Смекни!
smekni.com

Економіко-математичне обрунтування підвищення ефективності виробництва МКВП Дніпроводоканал (стр. 18 из 23)

а) при роботах на водогінних мережах:

- запобіжні пояси;

- шлангові протигази;

- індикатори газу;

- акумуляторні ліхтарі;

- знаки безпеки;

- огородження;

- ключі і ломи для відкривання кришок колодязів;

- захисні каски;

- шланги – качани для відкривання засувок у колодязях;

- переносні сходи.

б) при роботах у складах реагентів, у хлораторних і дозаторних приміщеннях:

- шлангові протигази;

- кисневі ізолюючі протигази;

- індикатори газу;

- хімічні пінні вогнегасники;

- засіб для дегазації.

в) при роботі з підготовки реагентів:

- захисні окуляри;

- респіратори;

- протигази.

5.2 Аналіз умов праці і виявлення небезпечних і шкідливих виробничих факторів

На підставі ДСТ 12.0.003-74* виявлені наступні небезпечні і шкідливі виробничі фактори.

На насосній станції при транспортуванні реагенту зі складу у видатковий бак виходить підвищення рівня шуму і вібрації на робочому місці. Інтенсивні шум і вібрація діють на людину негативно, що позначається на стані здоров'я людини й, отже, втраті працездатності. Для зниження рівня шуму і вібрації в машинних залах насосних і повітродувних станцій, у залі грузопідйома використовують звуковбирне, звукоізолююче облицювання, кожух і пружини на агрегатах.

Відбувається підвищення температури повітря на насосній станції і підвищення вологості повітря в приміщеннях контактних висвітлювачей. В цих умовах необхідна установка додаткової системи вентиляції, аерації в робочому залі станції і приміщенні.

У денний час доби природне освітлення виробничих приміщень створюється через активні й інші освітлювальні прийоми. На хлораторних установках, висвітлювачах, змішувачах, де необхідно постійне спостереження за ходом виробничого процесу освітленість повинна бути, згідно СНиП II – 4 – 79, не менш 75 лк, а насосних станціях, промивних установках – не менш 50 лк. При роботі в нічний час у місцях з недостатньою освітленістю у працюючих може послабитися зір, буде прогресувати короткозорість.

При експлуатації систем водопостачання й обробці питної води використовуються шкідливі для організму людини речовини: хлор і його сполуки, коагулянт, флокулянт, луги, що можуть спричинити негативні наслідки при зіткненні зі шкірою та слизовими оболонками дихальних шляхів і очей. Не виключені також зниження працездатності, поява безсоння, головної болі, тремтіння пальців рук, а також важкі отруєння. Працюючих на цих об’єктах необхідно забезпечувати: шланговими протигазами, кисневими ізолюючими протигазами, індексаторами газу, хімічними пінними вогнегасниками, засобами для дегазації, рукавичками і захисними окулярами, респіраторами та ін [15].

5.3 Забезпечення пожежної безпеки

Пожежна безпека – це комплекс організаційних і технічних засобів, спрямованих на запобігання впливів на кожній з небезпечних факторів пожежі й обмеження матеріального збитку від неї.

Вимога, відповідно до ДЕРЖСТАНДАРТУ 12.1.004-91, до способів забезпечення пожежної безпеки системи запобігання пожеж: запобігання пожежі повинне досягатися запобіганням утворення пального середовища і запобіганням утворення в пальному середовищі джерел запалювання.

У проекті передбачається запобігання утворення пального середовища такими способами:

- максимальною механізацією й автоматизацією технічних процесів (включення, відключення і регулювання насосів, засувок), зв'язаних з обмеженням пальних речовин;

- установкою пожежонебезпечного устаткування по можливості в ізольованих приміщеннях, чи на відкритих ділянках;

- застосуванням пристроїв захисту виробничого устаткування з пальними речовинами від ушкоджень і аварій, установлених таких що відключають, що відтинають, і інших пристроїв.

Запобігання утворень у пальному середовищі джерел запалювання досягається підтримкою температури нагрівання поверхні агрегату насосів, механізмів, пристроїв і матеріалів, що можуть ввійти в контакт із пальним середовищем нижче гранично припустимої. яка складає 80% найменшої температури самозапалювання пального.

Вимоги до засобів забезпечення пожежної безпеки, системи протипожежного захисту:

- протипожежний захист у проекті досягається застосуванням автоматичних установок пожежної сигналізації і пожежегасіння;

- організація за допомогою технічних засобів, включаючи автоматичні пристрої своєчасного оповіщення й евакуації людей;

- обмеження поширення пожежі за межі вогнища досягається встановленням гранично припустимих по техніко-економічних розрахунках площ, протипожежних відсіків, секцій, а також поверховості будинків і споруджень, але не більш визначених норм;

- у будинках і спорудженнях передбачають технічні засоби (сходові клітки, протипожежні стіни, зовнішні пожежні сходи, аварійні люки), що мають використовуватися при пожежі і вогненебезпечності конструкцій [15].

