Смекни!
smekni.com

Особливості операційних систем реального часу (стр. 4 из 4)

Слід зазначити, що більшість зусиль з оцінки продуктів безпеки зосереджені на рівні 4 стандарту Загальних критеріїв і нижче, що говорить про обмежений застосуванні формальних методів у цій області.

З точки зору програміста Загальні критерії можна розглядати як набір бібліотек, за допомогою яких пишуться завдання з безпеки, типові профілі захисту і т.п. Слід зазначити, що вимоги можуть бути параметризовані.

8. Налаштовуваність операційних систем

Останнім часом однією з головних тем дослідницьких робіт в області операційних систем стало дослідження настроюваність (customizability) або адаптованості операційної системи. Настроюваної або адаптується операційною системою називається операційна система, що допускає гнучку модифікацію основних механізмів, стратегій і політик системи. Залежно від контексту, налаштовуваність системи може переслідувати різні цілі. В операційних системах загального призначення, як правило, такою метою є продуктивність системи в цілому. Для вбудованих систем настроюваність служить цілям енергозбереження та / або скорочення обсягу програмного забезпечення. Детальний систематичний огляд дослідних операційних систем з точки зору їх настроюваність дається в роботі Дениса та ін [DPM02].

У ранніх ОС була присутня якась форма налаштування; найчастіше вона полягала в можливості настроювати систему на етапі її створення. Проте останнім часом з'явилися дослідження та інших способів адаптації ОС - це стосується ініціатора налаштування та час її здійснення. Ініціатором адаптації може бути адміністратор або проектувальник ОС (тобто чоловік), програму або сама операційна система. В останньому випадку адаптація називається автоматичним. Що стосується часу налаштування, то вона може відбуватися на етапі проектування, компонування або інсталяції (статична адаптація), а також під час завантаження і навіть під час виконання (динамічна адаптація).