Смекни!
smekni.com

Система стиснення відеоданих на основі аналізу ентропійності (стр. 10 из 17)

Результати тестування програми показали, що наша програма повністю відповідає технічному завданню, і виконує всі необхідні дії для кодування зображення на основі аналізу ентропійності.

5. Техніко-економічна частина

5.1 Позначка й призначення

Розроблений комплекс програмного забезпечення (ПО) дозволяє стискати чорно-білі зображення з урахуванням аналізу енропійності.

Програма уявляє собою розробку програмного пакету для стиснення зображеннь.

Програмне забезпечення призначене для експлуатації в вищих учбових закладах на персональних комп’ютерах.

Програмне забезпечення, розроблене в дипломі, складається з декількох файлів програмного коду, займає 50Мб і призначено для використання на персональних комп'ютерах IBM PC/AT або сумісних з ними.

Швидкість виконання програми залежить в більшості тільки від людини, що керує процесом.

Пропонований комплекс ПО:

1) Створює файл зображення на основі початкового файлу зображення, який має менший розмір, але натомість менше кольорів. При створенні файлу використовується аналіз ентропійності.

2) Зберігає отриманний файл зображення, та інформує користувача о часі на виконання стиснення, та о розмірі отриманного файла.

З його допомогою можна швидко і якісно стиснути чорно-біле зображення, а завдяки гнучкій системі, в продукті можна редагувати коефіцієнти та формули, які застосовуються при процедурі стиснення.

Програмний продукт, що реалізовує це планування розроблений на мові Delphi 5.0 та призначений для персональних комп'ютерів IBM PC/AT або сумісних з ними.

Мінімальна конфігурація ПЕВМ - стандартна конфігурація IBM-сумісних ПК, процесор з частотою не менше 750 МГц, ОЗП обсягом не менше 64 Мбайт, жорсткий диск обсягом не менше 4 Гбайт, сумісні монітор та відео адаптер, маніпулятор типа “миша”.

Програма проста у використанні, займає незначну кількість дискового простору, не вимагає адаптації для різних конфігурацій комп'ютерів і поставляється разом з початковими зображеннями, що представляє додаткові можливості для користувачів програмного комплексу.

5.2 Оцінка ринку збуту

При аналізі ринку збуту перед нами ставитися завдання відповісти на наступні питання: хто, чому, у якому обсязі, коли й за якою ціною може купити пропонований до розробки продукт.

Ціль цього дослідження - сегментація ринку й визначення ємності сегмента.

Ємність товарного ринку - це показник, що характеризує принципово можливий обсяг збуту товару. Місткість ринку визначається обсягом (у фізичних чи одиницях вартісному вираженні) реалізованих на ньому товарів протягом долі й складається з ємності його сегментів. Джерела зведень про місткість ринку статистичні, галузеві й фірмові довідники, бюлетені іноземної комерційної інформації. Знаючи місткість ринку й тенденції її зміни можна оцінити перспективність ринків збуту.

Сегмент ринку - це особливим образом виділена частина ринку, група споживачів, чи продуктів підприємств, що володіють визначеними загальними ознаками.

Сегментація ринку - один з найважливіших інструментів маркетингу. Від правильності вибору сегмента ринку багато в чому залежить успіх підприємства в конкурентній боротьбі.

Розроблена програма служить для стиснення чорно-білих зображеннь, тому можемо припустити, що діапазон застосування розробленого програмного комплексу достатньо широкий. Це можна пояснити актуальністю системи стиснення данних для великої кількості друкових виданнь, газетних виданнь, а також у учбових закладах для демонстрації процесу стиснення зображення та зберігання необхідних зображеннь у малому розмірі.

Основними вимогами споживачів є простота використання, наочність та якісна обробка інформації.

Передбачається розширення ринку збуту за рахунок залучення споживачів за допомогою реклами, росту кількості комп'ютерних фірм і магазинів, збільшення якості обслуговування. Планується реалізація програми невеликими партіями, особливо університетам та кадровим відділам фірм, а також надання невеликих пільг при закупівлі великих партій.

Основним регіоном при продажі розробленого програмного продукту є м. Харків і вся держава Україна, але не виключений продаж і за її межами.

Швидкість виконання програми залежить в більшості тільки від людини, що керує системою стиснення. Кількість продажу по роках: 1й рік - 18 продаж, 2й року - 25 продаж, Зй рік - 19 продаж. Для отримання прибутку необхідно продати 30 екземплярів.

Максимальне кількості потенційних споживачів в даному регіоні - 1200.

