Смекни!
smekni.com

База даних "Теорія та практика прикладного програмування" (стр. 3 из 5)

При переході від інфологічної моделі до даталогічної слід мати на увазі, що інфологічна модель включає в себе всю інформацію про предметну область, необхідну для проектування БД. Це не означає, що всі суті, зафіксовані в ІЛМ, повинні в явному вигляді відображатися в даталогічній моделі. Перш ніж будувати даталогічну модель, необхідно вирішити, яка інформація буде зберігатися в базі даних. Наприклад, у інфологічній моделі мають бути відображені показники, що обчислюються, але зовсім не обов'язково, щоб вони зберігалися в базі даних.

Таблиця 2.2.1. «Глава»

Поле Тип даних Розмір
№ п/п Лічильник Довге ціле
Код параграфа Числовий Довге ціле
Затрата времени на изучение Числовий Довге ціле
Код оператора Числовий Довге ціле
Компоненты Логічний
Код таблицы Числовий Довге ціле
Код рисунка Числовий Довге ціле
Код примечания Числовий Довге ціле
Код листингов Числовий Довге ціле
Дата разработки записи Дата/час

Таблиця 2.2.2. «Листинги»

Поле Тип даних Розмір
Код листинга Лічильник Довге ціле
Название листинга Текстовий 50
Работа с формой Логічний
Листинг Поле МЕМО

Таблиця 2.2.3. «Операторы»

Поле Тип даних Розмір
Код оператора Лічильник
Ключевые слова Текстовий 200
Синтаксис оператора Текстовий 240
Семантика оператора Текстовий 255
Пример использования Числовий Довге ціле

Таблиця 2.2.4. «Параграфы»

Поле Тип даних Розмір
Код параграфа Лічильник
Название параграфа Текстовий 50
Краткое содержание Текстовий 250
Начальная страница Числовий Довге ціле
Конечная страница Числовий Довге ціле

Таблиця 2.2.5. «Примечания»

Поле Тип даних Розмір
Код примечания Лічильник
Страница Числовий Довге ціле
Примечание Поле МЕМО

Таблиця 2.2.6. «Рисунки»

Поле Тип даних Розмір
Код рисунка Лічильник
Название рисунка Текстовий 65
Страница расположения
рисунка
Числовий Довге ціле
Рисунок Поле МЕМО

Таблиця 2.2.7. «Таблицы»

Поле Тип даних Розмір
Код таблицы Лічильник
Название таблицы Текстовий 60
Страница нахождения Числовий Довге ціле
Таблица Поле МЕМО

Структура таблиць відноситься до 3 НФ:

1) кожен стовпець таблиці неподільний і в рамках однієї таблиці немає стовпців з однаковими за змістом значеннями.

2) первинні ключі таблиць однозначно визначають запис і не надмірні.

3) значення будь-якого поля не входить у первинний ключ, не залежить від значення іншого поля, що також не входить у первинний ключ.

2.3 Фізичне проектування інформаційних систем

Фізичне проектування — це безпосереднє проектування програмних модулів, з яких збирається додаток; це точка зору програміста на додаток.

Перехід від логічного до фізичного опису моделі складається з наступних кроків: [7]

1. Всі прості сутності перетворюються у зв’язки, ім'я сутності стає ім'ям відношення.

2. Кожен атрибут стає можливим стовпцем з тим же ім'ям. Стовпці, що відповідають необов'язковим атрибутам, можуть містити NULL-значення.

3. Компоненти унікального ідентифікатора сутності перетворюються в первинний ключ відношення.

4. Зв'язки «багато до одного» стають зовнішніми ключами.

З огляду на пряму відповідність логічної моделі та фізичної реалізації, остання чітко відображає перше, вносячи деякі уточнення за способом зберігання інформації. Тобто з урахуванням всього вищесказаного про розробку логічної моделі АС і логічної схеми БД отримана фізична модель БД.

2.3.1 СУБД Access

Система управління базами даних (СУБД) — спеціалізований комплекс програм, призначений для зручної та ефективної організації, контролю та адміністрування баз даних. В якості структурної форми СУБД може бути використана будь-яка з існуючих на сьогодні моделей. Прикладом такої моделі може служити реляційна СУБД або мережева СУБД. [8]

Microsoft Access — реляційна СУБД корпорації Microsoft. Має широкий спектр функцій, включаючи зв'язані запити, сортування по різних полях, зв'язок із зовнішніми таблицями і базами даних. Завдяки вбудованій мові VBA, в самому Access можна писати програми, що працюють з базами даних.

