Смекни!
smekni.com

Програмне генерування РВП0 1 (стр. 5 из 5)

3.3Використання декількох генераторів

Один простий метод, який покращує властивості випадкових послідовностей, що породжуються трьома генераторами, полягає в комбінуванні їх під управлінням однієї головної функції. Дана функція вибирає між двома з них, грунтуючись на результаті третьої. За допомогою цього методу ви можете отримати дуже довгий період і зменшити вплив циклів і зсувів. Функція, звана CombRandom, показана тут, здійснює комбінування виводів генераторів Ran1, Ran2, Random:


Результат Ran2 використовується для того, щоб вирішити, Ran1 або Random видасть значення головної функції CombRandom. При такому методі період головної функції рівний або більше суми періодів Random і Ran1. Таким чином, даний метод робить можливим породження послідовності з дуже довгим періодом. Можна легко змінювати суміш Random і Ran1 зміною константи в операторові if, аби отримати бажаний вами розподіл між цими двома генераторами. Крім того, ви можете додати додаткові генератори і здійснювати вибір між ними для здобуття ще довшого періоду. Далі слідує програма для відображення діаграми CompRandom і її середнього значення. На рис.(3.3) показана фінальна діаграма після генерації 1000 чисел. Середнє значення CombRandom равно 0,493361.

Вивід, отриманий комбінуванням трьох генераторів випадкових чисел.

Рис. (3.3)Фінальне відображення функції CombRandom


Висновок

Послідовність випадкових чисел – це послідовність, в якій всі елементи є незв'язаними.

Існують три способи дістати рівномірну випадкову послідовність чисел, розподілених на відрізку [0, 1]: табличний, програмний і фізичне генерування. Кожен з них має як свої переваги так и недоліки.

Фізичний пристрій чи програма на ЕОМ породження РВП [0, 1] називається генератором (датчиком) випадкових чисел.

Випадковість елементів послідовності призводить до такого парадоксу, що будь-яка послідовність може бути як випадковою, так і невипадковою залежно від того, як ця послідовність отримана. Згенеровані за допомогоу програмних методів випадкові числа називаються псевдовипадковими (псевдо... від грец. yeudoV — обман, вигадка, помилка; відповідає поняттям «несправжній», «неправильний»), оскільки між двома сусідніми числами існує залежність. Функцію

вибирають складною, що включає логічні перетворення, аби згадана залежність практично не впливала на результат.

Для перевірки якості РВП застосувати різні тексти для визначення випадковості послідовності чисел, хоча жоден з тестів не скаже, що послідовність є випадковою, проте, він скаже, якщо вона не є такій. Тести можуть виявити не випадкові послідовності, але, якщо тест не знайшов недоліків, це не означає, що дана послідовність дійсно може вважатися випадковою.

Для покращення властивості випадкових послідовностей, що породжуються генераторами, їх роботу комбінують під управлінням однієї головної функції. Дана функція вибирає між двома з них, грунтуючись на результаті третьої. За допомогою цього методу ви можете отримати дуже довгий період і зменшити вплив циклів і зсувів. В даній курсовій роботі розроблена функція, звана CombRandom, що здійснює комбінування виводів генераторів Ran1, Ran2, та функції Random Турбо Паськаль.

Список використаної літератури

1. Ситник В. Ф., Орленко Н. С. Імітаційне моделювання: Навч. посібник.—К.: КНЕУ, 1998.— 232 с.

2. Сытник В.Ф. Основы машинной имитации производственных и организационно-экономических систем. — К.: УМК ВО, 1988. — 188 с.

3. Советов Б.Я., Яковлев С.А. Моделирование систем. — М.: Высш. шк., 1985. — 271 с.

4. Клейн Дж. Статистические методы в имитационном моделировании. — М.: Статистика, 1978. — Т.1 — 222 с., Т.2 — 335 с.

5. Тарануха Н. А., Гринкруг Л. С. и др. Обучение программированию: язык Pascal. – М.: Солон-пресс, 2009. – 384с.