5.4 Виконання організаційно-технічних заходів щодо створення безпечних і нешкідливих умов праці у 2008 році

У 2008 році на виконання комплексних заходів щодо охорони праці освоєно 438,9 тис. грн., за рахунок чого забезпечене виконання наступних заходів:

- обладнано систему опалення з установкою водогрійного котла і приточно-витяжна вентиляція на НСВ-12 Керування по експлуатації каналізаційних споруджень; реконструйована система опалення в будинку фільтрів Ломовської насосно-фільтрувальної станції;

- реконструйовано вентиляційну систему в хімічній, цеховій, радіологічній і бактеріологічній лабораторіях і санітарно-побутові приміщення в будинку фільтрів Кайдакської насосно-фільтрувальної станції;

- реконструйовані санітарно-побутові приміщення електричної ділянки для електромонтерів по ремонту й обслуговуванню електроустаткування Керування по експлуатації водогінних мереж;

- реконструйовано освітлення в електрощитовій у будинку ґрат Лівобережної станції аерації;

- виготовлений і замінений місток для обслуговування засувки в підвалі фільтрів Кайдакської насосно-фільтрувальної станції;

- винесена панель керування насосними агрегатами з машинної зали на диспетчерський пункт на НСВ-6.

- замінено перекриття ремонтних площадок для обслуговування засувок РЧВ і галерей ВНС-3;

- проведено контроль наявності шкідливих речовин у повітрі робочої зони електрогазозварника, верстатника, акумуляторника, коваля;

- придбано нормативні акти про охорону праці, різні види бланків, журнали по охороні праці;

- проведено обов'язкові періодичні медогляди працівників. У 2008 році періодичний медогляд у центрі профілактики і диспансеризації "Джерело" пройшли 872 людини;

- для працівників придбано спецодяг, спецвзуття;

- поліпшено стан санітарно-побутових приміщень для працівників хімічних і бактеріологічних лабораторій.

Виконано ремонт покрівлі над старою машинною залою, на будинку резервуара чистої води, хлораторної, черговим приміщенням охоронців на Кайдакській насосно-фільтрувальній станції.

У результаті виконаних заходів поліпшені умови праці для 148 чоловік.

Випадків профзахворювань, пожеж і загорянь у 2008 році немає.

Кількість травм невиробничого характеру (по дорозі на роботу і з роботи, у побуті) складає - 126 випадків. Кількість днів непрацездатності - 2554.

Усі ці травми розслідувані вчасно і складені акти.

Протягом 2008 року фахівцями МКВП "Дніпроводоканалу" проведене навчання безпечним методам праці робітників у кількості 1874 чоловіка.


ВИСНОВКИ

За результатами проведених досліджень та розрахунків можна зробити наступні висновки.

Міське комунальне виробниче підприємство "Дніпроводоканал" створено у 1918 році. Підприємство організоване з метою забезпечення безперебійного надання послуг з централізованого водопроводу і водовідведення споживачам, що входять у зону обслуговування. Основні напрямки діяльності підприємства: централізоване водопостачання і водовідведення, розвиток і безпечна експлуатація водопровідно-каналізаційного господарства міста Дніпропетровська.

Експлуатується це господарство колективом керування 3405 чоловік.

Відсоток зносу основних фондів у цілому по підприємству складає 60%, по мережах - 64%, по устаткуванню - 56%. На основні фонди вартістю 88084,5 тис. грн. амортизаційні відрахування не нараховуються через 100% зносу. Експлуатація такого устаткування, мереж і споруджень вимагає значних обсягів капіталовкладень, джерело фінансування на яке відсувне.

Протягом восьми років, включаючи 2007 рік спостерігався спад виробництва питної води. За цей період споживання води зменшилось на 100 млн. м3, або на 43% (2000 р. – 235 млн. м3, 2007 р.- 135 млн. м3). У 2006 році спостерігався найбільш значний спад -35 млн. м3.

У цілому вартість майна підприємства зросла. Однак це збільшення практично цілком пояснюється переоцінкою основних фондів у відповідність з індексом цін, тобто інфляційній складовій.

Якщо ця тенденція збережеться і надалі, то це буде означати неможливість здійснення процесу простого відтворення, не говорячи вже про розширений, тобто це шлях до фінансового і фізичного краху. Сформована ситуація при який знос основних фондів на кінець 2008 року складає 63,2% при питомій вазі активної частини 7,3% є просто катастрофічною.

В цілому підприємство є не ліквідним. Це підтверджено стійкою тенденцією перевищення поточних зобов’язань над поточними активами, що призводить до повної відсутності власних обігових коштів.

Нестача обігового капіталу до сталого росту фінансової залежності від залученого капіталу. Крім того, про фінансову залежність може свідчити від’ємна маневреність власного капіталу. Показники ділової активності свідчать про катастрофічно велику тривалість оборотності коштів в розрахунках (дебіторська заборгованість досягла такого рівну, що термін її повернення 2 роки: 643 дні у 2008, 574 дні за 1 картал 2009 року). Однією з умов, що сприяють підвищенню ефективності виробництва є оптимальний розподіл коштів між об’єктами реконструкції, який був успішно виконаний у третьому розділі дипломної роботи за допомогою динамічного програмування. Джерелом коштів для погашення кредиту від МВКП "Дніпроводоканал" мають стати грошові надходження від реалізації питної води та прийому стоків. Це потребує підвищення тарифів на послуги водопостачання та водовідведення. Результати моделювання платоспроможного попиту споживачів комунальних послуг у м. Дніпропетровську на підставі аналізу попиту на комунальні послуги за допомогою методу статистичних групувань та прогнозування платоспроможного попиту споживачів комунальних послуг на основі функції корисності населення найшвидше є готовим оплачувати за більш високими тарифами послуги централізованого гарячого водопостачання порівняно з іншими видами комунальних послуг. У четвертому розділі створена інформаційна система яка вирішує поставлені задачі автоматизовано.