала) Середній рівень(6 балів) Достатній рівень(9 балів) Високий рівень(12 балів)
Визначення координат Визначити прямокутні координати гори Михалинської, квадрат 6812 Відповідь: х=6068200, у = 4312800 Визначити географічні координати г. Дубровіна(216,4м) в квадраті 6910Відповідь: 18° 03’ 35”сх..д.; 54° 42’49” пн.ш.
Визначення об’єкту за координатами Знайдіть на карті точку з прямокутними координатами х = 6066800, у = 4312925Відповідь: Це міст через річку Голуба
Визначення напрямів Який азимут східного напрямку: а) 90; б) 270; в) 180 Визначте дірекційний кут напрямку від гори Велика Михалінська на будинок лісника Визначити дійсний і магнітний азимут напрямку від гори Андозької (квадрат 6611) на г. Михалінська (квадрат 6812)Відповідь: дійсний азимут = 38°, магнітний азиму = 31° 48’ Як пройти за компасом місцевістю від вітряка (координати Х = 66775, У=12362) до гори Гола 156,9, якщо відомо, що дирекційний кут — 211° (поправка напряму східна).
Читання рельєфу карти Велосипедист виїхав із села Федорівка і їхав до млина на р. Андога. Увечері він повертавсь додому. Коли йому було легше їхати – вранці чи ввечері? Визначити найбільшу крутість схилу вздовж лінії зв’язку у квадраті 6712.Відповідь: між горизонталями 170 і 175 близько 6°.
Визначення відстаней на карті. Масштабкарти. На топографічній карті У-34-37-В-В (Снов) довжина відрізка залізниці від станції Снов до станції Добриніне 9,4 см. Скільки це кілометрів на місцевості? Виміряти довжину р. Кам’янка від витоку до місця її впадання в озеро Чорне.Відповідь: 5 км 250м У якому числовому масштабі відстані 10 км відповідає відрізок 2 см? а)1:500 000; б) 1:5000000; в) 2:100000. Визначити числові масштаби карт, якщо відомо, що 1 см2 на кар­ті відповідає на місцевості 1 га .

Підведення підсумків уроку. Оцінювання знань.

Домашнє завдання

Повторити конспект уроку.

Бажаючим поглибити знання рекомендуємо прочитати:

- А.М. Куприн Занимательная картография. – Москва. – “Просвещение”. - 1989

- А. М.Куприн Занимательная топография. – Москва. – “Просвещение”. – 1977

- В.А. Жучкевич Вопросы и задачи по географической карте и глобусу . – Минск . – «Вышэйшая школа» . – 1981

- Н.В. Андреев Методическое пособие по факультативному курсу «Топография и картография». – 2-е изд., перераб. –М., Просвещение, 1985.-112с, ил.

- С.Г. Трегуба Система завдань для вивчення географічних карт: Посібник для вчителя.- К.: Рад. Школа, 1979.- 88с., іл.

- География: справочные материалы: Книга для учащихся стар. и ср возраста/ А.М. Берлянт, В.П. Дронов, И.В. Душина и др.: Под ред. В.П. Максаковского.- М.: Просвещение, 1988.- 400с.: ил., карт.

- Романова В.Я.Топография. 8 класс:Решение задач и заданий. - Запорожье:Просвіта, 2002, с. 52