Основні компоненти MS Access:

· будівник таблиць;

· будівник екранних форм;

· будівник SQL-запитів (мова SQL в MS Access не відповідає стандарту ANSI);

· будівник звітів, що виводяться на друк.

Microsoft Access на сьогоднішній день є одним з найпоширеніших настільних додатків для роботи з базами даних. Це пов’язано з тим, що Access володіє дуже широким діапазоном засобів для введення, аналізу та представлення даних.

2.3.2 Об’єкти Access

Таблиці — це основні об'єкти будь-якої бази даних. По-перше, в таблицях зберігаються всі дані, які є в базі, а по-друге, таблиці зберігають і структуру бази (поля, їх типи і властивості).

Запити — це об'єкти, що служать для отримання даних з таблиць і надання їх користувачеві в зручному вигляді. За допомогою запитів виконують такі операції як відбір даних, їх сортування і фільтрацію. За допомогою запитів можна виконувати перетворення даних по заданому алгоритму, створювати нові таблиці, виконувати автоматичне наповнення таблиць даними, імпортованими з інших джерел, виконувати найпростіші обчислення в таблицях і багато іншого. [9]

Якщо запити — це спеціальні засоби для відбору та аналізу даних, то форми — це засоби для введення даних. Сенс їх той самий — надати користувачеві засоби для заповнення лише тих полів, які йому заповнювати належить. Одночасно з цим у формі можна розмістити спеціальні елементи управління (лічильники, що розкриваються списки, перемикачі, прапорці та інше) для автоматизації введення. Переваги форм розкриваються особливо наочно, коли відбувається введення даних з заповнених бланків. У цьому випадку форму роблять графічними засобами так, щоб вона повторювала оформлення бланка — це помітно спрощує роботу складача, знижує його стомлення і запобігає появі друкарських помилок.

По своїх властивостях і структурі звіти багато в чому схожі на форми, але призначені тільки для виводу даних, причому для виводу не на екран, а на принтер. У зв'язку з цим звіти відрізняються тим, що в них прийняті спеціальні заходи для групування виведених даних і для виведення спеціальних елементів оформлення, характерних для друкованих документів.

Макроси та модулі. Ці категорії об'єктів призначені як для автоматизації повторюваних операцій при роботі з СУБД, так і для створення нових функцій шляхом програмування. В СУБД Microsoft Access макроси складаються з послідовності внутрішніх команд СУБД і є одним із засобів автоматизації роботи з базою. Модулі створюються засобами зовнішнього мови програмування, в даному випадку мови Visual Basic for Applications. Це один із засобів, за допомогою яких розробник бази може закласти в неї нестандартні функціональні можливості, задовольнити специфічне вимоги замовника, підвищити швидкодію системи управління, а також рівень її захищеності. [10]

2.3.3 Створення таблиць

При створенні бази даних дані зберігаються в таблицях — списках рядків і стовпців, що відносяться до конкретної області. Визначення структури бази даних потрібно завжди починати зі створення її таблиць. Таблиці створюються раніше будь-яких інших об'єктів бази даних.

Проста база даних може складатися всього з однієї таблиці.

Усі таблиці бази даних «Теорія та практика прикладного програмування» були створені у режимі конструктора.

Рисунок 2.3.1 – Таблиця «Глава»

Рисунок 2.3.2 – Таблиця «Листинги»

Рисунок 2.3.3 – Таблиця «Операторы»

Рисунок 2.3.4 – Таблиця «Параграфы»

Рисунок 2.3.5 – Таблиця «Примечания»

Рисунок 2.3.6 – Таблиця «Рисунки»

Рисунок 2.3.7 – Таблиця «Таблицы»

Так як дана база є реляційною, то вона містить не окремі таблиці, а групи взаємопов'язаних таблиць. Для створення зв'язків між таблицями використовувалася команда Схема даних меню Сервіс.

Рисунок 2.3.8 – Схема даних

2.3.4 Створення запитів

Запит (query) — це засіб вибору необхідної інформації з бази даних. Питання, що сформоване по відношенню до бази даних, і є запит.

Існує кілька типів запитів: на вибірку, на оновлення, на додавання, на видалення, перехресний запит, створення таблиць. Найбільш поширеним є запит на вибірку. Запити на вибірку використовуються для відбору потрібної користувачу інформації, що міститься в таблицях. Вони створюються тільки для пов'язаних таблиць. [9]