Основні споживачі сегменти.

Сегментація ринку по споживачах проводитися за наступною схемою:

1. Визначення параметрів сегментації: галузі використання.

2. Вибір параметрів сегментування: категорії користувачів.

Інформація представлена у виді табл.9.2, стовпці якої відповідають одному параметру, а рядка - іншому, а її елементи це сегменти ринку по обраних параметрах.


Таблиця 5.1 - Прогноз обсягу продаж продукції

Період Споживачі Обсяг продажів
1 2 3
Для першого року реалізації
СіченьЛютийБерезеньКвітеньТравеньЧервеньЛипеньСерпеньВересеньЖовтеньЛистопадГрудень Видавчничі підприємства, фотографи, програмістські контори 112221212112
Усього 18
Для першого року реалізації
IIIIIIIV Видавчничі підприємства, фотографи, програмістські контори 5875
Усього 25
Для третього року реалізації
Усього Видавчничі підприємства, фотографи, програмістські контори 19

Таблиця 5.2 - Сегментація ринку по споживачах

Області використання Кодсегмента Споживачі
I II III
1 2 3 4 5
Видавничі підприємстваФотографиПрограмістські контори АБУ ٭ ٭٭٭

I - керівники підприємств.

II - обслуговуючий персонал.

III - користувальницький персонал.

Сумарна потреба орієнтованої ємності сегментів по галузях наведена в табл.5.3.

Таблиця 5.3 - Аналіз ємкості сегментів ринку

Області використання (сегменти) Кількість об'єктів, що будуть використовувати програму Передбачуване число продажів одному об'єктушт. Передбачувана ємність сегменташт.
1 2 3 4
Видавничі підприємстваФотографиПрограмістські контори 2525250 2041 500100250
Разом ємкості 850

Перелік параметрів, що використовуються в цій таблиці, беруться з технічних характеристик ПП. Коефіцієнти виставляються розроблювачем, що в даному випадку виступає як експерт.

Таблиця 5.4 - Параметрична сегментація ринку

Параметри Код сегментів Підсумкова оцінка Відсоток
А Б В
Число операторів 3 4 5 12 11,7
Мінімальний об`єм ОЗУ 4 4 4 12 11,7
Кількість рівней стиснення 5 5 5 15 14,7
К-ть коментарів 4 3 4 11 10,78
Ціна 5 5 5 15 14,7
Швидкість виконання 4 4 4 12 11,7
Витрати на адаптацію к даним споживача 3 3 3 9 8,82
Налоги страховівзноси 4 4 4 12 11,7
Разом 24 25 26 75 100

За результатами табличного розрахунку можна зробити висновок, що найбільш важливими параметрами на споживчому ринку є: к-сть рівней стиснення, мінімальний об`єм ОЗУ, швидкість виконання і ціна. А найбільш високі вимоги до сукупності якісних параметрів розроблювального прибудую пред'являють програмісти.

5.3 Оцінка конкурентноздатності

Конкурентоспроможність продукту (виробу) визначається не його "абсолютною цінністю", а порівняльною корисністю його характеристик з аналогами по технічних і економічних параметрах. До технічних параметрів відносять конструктивність, надійність, термін служби, патентозахищеність, эргономічність, естетичність і інші параметри які впливають на якість і споживчі властивості продукту (виробу). До економічних відносяться витрати на энегергоносії, витрати на транспортування і монтаж, сервісне обслуговування.

Завдання аналізу конкурентноздатності полягає в порівнянні характеристик розроблювального пристрою з характеристиками аналогів по певних параметрах.

Оцінка конкурентноздатності виробляється по технічних й економічних характеристиках.

За відомостями, що є у розробників, розроблене програмне забезпечення не має аналогів, але існують розробки, що виконують схожі функції.

У організаціях, спеціалізовані на ПО, існують розробки, орієнтовані на рішення завданнь, пов’язаних з стисненням відеоданих, і серед них зустрічаються такі ж системи стиснення даних на основі аналізу ентропійності. На відміну від варіантів програми конкурентів, розроблений програмний продукт є малобюджетний проект, який зможе завоювати популярність у маленьких фірмах, видавничих піприємствах, та у фотографів та знавців з зображеннь.

На відміну від перелічених систем розроблений програмний продукт також об'єднує в собі прикладне значення із зручністю в обігу і якісною обробкою інформації, що вводиться.

Як сервіс розроблений ПП підтримує:

вбудована система зберігання файлів, можливість відкривати файли найпоширеніших графічних форматів - bmp та jpeg.