Смекни!
smekni.com

Оперативні запамятовувальні пристрої (стр. 3 из 3)

ВИСНОВОК

Запам'ятовуючі пристрої (ЗП) є важливою частиною мікропроцесорних систем (МПС). Вони призначені для запису, зберігання та читання, або тільки для зберігання та читання інформації поданої у вигляді двійкових кодових слів.

За виконуваними функціями розрізняють такі типи ЗП:

· оперативні запам'ятовуючі пристрої (ОЗП);

· постійні запам'ятовуючі пристрої (ПЗП);

· зовнішні запам'ятовуючі пристрої (ЗЗП).

Постійний запам'ятовуючий пристрій - це пам'ять комп'ютера, призначена для зберігання службових програм і даних, які не можуть бути змінені у процесі його роботи.

Зовнішня пам'ять може розглядатися як архівна пам'ять, призначена для довготермінового зберігання великих масивів інформації.

Оперативний запам'ятовуючий пристрій -- це пам'ять комп'ютера, призначена для зберігання даних, адрес та програм, які використовує комп'ютер в даний момент часу.

Розрізняють такі типи ОЗП:

· статичні оперативні запам'ятовуючі пристрої (SRAM);

· динамічні оперативні запам'ятовуючі пристрої (DRAM).

Оперативна пам’ять є енергозалежною, тобто інформація в ОЗП зникає після знеструмлення комп’ютера. Статичні ОЗП є найбільш швидкодіючими, але ж одночасно мають найбільшу питому вартість одиниці інформації, яка зберігається в них. Область використання статичних ОЗП – це швидкодіюча буферна пам’ять порівняно невеликих об’ємів. Динамічні ОЗП, за рахунок низької собівартості, займають основне місце в основній пам’яті і постійно вдосконалюються на технологічному, апаратному, архітектурному рівнях.